Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Sukrin (erythritol) komt van nature voor in peren, meloenen en champignons. De zoetstof wordt gewonnen door natuurlijke fermentatie van glucose. Sukrin wordt in het lichaam opgenomen in het bloed maar het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof is uitermate geschikt voor diabetici.
Agavesiroop bevat 3,5 kcal per gram en dat is iets minder dan de 4 kcal die een gram suiker bevat. Met betrekking tot calorieën is er dus niet echt een verschil tussen agavesiroop en suiker.
Agavesiroop versus kristalsuiker
Agavesiroop is erg zoet, 25% zoeter dan gewone kristalsuiker, maar heeft een veel lagere glycemische index. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie geleidelijk in het lichaam wordt vrijgegeven, dat is beter voor je lichaam dan de snelle suikeropname van gewone suiker.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Kokosbloesemsuiker, dadelstroop en ahornsiroop zijn alternatieve suikers.
Ahornsiroop is afkomstig van de esdoornboom waarvan het onttrokken sap wordt ingedikt. Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant (een vetplant). Ook hier wordt het gewonnen sap verwerkt tot siroop.
Agavesiroop bestaat namelijk uit 56% fructose en 20% glucose en is vloeibaarder en zoeter dan honing. Qua hoeveelheid energie (calorieën) is agavesiroop te vergelijken met ahornsiroop. Naast de suikers levert agavesiroop vooral water.
Ahornsiroop bevat iets meer voedingsstoffen dan gewone suiker, maar 2/3e bestaat nog steeds uit pure suiker. Het is dus wellicht iets gezonder, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Je vitaminen, mineralen en antioxidanten haal je het beste uit groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en gezonde vetten.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Agavesiroop heeft het voordeel dat het de bloedsuikerspiegel niet zo snel laat stijgen. Aan de andere kant is deze stof minder gezond dan gedacht omdat door de belasting van de lever, dit orgaan kan gaan vervetten, waardoor dan weer de kans op het ontwikkelen van diabetes stijgt.
Agavesiroop is zoeter dan suiker: wil je suiker door agavesiroop vervangen, gebruik dan ongeveer drie vierde van de hoeveelheid suiker.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Agavesiroop. Ben je dol op suiker in je thee? Dan kun je beter voor een gezonder alternatief gaan om je thee toch lekker zoet te houden: agavesiroop. Deze natuurlijke suiker is zoeter dan normale suiker, dus wees voorzichtig met de dosering.
Als je het fijn vindt kan je ook nog een theelepel honing of agave siroop toevoegen om je keel wat extra te verzachten. Voeg deze dan wel pas toe nadat de thee getrokken is, zo heeft het het beste effect. Deze thee tegen verkoudheid werkt goed tegen: Hoesten.
Je kunt het vervangen voor agavesiroop, stroop of honing. De smaak is echter uniek en niet te vervangen door iets anders. Houd hier dus rekening mee.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Wat is agavesiroop? Agavesiroop wordt gemaakt van het ingedikte sap van de Agave plant. De agaveplant zo lijkt op het eerste gezicht misschien wel wat op de Aloë Vera, maar deze twee soorten succulenten komen elk uit een totaal andere familie van het plantenrijk.
Daarnaast vinden de meeste mensen de smaak van palmsuiker lekkerder dan die van kokosbloesemsuiker. Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard.
Kokosbloesemsuiker is bijvoorbeeld beter voor diabetici en ook voor de darmen dan normale, alledaagse suikers en het bevat sporen van vitamines en mineralen.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.