Maar veel langer dan een nachtje raadt ze niet aan. Want als je de natte was te lang in de wasmachine laat, ontstaat er schimmel, waardoor het gaat stinken. Dat ruik je direct, waardoor het volgens haar niet moeilijk is om erachter te komen wanneer je de was te lang in de trommel laat zitten.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
Droog in de droger
Wat geen uitzondering zou moeten zijn is het volgende. Gooi bij elke natte was een droge handdoek in de droger. Als je dit doet zal je zien dat de was een stuk sneller droog is én dat het wasgoed er ook écht droog uitkomt.
Draai een was op 90 graden of hoger
Draai een was zonder wasgoed op 90 of 95 graden. Door de hoge temperaturen worden stinkende bacteriën verwijderd en komen kalkresten los. Voeg een vaatwastablet of bleekwater toe in plaats van wasmiddel voor een optimaal en fris effect.
Wassen met je hand is hygiënischer
Natte washandjes waarop dode huidcellen zijn achtergebleven, vormen namelijk een perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Zeker als ze ook nog in een warme, vochtige ruimte hangen. Op je handen zitten ook bacteriën, maar die was je er makkelijk af.
Washand maar één keer gebruiken
Let er wel op dat een washandje een bron van bacteriën is als u deze in warme en vochtige ruimtes bewaart. Als een washandje meer dan eens gebruikt wordt, blijven er dode huidcellen achter die een voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels.
Voorkom slijtage door een mild wasmiddel te gebruiken, je handdoeken niet te hard te centrifugeren en niet op een te heet programma te drogen. Gooi geen natte handdoeken in de wasmand.Deze zorgen ervoor dat alle was gaat stinken en die lucht krijg je er niet zomaar uit in de wasmachine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
#6 Gebruik niet te veel en niet te weinig wasmiddel
Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken. Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat de kleding niet goed schoon wordt en de nare geurtjes in de kleding blijven hangen.
Hoe minder nat de was is voor het ophangen aan het droogrek, des te sneller is het droog. U kunt dit zelf beïnvloeden, door de wasmachine goed te laten centrifugeren. Dit kunt u soms zelf instellen op de wasmachine.
Wanneer we de was ophangen dan speelt luchtvochtigheid een grote rol. Op een zonnige dag kan de was al met 30 tot 45 minuten droog zijn. Een simpele redenatie is “hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller de was droogt” ofwel hoe minder vocht in de lucht hoe sneller de was droog is. De luchtvochtigheid kun je meten.
Een trillende wasmachine in je huis is geen pretje als je wilt slapen. Toch kan het slim zijn om elektrische apparaten zoals je wasmachine juist 's nachts aan te zetten. Nachtstroom is vaak namelijk iets goedkoper dan dagstroom.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Overdosering kan ertoe leiden dat de hoeveelheid water in de trommel onvoldoende is om goed te mengen met het wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken. En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt een onaangename geur op de lange termijn.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
De wasmachine
De muffe geur in handdoeken kan ook ontstaan door een vieze wasmachine. De handdoeken kunnen achtergebleven viezigheid en vocht absorberen waardoor ze gaan stinken. Het is daarom goed de machine maandelijks te reinigen.
Help, mijn was stinkt
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
Dit komt meestal door vochtigheid van kleding die nog niet helemaal droog is, muffe schoenen, een te volle kast of neergegooide vieze was op de bodem van je kast.
Het type textiel
Het is voornamelijk donkere was die niet fris ruikt als het uit de machine komt. Witte was zal eigenlijk altijd wel lekker geuren. Dat heeft te maken met het soort stof wat gebruikt wordt voor donkere kleuren. Vaak zitten in donkere kleuren meer synthetische vezels, dan in een witte was.
Nadat je je ondergoed in gebruik hebt genomen, kun je het blijven wassen op 40 graden. Bij licht vervuild ondergoed is dat prima. Maar zitten er gebruik vlekken in je ondergoed, kies dan voor 60 graden zodat het echt hygiënisch schoon wordt.
Je ondergoed kun je prima samen wassen met je sokken. Ook handdoeken kunnen samen met ondergoed worden gewassen.
Kies voor gekleurde kledingstukken een temperatuur van 40°C tot 60°C, afhankelijk van de vervuiling, en gebruik een geschikt wasmiddel met kleurbescherming. Je kunt wit katoenen ondergoed ook met de kookwas reinigen, maar zelfs hierbij is 40°C tot 60°C gewoonlijk voldoende.