Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Bij groen is de complementaire kleur rood en omgekeerd. Groen en rood versterken dus elkaar het meest. Zo lijken groene voorwerpen nog groener door een rood voorwerp er naast te zetten. Een contrastkleur wordt toegevoegd in een tegenovergestelde kleur op de kleurencirkel.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Door het mengen van een primaire en een secundaire kleur (bijvoorbeeld rood en groen) of twee secundaire kleuren (bijvoorbeeld oranje en groen) krijg je een tertiaire kleur. Vooral als je secundaire kleuren mengt, krijg je meestal modderige kleuren zoals bruin, grijs en zwart.
Kleuren mengen: Aquamarijn of Turquoise
Turquoise wordt ook wel aquamarijn genoemd en zit tussen groen en blauw in. Deze kleur is verkrijgbaar in een groot aantal intense tinten. Bleek, zacht, levendig of fel. Om turquoise of aquamarijn te krijgen zal groen met blauw moeten worden gemengd.
Dan krijg je een donkere, op zwart lijkende kleur. Ligt ook aan de kleuren rood en groen die je gebruikt, maar het zal normaliter een donker mengsel worden, donderbruin/zwart.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Roestbruin; een mix van oranje en bruin. Door de stoere kleur die dan ontstaat, een kleur voor bijvoorbeeld een vintage of industrieel interieur. De naam roestbruin komt van het feit dat deze kleur erg op roest lijkt en toch ook bruin is.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Groen combineren met roze
Misschien dat niet iedereen hier blij van wordt, maar groen combineert ook perfect met roze! Hoewel roze een opvallende kleur is, zorgt het wel voor een mooi contrast met groen!
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
Probeer een verhouding van 1:5 of 1:6 van geel op blauw. Meng de geel bij de blauw en de groen. Voeg een beetje witte verf toe als de tint te helder is. Wit zal de Turquoiseverbleken en subtieler maken zodat het niet zo visceraal is.
Crème is een kleur die zich tussen geel en wit situeert. De kleur heeft zijn naam te danken aan room, die geproduceerd is van de melk van runderen die grazen in een natuurlijk weiland met planten die rijk zijn aan gele, carotenoïde stoffen. Hierdoor krijgt de witte kleur een heel lichte gelige tint erdoorheen.
Kleur mengen: paars
Zodra je er groen/geel bij toevoegt, krijg je al snel bruin-achtige tinten. Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen, dan krijg je lila tinten.
Hoe maak ik rood? Rood is een primaire kleur (samen met groen en blauw). Het is dus niet mogelijk de kleur rood samen te stellen uit andere kleuren.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Als je de kleur rood en blauw combineert dan ontstaan de kleuren paar en violet.
Als je rood licht met blauw licht mengt krijg je paars licht. Dit wordt de additieve kleurmenging genoemd. Ook nu kun je met deze basiskleuren alle andere kleuren maken. Als je alle kleuren mengt dat krijg je geen zwart, maar juist wit.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Meng rood, blauw en ivoor en je krijgt een oud roze kleur.
Grijze verf
Een grijze tint kan wordt gekregen door zwart en wit te vermengen. Wil je een neutrale grijze kleur ga dan eens mengen met cyaan (blauw), Magenta (rood/roze) en geel. Met gelijke hoeveelheden krijg je het saaie grijs.
Geel kun je bijvoorbeeld niet mengen vanuit twee andere kleuren. Heb je geel nodig, dan heb je dus een tube gele verf nodig. Wat ons vaak niet verteld werd, is dat niet ieder geel, rood of blauw geschikt is om te gebruiken als primaire kleur. Er zijn nogal wat verschillende variaties van die kleuren te koop.