Vossen komen in heel Nederland voor, met uitzondering van sommige Waddeneilanden. Gebieden waar je de meeste kans hebt om vossen te zien, zijn de Veluwe, Utrechtse heuvelrug, Oostvaardersplassen en de duinen. Een populair vossenspot-gebied zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen.
De vos komt in vele leefgebieden voor, zowel in bos en parken, heide en venen, duinen, polders en landbouwgebieden maar ook aan de randen van of in dorpen en steden. Hij leeft waar voldoende voedsel en dekking is en jaagt bij voorkeur in het overgangsgebied van biotopen omdat daar het meeste voedselaanbod is.
De vos is een mooie verschijning met zijn kenmerkende rode pels en zijn dikke, lange pluimstaart. De vos heeft een scherp gehoor en een uitstekende reuk. Hij besluipt zijn prooi en kan zelfs op bomen klimmen. Soms rust hij overdag op de onderste takken van een boom.
Leefgebied
Denk onder andere aan bos, heide, duinen, polders en landbouwgebieden. 2) De vos trekt echter ook steeds meer naar stedelijk gebied. Denk aan parken. Ook in woonwijken is het een veel geziene gast en dan vooral 's nachts.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Als je bezorgd bent over je familie als je op reis bent, dan is een vossen talisman bij uitstek geschikt om bij je dragen. De vos als totemdier staat dus voor eenheid, onopvallendheid en aanpassingsvermogen, intelligentie, observatie en snelheid van denken en handelen.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Naboots het geluid van een muis om de vos te lokken. De vos hoort deze tonen op meer dan 400 m. Een muis fluit niet, hij piept zacht en opgewonden. Makkelijk in gebruik.
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
Je kunt ze rustig tot een meter of twee naderen, maar aaien zit er niet in.
Waar je op moet letten is dat een vossenhol een staande ovale opening heeft. Dat zie je hier mooi. Bij een das zou de opening meer een liggende ovaal zijn", legt Nauta uit. "En het zand is recht naar achteren gegraven.
Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
In fabels en verhalen wordt de vos reeds sinds de Oudheid steevast afgeschilderd als slim en sluw. Hij maakt gebruik van de zwakheden van anderen om ze te bedriegen en te misleiden en heeft daar over het algemeen veel succes mee. Hij wekt daarnaast bewondering door zijn slimheid en is meestal vrolijk en zorgeloos.
Een vos kiest doorgaans de gemakkelijkste weg naar zijn prooi. Eens in een hoenderhok, doodt hij vaak alle aanwezige dieren. Na een smakelijke maaltijd laat hij het gros onaangeroerd achter.
Afmetingen: Kop-romplengte: 50 – 80 cm Staart: 33 – 50 cm (ongeveer 1/3 lichaamslengte) Gewicht: 3.5 – 14 kg Het mannetje (rekel) is groter dan het vrouwtje (moer) en vossen in het noorden van Europa zijn iets groter dan die in het zuiden.
Vossen kunnen graven en ook over gaas heen springen of klimmen.
Vossen graven veel, om te voorkomen dat een vos via een tunnel alsnog in het hok terecht kan komen is het aan te raden om het hekwerk van de ren minimaal 50 cm in te graven.
Hij is sierlijk, groot, sterk. Hij maakt lange reizen waarin hij zeer goed de weg weet te vinden. Hij kan stroomopwaarts zwemmen en metershoog springen. Net als de zalm is de mens met zalmeigenschappen ambitieus, doelgericht en een echte doorzetter.
Wat voor geluid máákt een vos eigenlijk? Zoals ook in The Fox wordt opgesomd: we weten dat een koe loeit, een varken knort, een schaap blaat en zelfs vissen, toch niet de meest lawaaierige van het dierenrijk, doen in ons collectieve brein 'blub'. De vos heeft echter geen signature sound.
Van oudsher wordt de ekster juist in verband gebracht met geluk. Niet het soort dat je in de schoot wordt geworpen, maar juist dat de ekster in staat is om waardevolle dingen uit een hele hoop te vinden.
Voeren van wilde dieren is risicovol voor zowel mensen als dier. Vossen dragen ziekteverwekkers als vossenlintworm met zich mee en uit het buitenland zijn bijtincidenten tussen mens en vos bekend. In dergelijke situaties kunnen boswachters genoodzaakt zijn de vos te doden.
Vossen wonen in heel verschillende gebieden. In de weilanden, op de akkers en in het buitenland zelfs in de bergen. In Nederland wonen vossen ook dicht bij de steden en dorpen en zien we ze weleens in stadsparken. Als vossen jongen krijgen of hebben woont de moeder met de jonge welpjes in een hol onder de grond.
Het kabinet wil de jacht op de vos daarom heropenen. Daarvan is Mulder geen voorstander, maar als er al op grote schaal op vossen worden gejaagd, zal dat vlees nooit in de vitrine van de slager terechtkomen. Vos is absoluut geen consumentenvlees, aldus de onderzoeker.