Jam is een Engelse meisjesnaam. Het betekent `zoete Condiment`.
Het komt van het Portugese "marmelada", wat "marmeladejam" betekent, wat in het Spaans vertaald kweepeer zou zijn. De term "melimelon" is aanwezig in veel geschriften van het oude Griekenland en betekent "honingappel", omdat de eerste "jam" werd gemaakt van gekookte kweepeer en honing.
Ander woord voor 'bandsalade'.
Waarom jam altijd 'extra' jam is
'Extra' is een beschermende term die de hoeveelheid fruit weergeeft per kilo jam. Vroeger waren er verschillende kwaliteiten jam. De populairste was de zogenoemde huishoudjam die 350 gram vruchten per kilo jam bevatte. Extra jam was duurder.
Pas eind negentiende eeuw maakte directeur Fredericus Baesjou op een zakenreis naar Engeland kennis met het product marmelade, een bittere fruitpasta. Hij was meteen enthousiast en zag kansen, hij ging een zoetere variant produceren in zijn fabriek: jam.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten. Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Er worden vele honderden soorten jam aangeboden. De markt trekt elk jaar zo'n 30.000 tot 40.000 bezoekers.
Met 1 pak geleisuiker en 1 kg schoongemaakt fruit maakt u 4 grote potten heerlijke jam. Reken voor zacht fruit als aardbeien en frambozen op 900 g schoongemaakt fruit per kilo geleisuiker. Deze fruitsoorten bevatten zelf weinig pectine en hebben dus wat meer suiker nodig om goed te geleren.
Helaas bevat gewone jam meestal slechts tot 35% fruit en extra jam 45 tot 50%, waarbij het bovendien gaat om een ingekookt aftreksel van vruchten. Wat overblijft is voornamelijk vruchtensuiker én extra, toegevoegde suikers om het geheel zoeter, dikker en langer houdbaar te maken.
Waarom spreek je jam uit als Sjem? een afleiding is van het werkwoord jam 'fijnpersen' [1719; OED], wrsch. een klankschilderend woord. Jam verving het veel oudere woord → marmelade.
Het woord is in het Westen echter overgenomen vanuit het Russisch, waar het waarschijnlijk een leenwoord van het Tataarse 'dzjam' ("weg") of het Chagataise 'jam' ("poststation" of "postpaarden") is. De stam van het woord is verwant aan het Mongoolse 'zam' ("weg" of "route").
Jam wordt gemaakt met stukken fruit of groente en suiker. Deze term wordt vooral in Nederland gebruikt. Wat ze in Nederland jam noemen, heet in België confituur.
Fredericus Baesjou, die in 1879 directeur was geworden, maakte in 1884 in Engeland kennis met het product "jam" en ging dit produceren.
Patricia heeft het antwoord: Het verschil is eigenlijk dat jam gepureerd fruit is waarbij confituur meer uit grovere stukjes bestaat. Het is daarbij wel afhankelijk van het soort fruit dat gebruikt wordt want een aardbei is na het koken veel minder in stukjes te houden dan bijvoorbeeld een appel of een bes.
Ben je na 3 dagen nog steeds niet tevreden over de dikte, breng de te dunne jam of gelei opnieuw aan de kook. Voeg een klein beetje (0,5 tot 1 theelepeltje) pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken. Controleer de dikte van de jam of gelei met een suikerthermometer of op een koud schoteltje.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Aardbeien, bosbessen en frambozen vormen een uitstekende combinatie. Vergeet jam gemaakt van appels, perziken, abrikozen, kersen, sinaasappels en limoenen niet. Je kunt jam maken van vrijwel elke vrucht of groente die je lekker vindt.
Een nog niet geopende pot is tot een jaar houdbaar bij kamertemperatuur, nu het vullen van de jampotten. Is de jam suikervrij, dus niet gemaakt met suiker of geleisuiker, dan is de geopende pot nog maximaal 6 weken houdbaar in de koelkast. Een gesloten jampot ongeveer nog 6 weken houdbaar bij kamertemperatuur.
Bestaat suikervrije jam echt? Jam is iets wat bijna iedereen wel in huis heeft. Helaas bevat gewone jam veel suikers, waardoor het niet geschikt is voor een koolhydraatarm / keto dieet of voor mensen met diabetes.
1 de Beste Jam extra aardbei | Dirk.
Hero Fluweelzacht Aardbeien jam is een heerlijke, zachte Hero fruitspread zonder stukjes of pitjes. Deze marmelade is heerlijk op je boterham, beschuit of cracker en is daardoor het perfecte zoete broodbeleg!
Breng het fruit met de geleisuiker op laag vuur al roerende aan de kook. Blijf roeren en laat circa 5 minuten koken. Schep het schuim uit de pan. Vul gesteriliseerde weckpotten tot de rand met de jam, dek af met plasticfolie en sluit de potten af.