En wat is parelgerst? » Gerst is de volkoren variant van parelgort. Je noemt gerst pas gort als het gepeld is. Gerst heet parelgerst als de korrels tot een rondere vorm zijn geslepen.
Parelgort
Letterlijke een pareltje onder de koolhydraten. Parelgort heeft een zeer lage glycemische index wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Het is rijk aan B-vitaminen, vitamine A, E en D en bevat veel mineralen. Het fosfor-gehalte in parelgort is zelfs twee keer zo hoog als bij de meeste granen.
Het wordt vaak verward met parelgerst, maar er is wel een belangrijk verschil tussen die twee. Zo is parelgerst de ongepelde variant, wat hem nog een stuk gezonder en voedzamer maakt dan parelgort. Beide varianten zijn overigens een bron van eiwitten en vezels, dus kun je ze gerust regelmatig op je menu zetten.
Het behoud van de zemel maakt gerst tot de meest gezonde keuze. Gerst is als het ware een volkorenversie van zichzelf en heeft een stevige structuur. Gort en parelgrot bevatten minder vezels en zijn daardoor minder voedzaam en zachter.
Tot het begin van de vorige eeuw stond gerst (gort en parelgort) vaak op het menu, maar het graan is verdrongen door tarwe. Het is een graansoort die gemakkelijk te kweken is. Het groeit dan ook van India tot Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Syrië en Afghanistan.
Parelgort is gepelde gerst. En gerst is een graansoort. Het bevat dus gluten. Bij parelgort is de zemel er als het ware van afgeslepen, daarom heeft hij zo'n mooie ronde vorm.
Ten opzichte van rijst en pasta zitten er bovendien veel voedingsvezels in vluggort. Daarmee zorg je voor een extra verzadigd gevoel, een goede darmfunctie en stoelgang en houd je dus ook je gewicht op pijl. Vluggort kun je daarom best een gezond product noemen!
Wat je wel kunt kopen is parelgerst of parelcouscous. Maar dit is niet hetzelfde. Parelgerst is in feite de volkoren variant van parelgort. Dus je kunt wel parelgerst gebruiken, maar dan ontstaat een risotto met extra veel bite (ook gezonder!).
Gerst is dus een volkoren graan en bevat veel vezels. Deze vezels hebben verschillende positieve effecten op je lichaam. Zo zorgen ze ervoor dat de andere dingen die je hebt gegeten effectiever worden opgenomen in je lichaam.
Gerst moet je normaal gesproken eerst laten weken, en dan meestal koken. De graansoort wordt vaak in de vegetarische keuken gebruikt, in pap, ontbijt, en als vervanger voor rijst. En er kan natuurlijk onder andere brood van gebakken worden.
parel: pearl. gort: groats; pearl barley; barley gruel.
Gort of parelgort is gepelde gerst en behoort dus tot de glutenbevattende graansoorten. . Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden.
Vandaag een recept waarin ik parelgort gebruik (helaas niet glutenvrij, maar met een GI van circa 35 best acceptabel voor mensen op een koolhydraatarm dieet). De parelgort is langzaam gegaard in bouillon, als ware het risotto. De kookduur is vrij lang (ongeveer 45 minuten), maar het is absoluut de moeite waard!
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Een product dat niet voor 100% uit volkorenmeel bestaat, mag niet 'volkoren' worden genoemd. Wel mag worden vermeld hoeveel volkorenmeel is gebruikt. Bijvoorbeeld: 'cracker met 50% volkorenmeel en 50% bloem'.
Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Voorbeelden zijn volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.
Spelt, tarwe en haver zijn allemaal gezonde granen. Wélk graan je kiest, maakt niet zo veel uit; als je de keuze maar laat vallen op volkoren (ontbijt)granen, brood, wraps of pasta. Volkorenproducten bevatten namelijk meer vezels en voedingsstoffen dan niet-volkorenproducten.
Toch is de volkoren parelcouscous bij mij thuis niet aan te slepen. Die heeft iets meer bite dan zijn kleinere broertje, al vind ik volkoren 'normale' couscous ook prima. Heerlijk met kip of vis waar bakvocht vanaf komt, wat je vervolgens over de couscous giet.
Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Boodschappen als Lassie Parelgort zijn te bestellen bij de Albert Heijn. Bestel artikelen zoals bijvoorbeeld Lassie Parelgort nu op AH.nl. Je kunt je boodschappen laten bezorgen, of zelf op halen.
Gerst is ook wel bekend als gort (gepelde gerst). Gierst is een graansoort uit het Middellandse Zeegebied en in Afrika is de als 'sorghum' bekende gierstsoort nog steeds volksvoedsel nummer een. Gierst heeft een zeer korte kooktijd en laat zich uitermate goed verwerken in pap en graanschotels.
Coop.nl | Coop.