Globaal zijn er drie momenten waarop je bijziendheid kunt ontwikkelen: Bijziendheid kan voorkomen als aangeboren afwijking. Bijziendheid kan op jonge leeftijd ontstaan. De meeste mensen worden bijziend op volwassen leeftijd.
Van myopie (bijziendheid) is sprake wanneer de oogas langer groeit dan de gemiddelde lengte. Waarom dit gebeurt is niet precies duidelijk. Een vermoedelijke oorzaak is dat een gebrek aan invallend licht veranderingen veroorzaakt in het netvlies, waardoor het oog aan de achterkant langer groeit.
Bijziendheid kan ook erfelijk bepaald zijn. Door een juiste leefstijl, ook als je erfelijk belast bent, kun je de bijziendheid voorkomen of beperken. Daarom heeft het Oogfonds onderzoek laten doen naar schermgebruik en de educatieve podcast OverZien voor ouders gelanceerd.
Bijziendheid wordt veroorzaakt door erfelijke factoren, maar ook in de hand gewerkt door dichtbijwerk: Als je kijkt naar een punt dicht bij het oog, vervormt je oog zich om het voorwerp scherp te stellen. Gebeurt dat te vaak of te lang aan een stuk, dan kan je oogbol vervormen en kan je bijziend worden.
Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum wijst uit dat op jonge leeftijd langdurig naar schermpjes kijken zorgt voor een ovalere oogbol met een langere lengte dan gebruikelijk. Dat veroorzaakt de bijziendheid en is onomkeerbaar.
Bijziendheid of myopie kan gecorrigeerd worden met de IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling, maar ook de Laser/PRK en TransPRK methode kunnen worden met succes worden toegepast. Tijdens een medisch vooronderzoek wordt beoordeeld welke behandelmethode het beste bij u toegepast kan worden.
Het korte antwoord: ja, dat kan. Maar natuurlijk is het niet zo simpel, anders droeg natuurlijk bijna niemand een bril of lenzen. In realiteit kan je een afwijking niet volledig wegwerken, maar je kan je ogen -net zoals je in de rest van je lichaam- oefenen en sterker maken.
Hoe herken je bijziendheid? Bijziendheid of myopie heeft als kenmerk dat objecten in de verte troebel of wazig worden waargenomen.Voorwerpen die dichtbij staan, zijn wel scherp. Vandaar dat er wordt gesproken van 'bijziendheid'.
Op zich kunnen oogaandoeningen zoals bijziendheid goed opgelost worden met brillen, contactlenzen of door je ogen te laten laseren op volwassen leeftijd. Maar bijziendheid is meestal te wijten aan een oogbol dat tijdens de groei te lang is geworden, wat risico's met zich meebrengt zoals een netvliesloslating.
De bijziendheid ontstaat ook op jongere leeftijd. Voor de wereldwijde toename van bijziendheid zien onderzoekers 2 belangrijke factoren: minder blootstelling aan daglicht buiten en meer activiteiten dichtbij (lezen, schermgebruik). Het is enorm belangrijk om de myopie-epidemie te stoppen.
Bijziendheid is niet omkeerbaar, maar in principe wel makkelijk te remediëren: draag een bril. Toch is de myopie-epidemie bepaald niet onschuldig. Bijziendheid brengt allerlei andere problemen met zich mee. “Een langer oog staat meer onder spanning, wat de kans vergroot op scheurtjes in je netvlies.
Gaan je ogen achteruit als je wel of geen bril draagt? Het wel of niet dragen van een bril of lenzen zorgt er niet voor dat je ogen achteruit gaan. Dit is een fabeltje en is nergens op gebaseerd.
Myopie of “bijziendheid”, zoals het velen het noemen, is een oogafwijking waarbij u voorwerpen van dichtbij wel duidelijk kunt zien, maar veraf zien ze er wazig uit. Deze afwijking komt redelijk vaak voor, en veel mensen die het hebben, hebben dat niet direct door, omdat de voorwerpen om hen heen niet wazig zijn.
Op latere leeftijd, vooral na het 50e jaar, kunnen er dan netvliesproblemen ontstaan.” Ze legt uit dat er een relatie is tussen het gebruik van tablets en telefoons en bijziendheid: “De kans om bijziendheid te ontwikkelen is groter wanneer je veel werk doet waarbij je niet ver hoeft te kijken.” Minder naar schermen en ...
Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf: voor mensen met bijziendheid. Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij: voor mensen met verziendheid.
Zo verslechteren je ogen
Het zit zo: als je bijziend bent, is je oog iets te lang. Daardoor komt het licht niet op je netvlies, maar ervoor. Dat is ook de reden dat je onscherp ziet. Als je steeds bijziender wordt en het oog langer wordt, kan het netvlies op een gegeven moment niet meer goed meegroeien.
Van de wereldbevolking is het gemiddelde percentage bijziendheid als volgt: 23% (jaar 2000), 28% (jaar 2010) en de prognose is 34% (jaar 2020) en 50% (jaar 2025). sterker dan -6.00 D: 2.5-5% (in de Westerse bevolking) tot wel 5-20% in Azie.
Als je bijziend bent, is je oog dus te lang. Je ziet dichtbij goed, maar veraf juist wazig, omdat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies wordt afgebeeld maar ervóór.
Zware bijziendheid is een degeneratieve ziekte die wordt bepaald door een myopie (bijziendheid) van meer dan –6 dioptrie.
Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid, waarbij je juist objecten dichtbij niet goed kunt zien. Als je bijziend bent draag je lenzen met een min-sterkte, als je verziend bent lenzen met een plus-sterkte. Een andere oogafwijking is astigmatisme, dit wordt ook wel een cilinderafwijking genoemd.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Je pupil wordt kleiner
Bij een gebrek aan licht, gebeurt precies het tegenovergestelde en zorgt de radiaire spier er voor dat de pupil groter wordt. Hierdoor blijft je zicht helder en scherp. Net als de andere spieren in je oog, kunnen ook deze spieren in de loop van de jaren minder sterk en flexibel worden.
Het bijzondere van ogen laseren is dat er in principe geen maximale leeftijdsgrens is bepaald.
Ook de vorming van staar op latere leeftijd doet afbreuk aan de resultaten van het ogen laseren. Daarom raden wij refractieve chirurgie af voor mensen boven de 50 jaar. Tot op een bepaalde leeftijd kunnen we naderende presbyopie incalculeren bij de ooglaserbehandeling, dit door licht te onder- of over corrigeren.