Een longfoto is een röntgenfoto van de borstkas. Hiermee kunnen afwijkingen van longen, hart of lymfeklieren in de borstkas worden opgespoord. Bijvoorbeeld een longontsteking, vocht achter de longen of een vergroting van het hart.
Vaak vragen artsen bij onderzoek naar kanker een röntgenfoto aan om de borstholte in beeld te brengen. Zo kan bijvoorbeeld een longontsteking, problemen met het hart of een tumor in de longen opgespoord worden. Een röntgenfoto van de borstholte heet een longfoto.
De verschillende organen, weefsels en botten laten niet dezelfde hoeveelheid straling door. Daardoor is het mogelijk om de verschillende structuren in het lichaam op een röntgenfoto te onderscheiden. Met een gewone röntgenfoto zijn de bloedvaten niet goed zichtbaar.
Onderzoek longontsteking
Op een longfoto is in het begin soms weinig tot niets te zien, echter na enkele dagen zal hier een ontsteking te zien zijn. Indien men het opgehoeste slijm microbiologisch onderzoekt (sputumkweek) kan hier soms de verwekker gevonden worden.
Een longfoto is een röntgenfoto van je borstkas. Een andere naam hiervoor is thoraxfoto of X-thorax. Met een longfoto kan de arts afwijkingen van longen, hart of lymfeklieren in de borstkas opsporen. Bijvoorbeeld een longontsteking, vocht achter je longen of uitzaaiingen in je longen.
Om longkanker vast te stellen kunnen de volgende onderzoeken nodig zijn. Röntgenfoto: bij een verdenking van longkanker wordt standaard een röntgenfoto van de longen gemaakt. Bloedonderzoek: in het bloed bevinden zich veel stoffen en cellen die een beeld geven van de gezondheidstoestand.
Bij sarcoïdose in de longen raakt het longweefsel langzaam vol met littekens, waardoor de longen na verloop van tijd blijvend beschadigd raken. Op longfoto's ziet deze ernstige vorm eruit als een patroon van streepjes en vlekjes, meestal in het midden van de longen.
Door longontsteking kunt u pijn aan de borstkas/schoudersen (hoge) koorts hebben. Om de pijn en koorts tegen te gaan, schrijft de arts pijnstilling voor, zoals paracetamol. Geef pijnklachten wel altijd door aan de verpleegkundige. Pijn kan ook een andere oorzaak hebben.
Als u een longontsteking hebt die is veroorzaakt door een bacterie, zal uw arts u een antibioticakuur voorschrijven. Bij pijn en koorts kunt u paracetamol nemen. Verder is het belangrijk om veel te drinken, voldoende rust te nemen en niet te roken.
Röntgenonderzoek betekent dat er via elektromagnetische straling een röntgenfoto wordt gemaakt. Op deze foto zijn de botten, buik, hart, en longen goed zichtbaar. Er vormt zich een tweedimensionaal beeld. Röntgenfoto's kunnen ook op heel kleine schaal worden gemaakt, zoals de foto's van het gebit bij de tandarts.
Een röntgenfoto is een foto of digitale opname die is gemaakt met röntgenstraling. Röntgenstralen maken de binnenkant van het lichaam zichtbaar. De röntgenstralen gaan door het lichaam en vallen op een röntgendetector. Dat is een plaat die de röntgenstralen opneemt.
Een Radioloog is een medisch specialist die met behulp van van röntgenfoto's, geluidsgolven (echografie) en magnetisme (MRI scans) ziektes bij patiënten vaststelt of uitsluit. Een Radioloog kan op röntgenfoto's afwijkingen zien in bot of weefsel.
* Kortademigheid, een snelle oppervlakkige ademhaling. * Pijn bij de (diepe) ademhaling. * Algehele malaise: vermoeidheid, klam/zweten, spierpijn, verminderde eetlust, hoofdpijn. * Cyanose: blauwe lippen en/of gelaat en vingers (onder nagels).
Als we vermoeden dat u een longontsteking heeft, maken we een röntgenfoto van de longen. Ook prikken we bloed om uw nier- en leverwaarden, ijzergehalte en ontstekingswaarden te controleren. We prikken het bloed in de slagader in uw pols om het zuurstofgehalte goed te kunnen meten.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.
De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
De klachten die uitzaaiingen in de longen geven zijn vaak beperkt en onopvallend, denk aan hoesten en kortademigheid, of het ophoesten van bloed. Hierdoor kan het enige tijd duren voordat de uitzaaiingen worden ontdekt.
Bij longfibrose vormen zich littekens (fibrose) in de longen. Dit littekenweefsel gaat niet meer weg. Vaak verdwijnt steeds meer gezond longweefsel. Het gevolg is dat de longen minder goed zuurstof kunnen opnemen; ademen wordt moeilijker.
Mensen bij wie een vlekje op de long wordt geconstateerd, krijgen minder vaak kanker dan tot nu toe werd aangenomen. Vervolgonderzoek is daarom in maar twintig procent van de gevallen nodig. De grootte en de groei van het vlekje zijn bepalend.