De geschiedenis van het drop snoepje Engesle drop werd gemaakt in Engeland, Sheffield. Het verhaal is dat Engelse drop ontstond toen een vertegenwoordiger per ongeluk verschillende dropsmaken door elkaar husselde voor een klant.
De veelkleurige dropjes worden in Europa en Amerika gegeten en werden voor het eerst gemaakt in de stad Sheffield in Engeland, anno 1899. Dus ja: Engelse drop is écht Engels. Daar noemen ze het 'liquorice allsorts'.
Dol op drop
Nederlanders zijn er gek op: drop! Katjesdrop, muntdrop, dropveters, zoute drop, dubbelzoute drop, salmiak… Het is iets typisch Nederlands. Drop wordt gemaakt van wortelsap uit de zoethoutplant.
Het snoepje werd bedacht door de firma George Bassett & Co uit Sheffield. Hun promotieverhaal was dat een vertegenwoordiger ooit per ongeluk wat snoepsamples had laten vallen en ze in de haast weer willekeurig in elkaar zette. De klant was zeer tevreden met het resultaat. En zo werd de Engelse drop geboren.
Drop komt oorspronkelijk uit Italië
In het zuiden van Italië werd in 1731 voor het eerst van zoethoutwortel drop gemaakt. Giorgio Amarelli wist in zijn dropfabriek het gedroogde zoethout om te zetten in “Glycyrrhiza glabra”, de Latijnse naam voor blokdrop.
Drop is typisch nederlands omdat wij er mee opgegroeid zijn. We weten niet beter dan dat drop Nederlands is. Dat komt doordat onze voorouders al generaties lang drop eten en het doorgeven aan hun kinderen. Drop is om die reden in Nederland al jaren populair.
Engesle drop werd gemaakt in Engeland, Sheffield. Het verhaal is dat Engelse drop ontstond toen een vertegenwoordiger per ongeluk verschillende dropsmaken door elkaar husselde voor een klant. De klant was wel erg enthousiast en de vertegenwoordiger had een nieuwe smaak uitgevonden: Engelse drop.
Engelse drop is een soort snoepgoed dat bestaat uit een mix van verschillende soorten veelkleurige dropjes. De voornaamste ingrediënten zijn suiker, melasse, kokos en anijs. Verder wordt veelal gelatine toegevoegd. Engelse drop werd voor het eerst gefabriceerd in Sheffield, Engeland in 1899, vandaar de naam.
Engelse drop werd voor het eerst gemaakt in de Engelse plaats Sheffield. Vandaar Engelse drop. Volgens een verhaal is Engelse drop ontstaan toen een vertegenwoordiger per ongeluk een aantal verschillende soorten drop door elkaar husselde voor een klant.
Waarom drop juist in Nederland zo populair is, is niet geheel duidelijk. Volgens sommigen komt het doordat we in Nederland (net als in Engeland en Scandinavië) aan de zee wonen en dat we daarom zo van de zilte smaak van drop houden. Maar er zijn wel meer landen die aan de zee liggen.
Drop, het lekkere zoute dropje of salmiak komt ook niet uit Nederland. Heel ver in het verleden werd dit gebruikt tegen hoesten en buikpijn in Egypte, farao Toetanchamon had ze zelfs mee zijn graf in.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen! Op zoek naar een mooie kant en klare snoeppot, gevuld met het lekkerste Oudhollands snoep?!
En dit drop assortiment komt uit de Engelse stad Sheffield. Liqurice allsorts is ontstaan bij het merk Bassett's wat dus in Sheffield is gevestigd. Ze hebben ook nog eens een mooi (verkoop)verhaal bij het ontstaan van Engelse drop. De mix van snoepjes is eigenlijk bij toeval geboren door een verkoper van Basset.
De lekkerste Engelse drop vinden we zelf van het merk Klene. Het lijkt wel of er net even wat meer aandacht en smaak wordt meegegeven aan door het merk Klene. De prijs van Klene is weliwaar iets hoger, maar daar lijk je dus meer smaak voor terug te krijgen.
Engelse drop bestaat grotendeels uit suiker, daarom is dit snoepgoed helaas niet bepaald gezond te noemen.
De originele Engelse drop koop je natuurlijk bij online snoepgroothandel Compliment.nl. In ons assortiment vind je verschillende merken en verpakkingen Engelse drop.
De populairste dropsoorten zijn muntdrop, Engelse drop en salmiakdrop.
Ingrediënten: suiker, glucosestroop, melasse, tarwebloem, geraspte kokos, water, varkensgelatine, tarwezetmeel, natuurlijke aroma's, cacaopoeder, zoethoutwortelextract, kleurend concentraat (rode biet, saffloer), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), kleurstof (paprika-extract [E160c]), kokosolie, ...
Schadelijk voor gezondheid
Een gemiddeld dropje weegt ongeveer vier gram. Als je twee weken lang 57 gram drop per dag binnenkrijgt, ontwikkel je een flink verhoogd risico op een hartritmestoornis. Ook zorgt het zwarte snoepgoed voor een verhoogde bloeddruk. Hiermee wordt de kans op een hartaanval verhoogd.
Spanje produceert het meeste
Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt.
Het overgrote merendeel vertrekt naar het buitenland. Naar landen waar ze wel van drop houden. Daarvoor moet je toch vooral ten noorden van Antwerpen zijn. In landen als Noorwegen, Finland, Zweden en Denemarken houden ze van drop zoals wij van drop houden: met een beetje zilte nasmaak.