6M is een methode die hier nog dieper op ingaat waarin je namelijk per categorie de oorzaken van (mogelijke) risico's gaat benoemen. De zes M's staan voor mensen, machines, materiaal, methode, milieu en management. Deze categorisering leidt tot de bepaling van de meest geschikte maatregel om dat risico te elimineren.
Stap 1: Definieer het probleem: Verwoord duidelijk het probleem of effect dat nodig is analyse. Schrijf het op de kop van de vis. Stap 2: Identificeer categorieën: Definieer de belangrijkste categorieën van oorzaken die kunnen bijdragen aan het probleem.
Het visgraatdiagram identificeert veel mogelijke oorzaken voor een effect of probleem. Het kan worden gebruikt om een brainstormsessie te structureren. Het sorteert ideeën direct in bruikbare categorieën.
Het Visgraatdiagram, ook wel Oorzaak-Gevolgdiagram of Ishikawadiagram genoemd, identificeert de mogelijke oorzaken van een effect of een probleem.
Ishikawa-diagrammen brengen grote problemen in processen in kaart. Het diagram presenteert potentiële oorzaken op een gestructureerde manier, helpt het team nadenken over oorzaken die niet voor de hand liggen en biedt de mogelijkheid om de status aan te geven van een maatregel en het effect op een probleem.
De oorspronkelijke 4 M's zijn mens, machine, materiaal en methode. Later toegevoegde M's zijn bijvoorbeeld metingen, milieu, management etc. Het model maakt het mogelijk om zelfs zaken zonder M toe te voegen.
De methodiek “Five Times Why?”, oftewel “5x Waarom“, is een zeer eenvoudige, doch effectieve tool om de werkelijke oorzaak van een probleem te identificeren. De methodiek start met de probleemstelling waarna men vijfmaal de vraag “Waarom?” stelt. De methodiek stopt zodra de kernoorzaak is bereikt.
Bij het schrijven van een probleemanalyse maak je twee dingen duidelijk: wat het probleem precies is en waarom het opgelost moet worden. Door hierover na te denken kom je tot een goede probleemstelling. Daarnaast kom je tot een doelstelling. Hierin beschrijf je wat je precies met je onderzoek wilt bereiken.
De Visgraat is een handige methode hiervoor. Je gaat heel gestructureerd op zoek naar de achterliggende oorzaken van een proces of thema waar jullie regeldruk op ervaren.Dat doe je door vijf keer de waarom-vraag te stellen. Dat brengt je echt bij de kern van het probleem.
Het Fishbone- of Ishikawa-diagram, ook wel oorzaak-en-gevolg- of visgraatdiagram genoemd, is een grafisch hulpmiddel dat helpt bij het identificeren en analyseren van mogelijke oorzaken van een specifiek probleem of effect.
Door inzet van de visgraat analyse kijk je vanuit een breed perspectief naar het probleem. Door op alle deelgebieden; Mens, Methode, Machine en Materiaal, te analyseren waar de oorzaak van het probleem ligt, worden er geen factoren over het hoofd gezien.
Six Sigma (zes sigma) is een methode om het rendement en de effectiviteit van een proces te vergroten, oftewel de juiste dingen doen én de dingen juist doen. Het doel van de methode is om variatie in processen te verminderen om te voldoen aan de specificaties die de klant stelt aan het product of de dienst.
DMAIC staat voor Define, Measure, Analyse, Improve en Control. Het betreft een datagestuurde verbetercyclus die ingezet wordt om bedrijfsprocessen te verbeteren, optimaliseren en stabiliseren.
In het diagram worden duidelijk potentiële oorzaken weergegeven van problemen die kunnen ontstaan of die er al zijn. De een noemt het ook wel het visgraatdiagram, omdat het diagram lijkt op een visgraat. De ander noemt het ook wel het oorzaak gevolg diagram, omdat dit achterhaalt wordt met het diagram.
Een visgraatdiagram maken met de vormbibliotheek in MS Word
Ga in je Word-document naar Invoegen > Illustraties > Vormen. Er verschijnt een vervolgkeuzemenu. Voeg vormen en lijnen uit de vormbibliotheek toe om je visgraatdiagram op te bouwen. Als je tekst wilt invoegen, ga je naar Invoegen > Tekst > Tekstvak.
'5x Why' is een tool die meestal wordt gebruikt tijdens de analyse fase van de six sigma DMAIC-structuur. In combinatie met een visgraat diagram (Ishikawa) is deze tool zeer geschikt om tot de grondoorzaak van een probleem te komen.
Een probleem analyseren wordt gemakkelijker als je jezelf vragen stelt die het probleem vanuit verschillende hoeken benaderen. Hierbij kun je de "4W – methode" gebruiken. Die term staat voor: Wie, wat, waar, wanneer, hoe én de gevolgen.
Ga methodisch te werk en zoek concreet bewijs betreffende oorzaak en gevolg om de onderliggende oorzaken die je aandraagt, te kunnen onderbouwen. Geef voldoende informatie om tot corrigerende maatregelen te kunnen komen. Ga na hoe een onderliggende oorzaak in de toekomst voorkomen (of herhaald) kan worden.
Feiten worden verzameld over 4 dimensies: Wat, Waar, Wanneer en Hoeveel het probleem zich voordoet (“IS”), maar ook over Wat, Waar, Wanneer en Hoeveel men zou verwachten dat het probleem zich voordoet maar om een of andere reden is dit niet zo (“IS NIET”).
Elke deelnemer noemt één mogelijke oorzaak voor het probleem en geeft daarbij aan in welke categorie deze oorzaak thuishoort. Er mag geen commentaar op elkaars oorzaken worden gegeven. Alle genoemde oorzaken worden in het diagram opgenomen. Ook noemen de deelnemers mogelijke sub-oorzaken.
Lean is een bedrijfsstrategie waarbij het draait om het creëren van waarde voor de klant in alle beschikbare processen. Centraal staat het terugdringen van verspilling in de processen binnen de organisatie.
Wat is het DMAIC model? Om bedrijfsprocessen beter te laten verlopen, te optimaliseren en te stabiliseren, kan er gebruik worden gemaakt van het DMAIC model. Dit cyclisch model heeft als doel om processen binnen een organisatie te verbeteren.
Een visgraat vloer leggen is een secuur werkje. Niet alleen is het leggen zelf moeilijk, je moet ook steeds het patroon in de gaten blijven houden. De moeilijkheidsgraad hangt natuurlijk wel af van het soort visgraat vloer.