Het afvallen van het navelstompje is een van de eerste mijlpalen van je baby. Misschien wil je het stompje bewaren als herinnering. Laat het dan goed drogen aan de lucht en bewaar het in een doosje of zakje. Sommige moeders plakken het erbij in het kraam- of fotoboek.
Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af. Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd.
Hoe wordt navelstrengbloed bewaard? Navelstrengbloed kan op twee manieren worden opgeslagen: Doneren aan een publieke bloedbank. Opslaan bij een commercieel bedrijf voor eigen gebruik.
Een navelklem is van hard plastic gemaakt en is ongeveer 5 cm lang en 1 cm breed. Dit blijft dus, totdat het navelstompje afvalt, tussen de huid van je baby en de luier/het rompertje zitten. Vaak dus wel de hele kraamweek.
Het afvallen van de navelstreng doet meestal geen pijn voor de baby. Het is een natuurlijk proces en baby's hebben meestal geen last van het afvallen van hun navelstreng. In sommige gevallen kan het navelstompje echter gevoelig zijn, maar dit is normaal en verdwijnt meestal snel.
Soms zelfs al voor de volledige geboorte van de baby! Het kan ook anders. Sterker nog, het is zelfs beter om te wachten. Niet voor niets adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de navelstreng pas na 60 seconden door te knippen, of wanneer de navelstreng gestopt is met kloppen.
Als de baby net geboren is, is die navelstreng nog blauw met dikke vaten die om elkaar heen kronkelen. De hartslag klopt dan nog in de navelstreng, en die helemaal laten uitkloppen kost een paar minuten. Meestal rond de tien, maar 35 minuten kan ook.”
Wanneer je kindje te veel afvalt dan zal er al actie worden ondernomen bij 7% afvallen. Wanneer deze grens bereikt is zal de kraamverzorgende contact hebben met de verloskundige voor aanvullende tips en welke acties er genomen moeten worden. Zo komt het maar weinig voor dat een kindje echt afvalt tot 10%.
Meestal vallen baby's de eerste 3 tot 4 dagen af, dan blijven ze een dag stabiel en vervolgens gaan ze groeien. Dit patroon is hetzelfde bij alle baby's, het maakt niet uit of hij fles- of borstvoeding krijgt. Een baby mag maximaal 10% van zijn geboortegewicht afvallen.
Het navelstompje. Nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt, blijft er een navelstomp over. Die droogt langzaam in, wordt zwart en laat na ongeveer een week vanzelf los.
Uit onderzoek blijkt dat in navelstrengbloed in verhouding heel veel bloedstamcellen zitten. Deze stamcellen kunnen worden ingevroren en bewaard. We weten dat navelstrengbloed na invriezen tenminste 15 jaar bruikbaar blijft, maar wellicht is deze periode wel veel langer.
Privéopslag van navelstrengbloed
Je kunt de stamcellen ook zelf weer gebruiken als je eigen kind een keer ziek wordt en de stamcellen nodig heeft. Dat kost tussen de 800 en 2000 euro voor een opslag van 25 jaar. Over het privé opslaan van stamcellen zijn echter wel kritische tegengeluiden te vinden.
De bloedstromen van beide zijden zijn gescheiden. Er is normaal gesproken dus geen contact tussen het bloed van moeder en kind. Aan de placenta (moederkoek) zit de navelstreng, die loopt naar de baby. De bloedcirculatie van de baby gaat via de navelstrengvaten naar de placenta en weer terug naar de baby.
Uit onderzoek blijkt dat het langer intact laten van de navelstreng gezondheidswinst oplevert voor de baby, vooral te zien in het ijzergehalte. Hierdoor is er een bewezen minder hoge kans op bloedarmoede.
Hou het naveltje van je baby goed schoon
Het navelstompje en de navelklem vallen er na een dag of acht vanzelf af. Maak het naveltje elke dag schoon met een watje met afgekoeld gekookt water. Als er een beetje bloed uit het naveltje van je baby komt, is dat niet erg.
Als de navel niet indroogt na drie tot vier dagen, moet deze opnieuw aangestipt worden. Dit kun je tijdens het inloopspreekuur van je eigen consultatiebureau laten doen.
Zo beviel de Nederlandse Sambrina van een zoontje van ruim 6185 gram. De zwaarste baby die ooit geboren werd is in 1955 op de wereld gezet. De Italiaanse Carmelina Fedele beviel van een zoon met het geboortegewicht van ruim 10,2 kilogram.
Het ideale gewicht van een baby ligt tussen de 2500 en de 4000 gram. Onder deze grens wordt het gewicht van een baby gezien als laag. Bovend deze grens is het een baby met een hoog geboortegewicht (ook wel macrosomie genaamd).
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Hoe lang en hoe vaak
Een baby kan dit zelf voldoende aangeven en zal om de tweede borst 'vragen' als hij niet genoeg heeft. De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst.
Uitdroging en ondervoeding zijn twee condities die ongemerkt kunnen ontstaan bij pasgeborenen; we noemen dit stille ondervoeding. Uitdroging ontstaat voornamelijk in de eerste twee levensweken, ondervoeding treedt meestal op als de zuigeling ouder is dan twee weken.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind.
Wat is nu precies een lotusbevalling? Bij een lotusbevalling kiezen de ouders ervoor om de navelstreng niet af te klemmen of door te knippen. De placenta met navelstreng blijft dan aan de baby vastzitten totdat deze er vanzelf afvalt. Dit kan 3 tot 10 dagen duren.
Na de bevalling wordt meestal gekozen om de navelstreng direct door te knippen, meestal kan dit worden gedaan door de vader of partner. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen.