Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken. Blijven klachten echter 4 tot 6 weken na de bevalling aanhouden, dan is het verstandig om een gespecialiseerde (oefen)therapeut of bekkenoefentherapeut te bezoeken.
Als artrose erger wordt heeft u ook minder kracht om uw been (zijwaarts) op te tillen. Hierdoor kunt u ook anders gaan lopen (waggelgang). Dit kan echter weer andere klachten geven zoals spierpijn of rugpijn. Als u tijdens het wandelen op een stok kunt steunen vermindert dat de belasting op het heupgewricht met 50%.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede sporten. Een erg belangrijke spier bij heupklachten is de m. iliopsoas. Deze spier gaat vanaf de voorzijde van de wervelkolom door het bekken naar de heup en buigt de heup bij het aanspannen.
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
Het meest geschikte materiaal hiervoor is traagschuim. Traagschuim past zich namelijk aan uw lichaam aan. Hierdoor zakken de schouders, de heupen en de hielen iets verder in het matras dan de rest van het lichaam.
Bij heuppijn kunt u uitstralende pijn ervaren aan de voorkant en zijkant van uw bovenbeen tot aan de knie. Heupklachten kunnen ook gepaard gaan met liesklachten; meestal is dat een gevolg van belasting. Daarnaast kunt u last hebben van ochtendstijfheid die meestal binnen één uur na het opstaan verdwijnt.
Doorlopen met een versleten heup
Blijf met heupklachten vooral in beweging, maar blijf niet te lang met de klachten doorlopen. Door de pijn ga je vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op langere termijn consequenties.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
Adviezen bij artrose
Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast.
Verminder de belasting op uw heup en houd voldoende rust. Bedenk voor uzelf of u de heup meer bent gaan belasten. Wellicht bent u bijvoorbeeld meer gaan wandelen of hardlopen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Als u beter wil kunnen slapen met heupklachten, dan is het belangrijk dat bij het slapen de druk zoveel mogelijk wordt weggenomen van uw heup. Het kan helpen om te gaan slapen met een kussen tussen de knieën. Maar ook een goed matras dat de druk op uw heup weet te verminderen kan uitkomst bieden.
Maar een chronische slijmbeursontsteking is vaak een hardnekkige aandoening. In de meeste gevallen is er sprake van een slijmbeursirritatie. Als gevolg van overbelasting. De klachten van een chronische slijmbeursontsteking kunnen maanden soms jaren aanhouden.
In de meeste gevallen van een slijmbeursontsteking in de heup is behandeling niet nodig; het gaat vanzelf weer over. Het wordt aangeraden om de pijnlijke plek te verkoelen, bijvoorbeeld met een ice pack. Ook is het verstandig om de aangedane heup een tijdlang niet te veel te belasten en voldoende rust te houden.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Ga op uw rug liggen met de knieën gebogen en de voeten op heupbreedte op de grond. Hef uw heupen zodat u een bruggetje maakt. Als de knie niet meer dik en warm is, dan kunt u dit ook op 1 been uitvoeren. Aantal herhalingen: 5x 5-10 tellen vasthouden.
Soms kunt u deze operatie uitstellen door oefentherapie te doen en veel in beweging te blijven. Fietsen werkt daar bijvoorbeeld heel goed bij. Mensen die doffe pijn hebben aan de zijkant van de heup en er nauwelijks tot niet op kunnen liggen, zouden een slijmbeursontsteking kunnen hebben.