Het officiële Nederlandse volkslied is het 'Wilhelmus'. Dit is het geval sinds 1932. Toch geldt het als het oudste volkslied ter wereld: het is geschreven tussen 1569 en 1572.
Wat is het eerste volkslied van Nederland? Het Wilhelmus is niet het eerste officiële Volkslied van Nederland. Voor het Wilhelmus heeft Nederland 'Wien Neêrlands bloed' als nationale hymne. Dat lied wordt ingesteld als volkslied nadat de Nederlanders Napoleon en de Fransen verjagen.
De tekst van het Wilhelmus ontstond ergens tussen de start van de oorlog en de inname van Den Briel op 1 april 1572. Dit was de eerste vesting die, door de watergeuzen, in handen kwam van het verzet der Nederlanden. Maar het lied beschrijft de gedachtegang van Willem van Oranje in de strijd voor onafhankelijkheid.
Het Wilhelmus is een contrafact: een lied met een nieuwe tekst op een bestaande melodie. De melodie is afkomstig van het spotlied O la folle entreprise du prince de Condé, dat werd gezongen tijdens het beleg van de stad Chartres door de hugenoten in 1568, en is dus op zijn laatst in dat jaar ontstaan.
Meestal wordt alleen het eerste couplet van het volkslied gezongen, soms gevolgd door het zesde couplet.
Je moet weten dat het volkslied eigenlijk door Willem van Oranje zelf uitgesproken is. Of dat ook echt zo geweest is daar is geen bewijs voor. Dus Willem van Oranje “zegt” dus eigenlijk dat hij de koning van Hispanje eert. En dat klopt, hij kon goed opschieten met Karel V.
Het officiële Nederlandse volkslied is het 'Wilhelmus'. Dit is het geval sinds 1932. Toch geldt het als het oudste volkslied ter wereld: het is geschreven tussen 1569 en 1572.
Sindsdien heeft er altijd veel 'Duits bloed' in de familie gezeten. Onze huidige koning heeft een Duitse vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootmoeder. Het 'Duitsen bloed' mag dan wel toepasselijk zijn voor de koninklijke familie, oorspronkelijk was Duits een ander woord voor Nederlands.
Wien Neêrlands bloed was het officiële volkslied van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden tussen 1817 en 1832 en later van het Koninkrijk der Nederlanden tussen 1832 en 1932. Het was gecomponeerd door Johann Wilhelm Wilms (1772-1847) op een gedicht van Hendrik Tollens (1780-1856).
De melodie van het Wilhelmus is ontstaan tijdens het beleg van de Franse stad Chartres in 1568. De eerste bekende vermelding van de tekst stamt uit 1572. Deze tekst wordt in het algemeen toegeschreven aan Marnix van Sint Aldegonde, de secretaris van Willem van Oranje.
Vrede na een lange tijd. Op 10 juli 1584, de prins kwam net uit een werkoverleg, schoot de fanatieke katholiek Balthasar Gerards hem dood. Tachtig jaar lang weigerde Spanje toe te geven.
Wilhelmus is afgeleid van Wilhelm. Wilhelm is een Germaanse jongensnaam. Het eerste deel, 'wil', betekent 'wil, wilskracht, streven'. 'Helm' staat voor 'beschermer', maar ook voor 'koning'.
Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd, den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd. Couplet 6 Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer, op U zo wil ik bouwen, Verlaat mij nimmermeer.
Het volkslied van Italië, Il Canto degli Italiani, wordt door vriend en vijand beschouwd als een van de mooiste volksliederen van Europa.
Het Wilhelmus is het bekendste geuzenlied. Het lied was een wapen in de strijd tegen de Spanjaarden en werd gezongen door soldaten en andere 'geusgezinden'. Het zingen van liederen had een positief effect op het moreel en hielp de vijand bang te maken.
Wien Neêrlandsch bloed door d'ad'ren vloeit, Wien 't hart klopt fier en vrij, Wie voor zijn volk van liefde gloeit, Verheff' den zang als wij!
Wat menigeen niet weet is dat het elfde couplet van het Wilhelmus verhaalt van de pogingen van de prins om in het begin van de oorlog in Limburg de Maas over te steken om naar Brussel op te rukken. Maastricht is de enige stad in het huidige Nederland die in het Wilhelmus genoemd wordt.
Strijd tegen islam en protestanten
Filips, de koning van Hispanje uit ons volkslied, was heerser over Spanje, Napels, Sicilië, de Spaanse Nederlanden, Portugal en het grote overzeese Spaanse rijk.
zeer moedig door dat veld. Bevreesde mijn ghewelt, Mijn ruyters sach men draven.
Het kan ook het volkslied van Spanje genoemd worden maar in tegenstelling tot de meeste andere volksliederen is er geen officiële tekst bij de muziek. De enige andere landen met een volkslied zonder officiële tekst zijn Bosnië en Herzegovina, San Marino en Kosovo.
(En het Wilhelmus heeft de oudste melodie!). Het kortste volkslied ter wereld is dat van Oeganda.
Het volkslied van Oeganda, Oh Uganda, Land of Beauty, geldt als het kortste ter wereld. Het heeft maar zes maten, en vaak wordt het bij officiële gelegenheden twee keer achter elkaar gespeeld om het te verlengen.
Filips II, verdediger van het rooms-katholieke geloof, was koning over een rijk waar de zon nooit onderging. Hij probeerde via oorlogvoering en slimme huwelijken zijn concurrenten Frankrijk en Engeland in toom te houden, zette tevergeefs de ketters in de Nederlanden onder druk en versloeg de Ottomanen.
Filips zou hem later als landvoogd naar de Nederlanden sturen, waar hij op 31-jarige leeftijd aan tyfus overleed.