Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Bij gezonde volwassen katten ga je uit van 4% van het lichaamsgewicht. Een kat van ongeveer 6 kilo heeft genoeg aan 240 gram vers vlees per dag. Bij kittens en drachtige of zogende poezen heb je circa 8% van het lichaamsgewicht nodig.
Ja, katten kunnen rauwe kip eten. De voorstanders van rauwe diëten voor katten vermelden meestal dat katachtigen zulke maaltijdopties kunnen consumeren aangezien zij biologisch bereid zijn rauwe vlees te verteren, wel zijn er enkele risico's als dit verkeerd bereid wordt.
In stukjes snijden en ong 10-15 min zachtjes koken (gewoon met koud water opzetten) Beetje als soep maken, maar dan zonder smaakjes. Neem een klein pannetje, en niet mega veel water. Alleen genoeg om kip onder water te zetten. Denk nl dat poes het kookvocht ook wel lust?
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Gekookte kipfilet (bij voorkeur gekookt) is heerlijk om aan je kat te voeren! Het is het magerste deel van de kip, dus het geeft je kat veel eiwitten zonder al te veel vet.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Katten kunnen veilig rijst eten. Het is niet giftig voor katten, maar het is geen noodzakelijke toevoeging aan hun dieet. Als jouw kat dus al alle noodzakelijke voedingsstoffen in zijn kattenvoer heeft gekregen, krijgt hij geen extra voedingswaarde binnen door het eten van rijst.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Wat mag een kat eten? Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo'n 70% water. Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.
Rauw vlees of rauwe vis
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
Rundergehakt is het gemakkelijkst om aan jouw kat te voeren en het is ook een goedkopere optie, dus dat is de beste keuze, maar de lever levert alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, dus houd daar ook rekening mee.
Gevogelte, lamsvlees, rundvlees, konijn en groot wild zijn allemaal geschikt. Je mag geen rauw varkensvlees of wild zwijn gebruiken; deze soorten vlees zijn problematisch voor het kattenorganisme. Voor vers gemaakt kattenvoer kun je ingewanden en organen zoals lever of hart evenals spiervlees gebruiken.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Katten houden niet alleen van vlees, maar ook van planten. De meeste katten vinden het heerlijk om te knagen aan grassen (wie zijn kamerplanten heeft zien sneuvelen, weet dat al...). Haal daarom regelmatig vers kattengras in huis en zie hoe je kat opleeft en plezier beleeft aan het 'grazen'!
Van kop tot staart
De meeste katten houden er niet van om geaaid te worden tegen de haren in. Ga niet langs de zijkant van het lichaam en stop bij de staart. Sommige katten vinden het fijn om iets meer druk te voelen net aan aan het begin van de staart omdat hier ook een geurklier zit.
Geef als het mogelijk is geen tussendoortjes. Belonen kan ook door uw dier knuffels te geven en lief toe te spreken. Wanneer uw dier toch aan tussendoortjes gewend is, zijn er veel gezonde alternatieven voor het energierijke koekje. Zo kunt u bijvoorbeeld groente, fruit of een rijstwafel geven.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
De meest natuurlijke voeding voor de kat is hele prooidieren. Dit bevat alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft, en het gebit blijft in goede conditie. Prooidieren die je kunt kopen zijn bijvoorbeeld hamsters, muizen en duif.
In tegenstelling tot honden en sommige andere vleeseters, is de kat een strikte carnivoor. Dit stelt speciale eisen aan zijn dieet. Een echte carnivoor kan niet zonder dierlijk weefsel en heeft een hogere eiwitbehoefte dan andere zoogdieren. Het lichaam van een kat reageert slecht op een eiwitarm dieet.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
Een kat van 4 kg heeft 1058 kJ oftewel 1,058 MJ per dag nodig. Dat is net berekend bij de energiebehoefte. Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). 1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag.