Een Porsche occasion kopen is altijd een goed idee. Sommige modellen worden namelijk zelfs mooier en krijgen meer glans met de tijd. Bovendien is een Porsche zeer waardevast.
Porsche 944 (S2)
Lange tijd heeft de Porsche 944 een schaduwbestaan geleden, maar daar komt verandering in. De waardering voor het model wordt steeds groter en de prijzen voor goede, originele exemplaren gaan omhoog. Zeker de Porsche 944 S2 laat zien dat je veel plezier kunt beleven met een vroege viercilinder Porsche.
Laat je overigens niet zomaar verleiden door die 'lage' aanschafprijzen: de 996 – en een Porsche in het algemeen – is een dure auto om in te rijden. Dat betekent dat onderhoud al heel snel heel duur wordt, en dat je wat vaker naar de garage moet dan met de gemiddelde Suzuki Swift.
Hoewel we alle soorten motoriseringen hebben meegenomen in het onderzoek, dus ook diesels en elektrische auto's, blijken auto's met een benzinemotor of benzine-hybride's het meest waardevast. Niet geheel verrassend zijn het vooral Japanse en Duitse crossovers en SUV's die het goed doen in deze lijst.
Porsche is niet alleen betrouwbaarder dan Mercedes-Benz, maar verslaat ook andere Duitse luxe automerken zoals BMW, Audi, en VW. Volgens de ranglijsten van J.D. Power is het meest betrouwbare Porsche model op de markt de Porsche 911, terwijl het minst betrouwbare Porsche model de Porsche Boxster is.
Ongeacht het model of het productiejaar, de meeste Porsches zijn uitzonderlijk gebouwd en ze bieden ook een hoop indrukwekkende technologie en technische oplossingen. Porche's missie om verbazingwekkende prestaties te leveren is zeker duidelijk op het moment dat je je ogen op het prijskaartje legt.
Sommige merken hebben de traditie grote kortingen toe te kennen (Citroën), andere merken (zoals het prestigieuze Porsche of het zeer scherp geprijsde Dacia) houden zich strikter aan de catalogusprijzen. In het algemeen is een korting van 10 à 15 procent gebruikelijk.
Eerste generatie Boxster/Cayman modellen zijn tegenwoordig ook vrij goedkoop, hetzelfde geldt voor oudere Cayenne en Panamera modellen. Dit komt vooral omdat de productieaantallen van deze auto's mijlenver hoger liggen in vergelijking met welk 911 model dan ook.
De auto die in absolute cijfers het meest in waarde daalde is de S 560 Cabriolet.
De 993(1994-1998)
De 993 wordt door de fanatiekelingen gezien als de laatste 'echte' 911, omdat het de laatste was met een luchtgekoelde motor. Hij wordt door de meeste diehards sowieso beschouwd als de mooiste en beste van het stel.
Van de Porsche Cayenne-modellen zijn de betrouwbaarste jaren 2009, 2019 en 2018. Er zijn slechts een paar klachten en geen enkele die ernstig zijn geweest. Hoewel 2020 ook betrouwbaar is, zijn de gegevens niet overtuigend omdat het een recent model is.
De actieradius zou tussen de 23 en 44 km liggen, afhankelijk hoeveel energie opnieuw wordt gewonnen. De maximumsnelheid die op elektrokracht gehaald kan worden, ligt op 135 km/h. De capaciteit van de (vloeistofgekoelde) batterij bedraagt 14,1 kWh. Porsche legt het accupakket onder de laadvloer.
Het verbruik van deze personenauto is gemiddeld 14,90 liter per 100 km en hij weegt 2220 kg. De APK is geldig tot 04-03-2023 en de wegenbelasting bedraagt gemiddeld € 392,58 per kwartaal.
Een overnamepremie is eigenlijk een soort korting die u krijgt op de aankoop van uw nieuwe auto in ruil voor uw oude auto. Dat heeft als voordeel dat u meteen van uw oude auto af bent en wat uitspaart op de aankoop van uw nieuwe auto.
In de praktijk blijkt dat wel tegen te vallen, de meeste nieuwe auto's hebben een marge die tussen de 5 en 8% ligt. Bij kleinere auto's is die marge zelfs kleiner, bij duurdere auto's liggen meer mogelijkheden.
Als u een bedrijfswagen heeft waarmee u zowel beroeps- als privéverplaatsingen (waaronder woon-werkverkeer) doet, geniet u een belastbaar voordeel. Uw werkgever vermeldt dat voordeel op uw loonfiche 281.10 of 281.20. Het voordeel mag nooit minder bedragen dan 1.370 euro per jaar (aanslagjaar 2022 - inkomsten 2021).
Met stip op nummer 1 staat Lexus, met een betrouwbaarheidsscore van 98,7 procent. Geheel onverwacht is dit niet. Lexus komt in veel onderzoeken naar boven als een van de meest betrouwbare merken.
En welk automerk is dan het meest betrouwbaar? In 2020 was dat nog Lexus, maar in 2021 gaat deze titel naar Mitsubishi. De SUV's Outlander (vanaf 2012) en ASX scoren allebei uitzonderlijk hoog. De Consumentenbond adviseert daarom het volgende: “Wil je een betrouwbare auto, kies er dan een uit Japan of Zuid-Korea.