Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast!
Hoelang mag kip ontdooien buiten koelkast? Een uur buiten de koelkast is een dag minder lang houdbaar volgens het Voedingscentrum. Alle bederfelijke producten die je langer dan twee uur buiten de koeling hebt gehad kan je maar beter weggooien.
Ontdooien in koud water
Dit is na de koelkast de beste manier en gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat je kip in een waterdichte verpakking zit (laat het sealen) en leg in een koud waterbad. Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.
Hoe kun je het beste vlees, gehakt, kip, vis of kliekjes ontdooien? Dat kan door je diepvriesproducten 24 uur van tevoren te verplaatsen van je vriezer naar je koelkast. Je eten is dan op tijd ontdooid, je bespaart energiekosten én behoudt meer vitamines. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen.
Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt.
Om ziektekiemen in de kip te doden, moet je het vlees tot een interne temperatuur van ten minste 74 °C bereiden. Bereid bevroren kip altijd in de oven of op het gasfornuis en reken ongeveer 50% meer bereidingstijd dan wanneer je ontdooid vlees zou bereiden.
Ingepakt in een koud badje
Ontdooien in koud water werkt ook goed. Let op: je moet de kip dan goed in een waterdichte diepvrieszak stoppen, waar geen gaatjes in zitten. 'Als de verpakking lek is, kunnen bacteriën bij het vlees komen.
Laat het vlees in de luchtdichte verpakking. Een halve kilo vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien. Bij grotere stukken vlees duurt het langer en zorg je na elk half uur beter voor nieuw ijswater.
Ontdooien in de koelkast is de beste manier
Maar als u kip op kamertemperatuur laat ontdooien, verspreiden de bacteriën zich sneller. In plaats daarvan raden we aan om het vlees in de koelkast te ontdooien waardoor de lage temperatuur de bacteriën zich moeilijker kunnen verspreiden.
Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
Je kunt ook altijd de ontdooistand op je magnetron gebruiken. Ontdooi de kip met pauzes van twee minuten, draai hem om en controleer of hij ontdooid is. Herhaal dit totdat de kip niet meer bevroren is. Dit kan tot 10 minuten duren, afhankelijk van je magnetron.
Opwarmen. Na de vorige tip klinkt dit een beetje raar, maar je zou kip voor het bakken eerst even moeten laten rusten op kamertemperatuur. Niet te lang, natuurlijk, maar 10 minuten tot een kwartiertje. Zo bakt de kip gelijkmatig.
Een ontdooide kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Een ontdooide kip mag niet opnieuw ingevroren worden. Bewaar de ontdooide kip in het koudste gedeelte van de koelkast. Zo blijft je kip langer bacterievrij.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Tijdsduur: 500 gram vlees kun je op deze manier op 24 uur tijd ontdooien. Reken op grotere stukken vlees op 24 uur per 2,5 kg. Voor een kalkoen van 5 kg moet je dus al gauw op 2 dagen ontdooi-tijd rekenen.
Leg het te ontdooien product in de koeling en nooit op de verwarming of op de werkbank. Zo geef je schadelijke bacteriën geen kans zich te vermeerderen.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de kipfilets een half uur voor het koken uit de verpakking.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Een bevroren kip kan wel gebraden worden in de oven zonder ze eerst te ontdooien, maar is niet aan te raden. De kip wordt onregelmatig gaar waardoor de buitenkant veel te fel gebakken wordt en binnenin onvoldoende. Op die manier bestaat er een risico op salmonellabesmetting.