Voor het maken van diverse soorten chocolade heb je cacaoboter, cacaomassa, melkpoeder, melk, suiker en smaakstoffen nodig. In witte chocolade wordt geen cacaomassa gebruikt en in pure chocolade geen melkpoeder. Als alle ingrediënten goed zijn afgewogen, worden ze vermengd tot een gladde, vloeibare massa.
Voor pure chocolade gebruik je cacaomassa, suiker en cacaoboter, maar geen melkpoeder. Voor ongezoete chocolade laten ze de suiker achterwege. De mixer mengt alle ingrediënten tot de massa ongeveer zo dik is als brooddeeg. Het smaakt nu al lekker, maar de textuur is nog te grof.
Van cacaobonen naar cacaoboter en cacaopoeder
Deze gedroogde cacaobonen zijn geschikt om chocolade van te maken. Afhankelijk van de chocolade die jij gaat maken gebruik je cacaopoeder of cacaoboter. In sommige recepturen wordt beiden gebruikt.
Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten. Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe. Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.
De tijd hoe lang je de chocolade in de grinder laat is van invloed op de uiteindelijke smaak en textuur van je chocolade. Hoe langer je het mengsel draait, hoe gladder het mondgevoel straks zal zijn. Mijn chocolade heeft 18 uur in de grinder gezeten.
Bij Holland & Barrett vind je altijd jouw favoriete rauwe cacao. Zo hebben we rauwe cacaopoeder in ons assortiment, ideaal voor in je smoothie. Ook hebben we rauwe cacaovlokken in ons assortiment, deze kun je bijvoorbeeld over je kwark strooien. Genoeg mogelijkheden dus om deze superfood te gebruiken!
Om onze Milka chocolade te maken, wordt de warme cacaomassa in een menginstallatie gepompt en volgens een beschermd recept zorgvuldig gemengd met suiker, melkpoeder van de beste Alpenmelk, en andere ingrediënten. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Zorg dat de bonbonvorm die je gaat gebruiken niet te koud is, anders stolt de chocolade te snel. Eventueel kun je de mal met een haarfohn wat verwarmen, maar zorg dat de mal niet warmer wordt dan zo'n 25 °C. Vul de bonbonvorm met chocolade en zorg dat ieder vormpje gevuld is.
In iedere vrucht van deze boom zitten 30 tot 40 zaden, dit zijn de cacaobonen. De cacaobonen worden geplukt en bedekt met bananenbladeren en in de zon gelegd. Door de hitte gaan de bonen gisten. De bonen worden nu donkerbruin en krijgen een cacaosmaak.
Om cacaopoeder te maken wordt gebruikgemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. Onder hoge druk wordt de massa uitgeperst, zodat er cacaopoeder en -boter ontstaan. Het poeder is in vele verschillende kleuren en smaken te verkrijgen.
Het vruchtvlees wordt dan door schimmels, gisten en bacteriën vergist, daarbij loopt de temperatuur op tot 50 graden. Dit proces wordt de fermentatie genoemd. Tijdens de fermentatie, die ongeveer vijf dagen duurt, worden de bonen zo nu en dan eens gekeerd.
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
En jammer genoeg voor de vele schoolkinderen bij wie het lilagekleurde dier zo populair is, wordt de fotogenieke Simmentaler-koe – op deze bijzondere uitzondering uit Servië na dan - ook niet paars geboren. Milka komt begin jaren '70 op het idee om van de paarse koe op de verpakking een centraal reclamefiguur te maken.
De paarse koe Lila van de Milka-verpakkingen heeft Kerstvakantie en wordt tijdelijk vervangen door Gerda, Katja, Lola, Marisa en Moocha. Milka wil uit hun naam alle koeien eren voor hun aandeel in de Milka-chocolade.
De vader van Kompas Olga 978 is Vigor, een Brown Swiss: het ras/'merk' van een Milka-koe.
Rauwe chocolade, ook wel raw chocolate genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of slechts minimaal (bij een temperatuur onder de 40 graden Celsius) verhit zijn. Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand, waarbij de temperatuur oploopt tot maar liefst 150 graden.
ALDI biedt naast de Moreno cacaopoeder een ruime collectie producten aan.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Bij het smelten van chocolade ontstaat er een heel chemisch proces en als je dit niet op de juiste manier doet dan kristalliseert de cacaoboter niet. Als de chocolade dan afkoelt, zal deze niet glanzen en/of knapperig worden. De chocolade wordt korrelig en smelt veel sneller.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Met gewoon smelten van de chocolade en het daarna weer op te laten stijven kom je er niet; de chocolade zal op die manier nooit glanzend, hard en knapperig worden. Je zult het dus op een bepaalde manier moeten bewerken om dat resultaat te krijgen en die bewerking noemen we tempereren.