Het bedrijf was sinds 2016 in handen van de Veviba-slachthuisgroep. Alle 126 medewerkers gaan over naar Vion.
Vion Boxtel heeft een slachtcapaciteit van 20.000 varkens per dag en dat vergt een krappe planning.
De Groene Weg – het eco paradepaardje van Vion – slacht 100.000 varkens per jaar (0,6% van het totaal van Vion: het aandeel 'bio' is dus marginaal). Het slachtproces en ook transport van deze varkens gaat op dezelfde manier als de 'reguliere' varkens. Zogenaamde beter leven 1 ster varkens zijn er ook.
341.000 varkens geslacht
In week 21 werd het laagst aantal slachtingen genoteerd, namelijk 256.000 varkens. De Vion-varkensprijs lag toen op 1,69 euro. Het gemiddeld aantal slachtingen per maand ligt dit jaar op 313.000 varkens. Overigens is 2021 niet een absoluut record.
De productielocatie in Boxtel is de grootste Vion-slachterij van het land. Per dag worden er zo'n 20.000 varkens geslacht. Er werken maar liefst 1900 productiemedewerkers, veelal arbeidsmigranten.
De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Een weide en een stal zijn de grootste kosten.
Vion is eigendom van NCB Ontwikkeling, een onderdeel van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
Dat is níet normaal.
De meeste slachterijen zijn gespecialiseerd in het slachten van bijvoorbeeld varkens, runderen, kalveren, kippen, of schapen. Het slachten van wild of van gevogelte anders dan kippen geschiedt gewoonlijk bij de poelier.
"Varkens kwamen een slachthuis binnen, werden opgehangen aan een ketting, opgetild, hun keel werd doorgesneden… het hele proces werd opgedeeld in stapjes." Het was het begin van de industrie. De slachtlijn werd geïntroduceerd en geperfectioneerd.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.
Een broeibak is een grote bak met water dat 60 graden warm is. Het zorgt ervoor dat de haren makkelijker van het lichaam van het varken afkomen. Het is de bedoeling dat een varken dood is voordat het in deze bak terecht komt. Daarom wordt een varken eerst bedwelmd, vaak door ze in een ruimte met CO2-gas te zetten.
Koeien van vleesrassen zijn gemiddeld 5 of 6 jaar oud als ze geslacht worden. Ze hebben dan 3 of 4 kalveren gehad. Koeien van vleesrassen worden niet gemolken. Ze geven van nature veel minder melk dan melkrassen en bovendien dient de melk om de kalveren te voeden die bij de moeder blijven.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Vleesverwerker Vion heeft het jaar 2021 afgesloten met een verlies van 29 miljoen euro. De onderneming met twee vestigingen in Fryslân gaat naar eigen zeggen gebukt onder moeilijke marktomstandigheden.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Ze kunnen in principe samen gehouden worden, maar voer ze dan wel apart. Van de wei zal niet veel overblijven want de varkens zetten die helemaal om.
Vergassen of elektrocuteren. Bedwelmen betekent dat de dieren in een staat van bewusteloosheid en gevoelloosheid worden gebracht. In Nederlandse slachthuizen worden voor varkens in principe twee methodes gebruikt, namelijk elektrische bedwelming of bedwelming met CO2- gas.
In oktober 2015 adviseerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de overheid om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden omdat dieren te veel stress en pijn lijden.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.