Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Conclusie. Smeerkaas bevat relatief veel (verzadigd) vet. 'Gewone' kaas bevat relatief ook veel (verzadig) vet, maar ook eiwit en vitamines die belangrijk zijn voor ons lichaam. Ook bevat smeerkaas relatief veel zout en E-nummers.
Koolhydraten. Hier zit wel wat meer verschil in, maar nog steeds niet schrikbarend. De minste koolhydraten zitten in de Jumbo Smeerkaas light naturel, de Gouday naturel en de Milner Slankie naturel. Alle drie bevatten 1 gram koolhydraten per 100 gram.
La Vache Qui Rit is het prijsbeest volgens het smaakpanel. Maar Milbona is mooi tweede en bovendien veel goedkoper.
Smeerkaas is een smeltkaas die vooral als broodbeleg wordt gebruikt. Het wordt bereid uit gesmolten kaas met toevoeging van smeltzout, waardoor het smeerbaar wordt. Roomkaas wordt ook weleens smeerkaas genoemd, omdat het eveneens (min of meer) smeerbaar is.
Smeerkaas bevat, net zoals andere kazen, bijzonder veel natrium. Te veel natrium is schadelijk. Daarnaast is smeerkaas erg rijk aan vet, vooral van het verzadigde soort. Veel en vaak smeerkaas eten is voor je gezondheid af te raden, maar af en toe een beetje smeerkaas is geen enkel probleem.
Smeerkaas is een smeltkaas die vaak wordt gebruikt op brood, crackers of als dip. Maar wat is smeltkaas dan? Smeltkaas is zoals de naam doet vermoeden een product dat veel weg heeft van gesmolten kaas en in veel producten verwerkt wordt. Denk aan kaassoufflés, kaasbroodjes en de kaas op je hamburger.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Calcium. La Vache qui rit puntjes bevatten calcium*, wat bijdraagt aan gezonde en sterke botten. Eén puntje La Vache qui rit bevat 11% van de aanbeloven dagelijkse hoeveelheid calcium! * als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon én regelmatige beweging.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers.
Kipfilet als broodbeleg is bewerkt vlees. Hierdoor is het onder andere langer houdbaar is. Er is suiker en zout toegevoegd.Precies de voedingsstoffen die niet zo gezond zijn!
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Kaas na de maaltijd
Kaas zou een gunstig effect hebben op de spijsvertering door de enzymen die erin zitten. Of het nu echt die goede uitwerking heeft op een soepele spijsvertering is wel even een twijfel gevalletje, maar wel is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Brinta en havermout zijn beide gezond.Ze bevatten veel vezels die je kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Daarnaast bevatten ze beide veel koolhydraten die je de benodigde energie geven tijdens het sporten.
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit.Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Het besmeren van de boterhammen (of crackers, rijstwafels) met boter is juist erg gezond! Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal.
Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten. Die magere smeerkaas bevat ook relatief meer kalk en vitamine B12 dan gewone kaas en smeerkaas.
Je kunt alle smeerkaas varianten verwarmen, dus zowel de naturel als de andere smaakjes. Kun je warme smeerkaas alleen bij snacks gebruiken?