Het is maar dat u het weet: koeien zeggen geen boe. Ze loeien, en wel op verschillende manieren. Van een zacht 'humm' tot een luidkeels 'mmmhoe'.
Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald. Ook tochtige koeien loeien om de aandacht op zichzelf te vestigen, net als hongerig rundvee.
Bij het bronstgedrag van zowel koeien als stieren spelen geuren een belangrijke rol. De dieren gooien hun kop in de lucht en krullen de bovenlip op ('flemen') om de geuren goed op te kunnen snuiven. Stieren brullen als ze een tochtige koe ruiken en hun dames loeien veel en hard.
Goed geheugen. Koeien hebben bovendien een heel goed geheugen. Zo herkennen ze gezichten; boeren maken het vaak genoeg mee dat een koe vrolijk op hen af loopt voor een begroeting. Ook hun ruimtelijk geheugen is prima ontwikkeld.
Koeien zijn zeker slim en kunnen veel dingen leren. Ze leren bijvoorbeeld dat ze naar de melkput moeten om gemolken te worden of dat ze niet tegen schrikdraad moeten lopen om een schok te voorkomen. Koeien zijn kuddedieren en ze leren ook van elkaar.
Elke koe heeft een eigen stemgeluid, waarmee ze emoties kan uiten. Dat blijkt uit onderzoek naar de geluiden van koeien in positieve en negatieve omstandigheden, zoals wachten op voer, afzondering van de kudde, hitte en kou.
Het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt: voor een goede gezondheid is het goed om een koe te aaien. En ook het fluisteren van lieve woorden heeft zin.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Als een koe vruchtbaar is, vertoont ze zo'n 30 uur voor de eisprong bronstgedrag. Dat noemen we tocht. Een goede tochtwaarneming is cruciaal voor het vruchtbaarheids management. Want een koe die niet wordt opgemerkt tijdens de tocht, wordt niet geïnse mineerd en wordt dus ook niet drachtig.
Ze gebruiken hun stem om contact te houden en opwinding, betrokkenheid of leed te delen met hun soortgenoten. Zo praten ze met elkaar wanneer ze in hun seksueel actieve periode zitten, wanneer ze op voedsel wachten en wanneer ze gescheiden worden gehouden van de kudde.
Zieke Koe Herkennen
gedraagt zich sloom, zondert zich af van de kudde en eet weinig tot niks. Hierdoor wordt de vacht dof. Dit is een eerste herkenningspunt. Als de koe pijn heeft, kromt ze haar rug.
Varkens kunnen knorren, grommen, tandenknarsen, schreeuwen, piepen en smakken. Het geluid dat een varken maakt, betekent vaak veel. Wanneer je op een varken afloopt dan begint hij vaak te knorren. Die knorren worden korter wanneer je dichterbij komt.
Ezels zijn intrigerende dieren die misschien verwant zijn aan paarden, maar ook op heel veel gebieden verschillen van hun familieleden. Terwijl een paard hinnikt, laat een ezel van zich horen door te balken, iaën of te giegagen. Al deze werkwoorden slaan op het bekende 'ia' geluid dat de ezel maakt.
Het zijn werkwoorden of zelfstandige naamwoorden die niet alleen handelingen beschrijven, maar ook de bijbehorende geluiden nabootsen door hun klank. Voorbeelden zijn: knerpen, zwiepen, kreunen, steunen, rinkelen, kraken, zoemen en toeteren. Natuurlijk gebruik je deze vorm van geluidsnabootsing meestal onbewust.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Egels, steenmarters, maar ook vosjes en reeën'.
Vleermuizen onder het dak
Vleermuizen in huis zijn geen uitzondering, vaak merk je zelfs niet dat ze er zijn. Ze zoeken veilige schuilplaatsen met een kleine ingangsopening. Onder een dakpan is het ideaal voor een vleermuis, maar ook in spouwmuren, rolluikkasten en achter gevelplanken brengen ze graag de nacht door.
Een koe kan je goed benaderen als je dat rustig doet als ze ligt. Als ze staat kan het ook, eventueel op je hurken heel erg rustig benaderen. Als ze in de groep staat is het lastiger als ze je niet kent. Koeien wennen aan aandacht, dus als ze het gewend zijn gaat het steeds makkelijker.
Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Onderzoekers van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) vinden de appels en peren vooral geschikt voor herkauwers. Ze bevatten namelijk veel suiker en energie, en zijn goed verteerbaar.
Onderzoek toont aan dat aan uiterlijke kenmerken af te lezen is hoe dieren zich voelen. Koeien kunnen inderdaad blij zijn om in menselijke termen te spreken. Ze steken elkaar als het ware aan. Als een koe gaat rennen en springen dan gaan andere koeien dat vaak ook doen.
Als kuddedieren zijn runderen van nature op elkaar aangewezen voor bescherming tegen roofdieren. Sociale relaties vormen de basis van een goede groep en zijn dus een belangrijk onderdeel van hun leven. Koeien die samen in een kudde leven, gaan eigenlijk een soort vriendschap aan.
Blijf uit de buurt van koeien met kalveren en probeer vooral niet om zo'n schattig kalf te aaien. Mocht een koe toch aanvallen, geef dan met een stok een gerichte tik op de neus. Een speciale waarschuwing geldt voor mensen met honden. Koeien zien namelijk weinig verschil tussen hond en wolf.