In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Dat de waterhardheid per regio verschilt, komt onder meer door waar het water vandaan komt.
Het water is het zachtst in Flevoland, Friesland en gedeeltes van Gelderland, terwijl het water het hardst is in delen van Overijssel, Limburg, Zeeland, Utrecht en vooral Noord-Brabant.
Gemiddeld is de waterhardheid in Nederland hard tot vrij hard (ongeveer 8 dH).
Hoe meer calcium en magnesium in de drinkwaterbronnen voorkomt, des te harder is het water. Het gehalte aan calcium- en magnesium in grond- en oppervlaktewater kent een sterke variatie omdat het afhankelijk is van de samenstelling van de bodem. Algemeen wordt vastgesteld dat het grondwater in Vlaanderen hard is.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Waar is hard water in Nederland? In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.
Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
In Nederland ligt de hardheid van het leidingwater rond 8° dH. Dit wil zeggen 'zacht tot gemiddeld hard'. dH betekent Duitse Hardheid en is een maat voor de hardheid van water. In het Drinkwaterbesluit is vastgelegd dat waterbedrijven drinkwater niet lager mogen ontharden dan 5,6° dH.
Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Om het te ontdoen van virussen en bacteriën wordt chloor toegevoegd. De chloorgeur van leidingwater kan wel storend zijn, maar het is niet schadelijk en het vervliegt snel.
Water uit een waterontharder smaakt minder bitter dan normaal kraanwater. Kraanwater wordt vaak gezien als neutraal van smaak.
De waterhardheid van het water in de provincie Zuid-Holland is minimaal 4,98 dH in de gemeente Nieuwkoop en maximaal 10,36 dH in gemeente Rijswijk. De waterhardheid kan overigens voor iedere Zuid-Hollandse gemeente en buurt behoorlijk uiteenlopen en soms ook veranderen na verloop van tijd.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
De waterhardheid van het kraanwater in de provincie Limburg is minimaal 7,34 Duitse graden zoals bijvoorbeeld in de gemeente Meerssen en ten hoogste 8,23 dH in gemeente Nederweert. De waterhardheid kan overigens voor iedere Limburgse gemeente of stad sterk verschillen en soms ook veranderen na verloop van tijd.
– Zacht water is even belangrijk als een goede shampoo. Haar is soepeler, schoner en glanst beter als het met zacht in plaats van met hard water gewassen wordt. Zacht water is beter voor gezond haar. – Zacht water zorgt er voor dat wasgoed langer meegaat en zijn kwaliteiten langer behoudt.
Het leidingwater in Oostenrijk is veel zachter dan in Haarlem. Dit komt doordat het water in Oostenrijk op een natuurlijke manier gefilterd word door de bergen. Toen wij aankwamen in Oostenrijk heb ik diezelfde avond mijn haar meteen met het heerlijke Oostenrijkse water gewassen. En het resultaat was verbluffend!
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Waterhardheid Zandvoort (Zandvoort) 6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Zandvoort. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is.
De waterhardheid van het water in Den Haag is 8,5 dH. Deze hardheid treft u aan op de website van uw waterbedrijf Dunea. Met deze hardheid is het water in Den Haag redelijk hard. Dit betekent dat er aardig wat kalk in uw water zit want 8,5 dH waterhardheid zorgt voor 151,3 gram kalk in elke m3 water.
De waterhardheid van het water in Rotterdam ligt rond de 8,5 dH zoals te lezen is op de website van uw waterbedrijf Evides. Met deze hardheid is het water in Rotterdam gemiddeld hard.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Een magnetische waterontharder, ook wel waterontharder magneet genoemd, is een apparaat die je plaatst op je waterleiding. Het idee van een magnetische waterontharder is dat het voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Zodra die twee delen zich combineren, dan ontstaat er kalksteen.