Met elke airfryer kun je een portie krokante friet bereiden. Maar de beste resultaten behaal ik met de Philips Airfryer XXL. En dan vooral bij grotere hoeveelheden. In vergelijking met andere hetelucht friteuses is de Airfryer XXL veel sneller klaar en zijn de frietjes altijd mooi egaal krokant en gekleurd.
De Albert Heyn frietjes doen ons samen met de Beyerlander frietjes qua smaak het meeste denken aan traditioneel gefrituurde frietjes. Maar over de Beyerlander frietjes zijn we het meest enthousiast! We vinden ze het lekkerste qua smaak, lekker krokant en supersnel klaar zonder dat halverwege omschudden nodig is.
Indien nodig verwarm je tussendoor de airfryer tot 180 graden. Doe de frietjes terug in de mand van je airfryer en bak ze zo'n 25 minuten op 180 graden. Ook nu haalde ik ze om de vijf minuten even uit de airfryer om ze goed om te schudden. Na zo'n 25 minuten zijn je knapperige frietjes uit de airfryer klaar.
Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel.
Wat is het het grootste verschil? Het voornaamste verschil tussen het bakken in olie versus in de heteluchtfriteuse is dat er geen vet wordt toegevoegd aan de friet. De frieten bak je overigens wel krokant omdat een heteluchtfriteuse wel gewoon dat ''grill effect'' heeft.
Je hoeft dus niet perse friet of snacks te kopen die special geschikt zijn voor airfryer of voor de oven. Ik merk wel dat steeds meer gewone producten ook geschikt zijn voor de airfryer. Dat zie je dan achterop met zo'n icoontje.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Het resultaat is vergelijkbaar met die van een friteuse, alleen gebruikt de Airfryer 70 tot 80% minder vet. Dit is mogelijk door de ingebouwde ventilator die hete lucht in hoge snelheid rond circuleert.
Aardappelproducten uit de diepvries
180 graden is een goede temperatuur. Een handjevol friet of aardappelkroketjes is in een minuut of 8 wel klaar, maar gooi je het mandje vol dan ben je wel een kwartier bezig. Gewoon tussendoor kijken hoe hard het gaat en alles vaak omschudden.
De diepvriesfrietjes gaan in de baklade gedurende 15-18 minuutjes op 180°c. Op de helft van de baktijd schud ik ze even door elkaar en ik zie al meteen dat het goed komt.
Verwarm de Airfryer naar 180°C. Schep de friet in het mandje van de Airfryer en bak ze vervolgens in 20 - 25 minuten (afhankelijk van hoe bruin en krokant jij ze wil) goudbruin en krokant. Schud de friet halverwege de baktijd een keertje om.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Een kroket uit een airfryer is nog steeds geen gezond product. Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Gewone frituur kroketten bak je in de Airfryer op 200 graden 8 – 10 minuten. Er zijn verschillende merken diepvries frituur kroketten, welke allemaal in de Airfryer kunnen. Je hebt de goedkope Albert Heijn Basic kroketten of de Jumbo huismerk kroketten. Deze zijn een stuk goedkoper.
Gebruik bakpapier op de bodem van een bakvorm. Zorg dat het papier niet buiten de rand van de frituurmand uitsteekt. Zorg dat er voldoende ruimte rond het voedsel vrij blijft zodat de lucht goed langs het voedsel kan stromen. Bedek de frituurmand nooit volledig met bakpapier, want je blokkeert anders de luchtstroom.
U kunt ovenvaste schalen en vormen gebruiken in de Airfryer. Deze kunnen zijn gemaakt van glas, keramiek, metaal of siliconen. U kunt ook siliconen of papieren cakevormpjes en bakvormen gebruiken om cakejes, muffins of kleine ovengerechten te bereiden.
Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer. Hierdoor verbruikt u ook meer energie.
#1 – Philips Airfryer XXL HD9650/90 | Beste Keus en Alleskunner van 2022. Beste keus – “Wil je de beste airfryer met super goede bakresultaten, een mooi ontwerp en ruime inhoud? Kies dan voor de krachtige Philips Airfryer XXL HD9650/90 (bekijk bij Bol.com).
In de categorie diepvries zijn de patat frites van Jumbo verkozen tot Beste Product van het Jaar! Ons product heet patat frites, maar het schijnt dat het zuiden van het land het heeft over friet, terwijl de rest van Nederland praat over patat.
De voordelen van een airfryer
Het belangrijkste voordeel is dat je geen frituurolie of frituurvet nodig hebt voor het bereiden van snacks. Dat maakt friet en kroketten uit een airfryer minder vet en dus gezonder. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins.
Speciaal ontwikkeld voor iedereen die houdt van knapperige Franse friet, die ook na bereiding lekker lang krokant blijft. Te bereiden in: friteuse, oven of airfryer.