Mierikswortel theeKook 200 ml water en voeg hier, naar smaak, de gesneden mierikswortel aan toe. Laat het 15 tot 20 minuten trekken en geniet!
Mierikswortel als geneeskrachtige plant
De plant werd vroeger voornamelijk gebruikt als geneeskrachtige plant. Doordat de plant de gifstoffen sneller afvoert uit het lichaam werd het gebruikt bij urinewegproblemen. Maar ook ter verbetering van de spijsvertering en spierpijn bij jicht en artritis.
Gebruik inname. Voor stimulering van de spijsvertering en bij griep en verkoudheid kun je 2 theelepels vers geraspte mierikswortel dagelijks innemen. Om het immuunsysteem aan te sterken (bijvoorbeeld na een flinke griep), wordt vaak een kuur van 2 weken dagelijks 2x per dag een theelepel innemen.
Mierikswortel mag je niet koken: verwerk hem uitsluitend vers. Gebruik het kruid met mate, want het smaakt zeer scherp. De geraspte wortel kun je gebruiken in sauzen bij vlees- of visgerechten.
Overigens is het blad ook eetbaar: het jonge blad kan in een salade gedaan worden en ouder blad kan gewokt worden. In de tuin groeit de Mierikswortel heel makkelijk.
Mierikswortel is 2-3 weken houdbaar op een koele, donkere plek.
Mierikswortel kun je inmaken of invriezen, maar dan verliest-ie aan smaak.
Antwoord van Jeroen Meus. Je kan de pittige wortel schillen, raspen en dan vermengen met zure room, zout en citroensap en dan bewaren in een goed afgesloten potje met een deksel. In principe kan je deze pasta toch enkele dagen bewaren en gebruiken om gerechten op smaak te brengen.
Wanneer kun je mierikswortel oogsten? Tussen november en maart kun je de wortels uit de grond halen en gebruiken. Hij is niet heel lang in de koelkast te bewaren–dan verliest hij snel zijn smaak–dus laat je de rest gewoon in de grond zitten. Die kun je dan later opgraven.
Echte wasabi word gemaakt van de wortels van de Wasabia japonica. De Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel.
Ook Japanse Mierikswortel (Horseradish) is hetzelfde als de Europese Mierikswortel. Men denkt dat echte Wasabi nog pittiger is van smaak, maar het tegendeel is waar. Dit komt omdat Mierikswortel 1.5x pittiger is dan echte Wasabi. Echte Wasabi smaakt veel subtieler, veel lekkerder ietwat zoet zelfs.
De witte wortel van deze plant is de mierikswortel. Bij de oude Grieken werd hij al gebruikt als smaakmaker en ook in de Joodse keuken, bijvoorbeeld bij het Paasdiner, werd de mierikswortel al gebruikt. Tegenwoordig wordt mierikswortel veel in Amerika verbouwd. De mierikswortel is een zogenoemde 'vergeten groente'.
Deze scherpe wortel smaakt een beetje naar mosterd en radijs. Hij wordt vaak als smaakmaker toegevoegd aan sauzen en salades; op deze manier krijgt een gerecht meer pit. Omdat hij zo'n scherpe smaak heeft, wordt hij geraspt gegeten, meestal als onderdeel van een saus.
De mierikswortel heeft een harde witte binnenkant en grove schil; het is vergelijkbaar met een stuk gember. Mierikswortel heeft een pittige en scherpe smaak. Het is te vergelijken met radijs of mosterd. De wortel heeft ook een Japans zusje: Wasabi.
Als voedingsgewas is het op dit moment ook het meest in trek in het koolminnende noordwest–Europa: Scandinavië, Engeland, Duitsland. Bij de Engelsen heet de rettich 'horseradish' (paarderadijs) en de Duitsers noemen de smaakverwante mierikswortel: 'Meerrettich' (zee-rettich).
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
Knip je kruiden 's ochtends, nadat de dauw verdampt is, op een droge dag.Pluk geen blaadjes maar knip de stengels. Je kunt kleine bosjes ophangen, om te drogen, maar het gaat beter wanneer je de stengels uitspreidt op een droogrek of een vliegenraam, of op een fijne keukenhanddoek of neteldoek op een rooster.
Mierikswortel is een meerjarige en winterharde plant die vanwege zijn scherpe smaak geschikt is als smaakmaker.
Waar komt de mierikswortel vandaan? De mierikswortel, ook wel de Rusticana genoemd is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De Rusticana komt oorspronkelijk uit het gebied van Zuidoost-Europa tot West-Azië.
Mierikswortel smaak
De smaak lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Mierikswortel werd bij de oude Grieken al gebruikt als smaakmaker. Ook in de Joodse keuken wordt het veel gebruikt, bijvoorbeeld bij het Paasdiner. Het Japanse 'zusje' van mierikswortel is wasabi, een variant die nog veel pittiger smaakt.
Waar plaatsen
De mierikswortel kan op alle grondsoorten overleven en heeft een vochtige en frisse bodem nodig. De plant kan zowel in de volle zon als halfschaduw gezet worden.
Vers smaakt de wortel scherp en heet, vergelijkbaar met peper en mosterd, en kan als vervanger van wasabi (Eutrema japonicum) gebruikt worden. Door het koken verliest de wortel veel van zijn smaak. Mierikswortel wordt geschild, geraspt of in blokjes gesneden en kan in aardappelpuree verwerkt worden.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
Mierikswortel plant, Armoracia rusticana (Plant in p9pot, niet doorworteld, wel te planten)) Mierkikswortel of Mierik is een vaste plant die graag in een vochtige bodem groeit. Deze wortels worden als een delicatesse gezien en hebben een intense smaak . De plant kan 80 cm hoog worden en heeft een lange penwortel.