Studies hebben aangetoond dat een televisie in je slaapkamer je slaap negatief beïnvloedt. Je gaat daardoor later en onrustiger slapen. Bovendien activeert het felle licht je hersenen en remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt.
Conclusie. Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
Val je af en toe in slaap op de bank en je wordt je vervolgens wakker met pijntjes dan zal je er in de loop van de dag steeds minder last van krijgen en loop je het er wel vanaf. Maar als je van slapen op de bank een vaste gewoonte maakt dan kan dit eventueel tot blijvende schade leiden aan ruggengraat en nek.
Je televisie straalt, net zoals de meeste schermen, waarschijnlijk blauw licht uit. Dit licht heeft een grote invloed op de productie van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt.
Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen. Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie);
Geen beeldschermen 's avonds
Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Om goed en uitgerust wakker te worden heb je een kleurtemperatuur van minstens 6.500 Kelvin nodig. In bed lezen met het verkeerde licht zorgt er uiteindelijk voor dat je over je natuurlijke slaap heen zult komen.
Andere bekende voorbeelden van schadelijke straling zijn röntgenstraling en gammastraling. Deze soorten straling hebben een enorm hoge frequentie, en dat betekent dus dat elke foton erg veel energie meedraagt. Die energie kan ons lichaam schade toebrengen. Door dit soort straling kunnen mensen kanker krijgen.
De app Radioactivity Counter maakt gebruik van de camerasensor van een smartphone of tablet om gammastralen te meten, die worden gegenereerd door radioactieve bronnen of door de remstraling van röntgenapparaten.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Wil je een tv voor de slaapkamer kopen? Dan is een tv van 43 inch of kleiner meestal een verstandige keuze. Ga je voor een tv van 40 of 43 inch, dan heb je met een 4K-resolutie het scherpste beeld. Kies je voor 32 inch of kleiner, dan geeft Full HD het scherpste beeld.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Groen staat voor groei. Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan daardoor in onbeperkte hoeveelheid gebruikt worden.
Overdag slapen kan de kwaliteit van nachtrust schaden
In werkelijkheid vergroot je echter alleen maar het risico op weer een nacht van slechte slaap. Hoe langer je overdag slaapt, hoe meer dit van invloed is op de kwaliteit van je nachtrust.
Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door stress. Stress kan ervoor zorgen dat we minder goed inslapen, maar ook dat we vaker wakker worden gedurende de nacht. Mensen die bijvoorbeeld te laat actief zijn op hun laptop, tablet of smartphone met werkgerelateerde zaken slapen minder diep.
De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
Niet langer dan 8 uur slaap
Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.
Voor mensen met chronische slaapproblemen is het normaal om te moe te zijn om te slapen. Op zo'n moment heeft het lichaam enorm veel achterstallig werk te doen en is de geest overprikkeld. Je hebt dan dringend rust nodig maar kunt niet genoeg ontspannen om in slaap te vallen.