Je kan staken voor een dag, voor een halve dag en voor een uur. Je kan zelf beslissen wat jou best uitkomt.
De stakingsuitkering is: Voor de eerste 5 dagen 85% van het normbedrag: €70 netto per dag.Vanaf dag 6 en verder 115% van het normbedrag: €94 netto per dag.
Tijdens een staking gelden bepaalde regels voor werknemers en werkgevers. Zo mag er geen geweld gebruikt worden, geen vernielingen plaatsvinden en is bedreiging niet toegestaan. Ook mag het werk van stakers niet gedaan worden door uitzendkrachten en de werkgever mag stakers niet benadelen.
Het Europees Sociaal Handvest (ESH) voorziet in een Europees grondrecht om te staken: staken moet in principe worden toegelaten. Dat stakingsrecht is nodig omdat de werknemer in de collectieve onderhandelingen altijd een zwakkere positie zal hebben.
Wie niet kan werken omwille van een staking wordt door de werkloosheidsreglementering als tijdelijke werkloze beschouwd.In welbepaalde gevallen kan deze tijdelijke werkloosheid recht geven op een uitkering.
Dit mogen werkgevers niet doen
je mag een staking niet verbieden. werknemers mogen niet onder druk worden gezet om toch te werken. je mag individuele werknemers niet benadelen of ontslaan, omdat ze deelnemen aan de collectieve acties.
Werknemers mogen staken en dus (tijdelijk) hun werk neerleggen volgens het stakingsrecht. Het collectief actierecht is vastgelegd in artikel 6:4 van het Europees Sociaal Handvest. Het kan werknemers dus niet verboden worden om te staken.
Dat hangt er vanaf hoe snel werkgevers en werknemers het met elkaar eens worden. In de meeste gevallen duurt staken een paar dagen.Soms is het een week.
Bij een actie die door een vakbond wordt georganiseerd of gesteund, ontvangen de actievoerders een betaling uit de stakingskas van de vakbonden. Bij een wilde staking die niet wordt gesteund door de vakbonden hebben de actievoerders geen inkomsten.
Er is sprake van een wilde i.p.v. georganiseerde staking, als de staking het initiatief is van de medewerkers zelf, zonder dat de werknemersvereniging de staking mede organiseert (ondersteunt). Bij een wilde staking kan de werkgever gehouden zijn het loon door te betalen van medewerkers die wel (willen) werken.
Cryptomunten staken is een passieve en relatief veilige manier om extra geld te verdienen aan je crypto's. Het is een lange termijninvestering waarbij je rendement opbouwt met de tijd. De risico's van crypto staking dus lager dan bij de handel van coins, maar het rendement is soms toch aantrekkelijk.
Het is belangrijk om de nadelen van staking ook te kennen. Je bent verplicht om een munt voor bepaalde tijd vast te houden om recht te hebben op de rente. In die tijd kun je er dus echt niets mee doen. Heb je de cryptomunt echt nodig en ga je ermee handelen of wissel je het om voor euro's?
Maar als je lid wordt voordat je gaat staken, krijg je wel een stakingsuitkering. Je moet dan wel een verklaring ondertekenen dat je minimaal 1 jaar lid blijft. Doe je dat niet, dan moet je de stakingsuitkering terugbetalen.
De laatste keer dat er meer stakingen waren, was in 1988 met 38 stakingen. Het aantal betrokken werknemers bij de stakingen in 2022 was met 17 duizend lager dan in 2021 (28 duizend) en beduidend lager dan in 2020 met 105 duizend stakers. Hierdoor waren er ook minder verloren werkdagen dan in 2021 en 2020.
Het stakingsrecht kan worden beperkt als dit bij wet is voorgeschreven en in een democratische samenleving noodzakelijk is voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen of voor bescherming van de openbare orde, de nationale veiligheid, de volksgezondheid en de goede zeden.
Hoeveel bedraagt de stakersvergoeding? Sinds 9 november 2022 bedraagt de dagvergoeding 40 euro. Als lid van het ACV kan je dus maximaal 40 euro per dag krijgen voor het loonverlies dat je lijdt door deelname aan een staking of syndicale actie.
Dit type actie ligt meer in de risicosfeer van de werknemers als totaliteit. Ook werkwilligen die door de acties niet kunnen werken, hebben daarom geen aanspraak op doorbetaling van het loon, tenzij de werknemers lid zijn van een vakbond die een staking organiseert en een vergoeding uitkering uit hun stakingskas.
Alle werknemers, al dan niet bij een vakbond aangesloten, hebben het recht om te staken. Wanneer werknemers willen staken, stellen de vakbonden de werkgever daarvan vooraf in kennis door een stakingsaanzegging neer te leggen. De te volgen regels worden gewoonlijk op sectoraal niveau vastgesteld.
De meeste risico's van staking liggen op protocolniveau (zoals codeerfouten). Als je een betrouwbaar platform gebruikt, zou dit geen probleem moeten zijn. Zelfs in het geval van reward slashing (wat zeldzaam is), zul je je aanvankelijke inzet nooit verliezen. In plaats daarvan zul je enkel je beloning kwijtraken.
De best staking coins zijn nu munten als Cardano, Tron en Polygon. Dit zijn populaire munten waarvan de koers het de afgelopen tijd goed doet en je ook nog eens via staking mooie rendementen kunt behalen.
Een staking mag pijn doen
Een staking kan grote impact hebben op de werkgever en op derde partijen, en dat is volgens de hoogleraar Arbeidsrecht precies waar een staking op uit is: “Een staking – hoe vervelend ook voor alle partijen – moet impact hebben en in zekere zin ook pijn (kunnen) doen.
Frankrijk is wereldkampioen staken met zo'n 123 stakingsdagen per 1.000 werknemers per jaar. Op nummer twee staat Denemarken met 118 dagen. Nederland telt er 8 per jaar.
De vrijheid van vereniging wordt in de grondwet voor iedereen gewaarborgd, zowel in de private - als in de openbare sector, met inbegrip van syndicale vrijheid en het uitoefenen van het stakingsrecht. Voor de politiediensten wordt echter een uitzondering gemaakt; staken kan niet en is zelfs grondwettelijk verboden27.
De staking is een vorm van protest om kracht bij te zetten aan de wensen van de werknemers. Meestal betreffen die wensen lonen en andere arbeidsvoorwaarden, maar een staking kan ook door werknemers gebruikt worden om aan te geven dat zij het niet eens zijn met het beleid van hun werkgever, of de overheid.