Ongezwaveld wil ook gelijk zeggen dat de pitten puur natuur zijn. Het zwavelen wordt gedaan om de vruchten vrij te maken van bacteriën e.d. en langer houdbaar te maken in hun oorspronkelijke kleur.
Zure abrikozen goed voor de bloeddruk
Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen
Ze zijn ook veel donkerder van kleur en zien er misschien iets minder lekker uit. En hoewel smaken verschillen, vinden de meeste mensen de gedroogde ongezwavelde abrikozen vaak lekkerder en smaakvoller dan abrikozen de wel gezwaveld zijn.
,,Gedroogde abrikozen bevatten iets meer suiker en iets minder voedingsstoffen, maar ook in gedroogde vorm zijn ze heel vezelrijk.” Goed nieuws voor liefhebbers: ook in de winter zijn abrikozen dus reuze gezond.
Ongezwavelde Abrikozen kopen bij Holland & Barrett.
Bewaaradvies Abrikozen ongezwaveld
De ongezwavelde abrikozen koel en droog bewaren.
Abrikozen bevatten veel micronutriënten, zoals vitamines en mineralen. Zo zitten er mineralen als kalium, magnesium, ijzer, fosfaat, zink en calcium in het fruit. Naast vitamine A en B, bevatten abrikozen voornamelijk vitamine C en vitamine E.
Het eten van drie ongezwavelde (liefst zure) abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk.
Veel artsen schrijven (vroeger ook al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten op een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen.
Om ze nog langer te kunnen bewaren, ondergaan ze een behandeling met zwaveldioxide. Een reden om de gedroogde vruchtjes altijd te wassen voor consumptie, want zwaveldioxide laat sporen van sulfiet na. Met speciale zeven sorteert men de rozijnen op grootte, waarna ze verpakt worden.
Het basisproduct van ongezwavelde biologische sultana rozijnen is de sultana druif. Sultana druiven zijn pitloze witte druiven die afkomstig zijn uit Turkije en Griekenland.
Nee. Gezwavelde rozijnen zijn behandeld met een toegestaan conserveermiddel (sulfiet). Er is geen reden om dit niet te gebruiken.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart. Een voorbeeld is een studie die liet zien dat senioren die acht weken lang bessen aten een lagere bloeddruk hadden.
Voor de studie werd geëxperimenteerd met de harde Italiaanse kaas Grana Padano. Twee maanden lang kregen mensen met een hoge bloeddruk dagelijks één ounce, iets minder dan dertig gram van de kaas. Na die twee maanden bleek de bloeddruk van alle testpersonen drastisch te zijn gedaald naar normalere waarden.
Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram
Gedroogde abrikozen zijn bijna gelijk aan de dadel. Betreft voedingsvezels en suikers ontlopen ze elkaar niet erg veel. Toch hebben abrikozen een streepje voor, omdat ze minder suikers bevatten.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.