Een te hoge druk op uw cv-ketel kan onnodige schade aan het expansievat tot gevolg hebben. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat kan dit bovendien leiden tot gevaarlijke situaties. In dit geval kan namelijk de drukbeveiliging open gaan, wat ernstige waterschade tot gevolg kan hebben.
Om de cv-ketel druk te verminderen moet je de ketel ontluchten. Het laten ontluchten van je cv-ketel is net zo gemakkelijk als het bijvullen. Je hebt een doekje nodig en een ontluchtingssleuteltje om aan de slag te kunnen.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Hou dus een oude handdoek bij de hand en houd de slang goed vast. Draai de vulkraan voorzichtig open en het water begint te stromen. Wanneer de druk in de cv-ketel weer onder de 2 bar is dan kunt u de vulkraan weer dicht draaien.
De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.
De druk op uw cv-ketel kunt u makkelijk verlagen door de cv-ketel te ontluchten of water te laten ontsnappen. In dit geval is het van belang dat u een emmer en een doek bij de hand hebt omdat het leidingwater altijd vervuild is.
Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter. De zwarte wijzer geeft de huidige druk aan.
De waterleidingmaatschappijen die in Nederland ons drinkwater verzorgen, moeten het water bij u thuis aanleveren met een minimale druk van 1,5 bar. De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt.
De minimale druk die volgens de wet aangehouden moet worden bedraagt 150 kPa. De wettelijke druk (drukgarantie) op de watermeter moet dus minimaal 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden.
U kunt zelf eenvoudig uw expansievat controleren. Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
Water komt met een bepaalde druk uit de kraan. Anders zou het water niet stromen, maar druppelen. Die druk wordt geregeld door elektrische pompen. Waar je in Nederland ook de kraan opendraait, er komt overal perfect drinkwater uit.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven. Lees daarover meer over lage temperatuur verwarming.
De juiste druk van een CV-ketel is tussen de 1,5 en 2,0 bar. Wanneer de druk te hoog is, moet u de druk verlagen door lucht of water te laten ontsnappen uit de installatie. Als de druk te laag is, moet de CV-ketel juist worden bijgevuld met water.
Een expansievat moet nooit worden ontlucht. Wel moet het minstens één keer per jaar worden onderhouden. Daarbij moet de luchtdruk van het vat worden gecontroleerd (net als bij een autoband is bijpompen soms nodig). Daarvoor moet het water eerst uit het vat worden gehaald.
Uitgaande van een gemiddelde kraan sproeit u met ongeveer 10 liter in de minuut ofwel zo'n 600 liter per uur.
Lage waterdruk melden
Op de website www.waterstoring.nl staat een actueel overzicht van storingen en (onderhouds)werkzaamheden. Hier kan je ook zelf een storing melden. Als jouw storing er nog niet tussen staat, kun je deze ook via waterstoring.nl doorgeven.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
De druk wordt op de band aangegeven met KPA en PSI. 1 PSI staat voor 0.0689475729 bar. Vermenigvuldigd met 60 PSI komt dat neer 4,13 bar dat ook nagenoeg overeenkomt met 420 KPA. Dus 4,2 bar is prima en komt ook wel overeen met de spanning in dergelijke thuiskomertjes.
De cv-ketel bijvullen
Sluit de vulkraan zodra de wijzer het vereiste niveau aangeeft. Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien en ontlucht het hele systeem nogmaals.
Begin bij de laagst geplaatste radiator in het huis en werk naar boven toe. Pak het ontluchtingssleuteltje en draai hiermee het ventiel aan de zijkant van de radiator open om de radiator te ontluchten. Houd een doekje bij het ventiel om het vocht op te vangen.
Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd. Een gemiddelde regendouche van Bruynzeel heeft een waterdoorstroom bij 1 bar van 10,5 L/min, bij 2 bar van 14 L/min en bij 3 bar van 17 L/min.