Hardhout kan vergrijzen. Dit kunt u tegen gaan door het hout te behandelen met GRIPWOOD Care. Als uw (hard)hout al vergrijsd is dan kunt u het ontgrijzen met GRIPWOOD Cleaner. U krijgt dan weer de natuurlijke frisse kleur terug en u hout ziet weer uit als nieuw.
Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen.
Tip 3: Beitsen
Als je de vergrijzing helemaal weg wilt werken, kan je het hout beitsen. Je geeft het hout dan een kleur waardoor de vergrijzing niet meer zichtbaar zal worden. Maar let op, niet iedere houtsoort is te beitsen. Om de beits te laten hechten is een goede 'impregneerbaarheid' van het hout nodig.
Gebruiksaanwijzing. Breng de Powergel aan met een terrasborstel in de richting van de nerf. Laat de Osmo Power Gel 15 minuten intrekken en verwijder het daarna met een borstel en veel water. Na de behandeling komt het natuurlijke karakter van het niet verweerde hout terug.
Verweerde houten ramen en deuren schuren
60 of 80 tot de natuurlijke houtkleur terug zichtbaar wordt. Maak indien mogelijk gebruik van een schuurmachine. Herhaal vervolgens de schuurbeweging met een korrel 150 tot 180. Let erop dat je altijd in de richting van de houtvezel schuurt.
Waarom kleurt hout grijs
Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom hout vergrijsd. Enerzijds is dat het wegspoelen van de kleurstoffen en anderzijds door erosie. Afhankelijk van de houtsoort vindt het ene meer plaats dan het andere. Alle houtsoorten bevatten kleurstoffen die het hout een specifieke kleur geven.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
Het vergrijzen van hout is een natuurlijk proces en duurt enkele jaren. De meeste houtsoorten zijn echter voor dit natuurlijke proces niet geschikt vanwege de snelle achteruitgang van het hout (vergrijst hout zijn dode houtcellen) en vanwege het in de praktijk vaak vlekkerige verloop van de natuurlijke vergrijzing.
Fraké hout reageert snel op weersinvloeden. Dit wil zeggen dat eenmaal in het zonlicht en de regen het hout snel vergrijst. Het heeft een goede ventilatie nodig om mooi te vergrijzen. Wanneer je het hout beitst, is het aan te raden om alle zijdes te beitsen.
Het vergrijzingsproces van Padouk
Hoe snel die vergrijzing plaats vindt, is afhankelijk van het aantal uren zon (uv-stralen). In het begin heeft Padouk een erg felle rood-oranje kleur. Twee tot vier weken later ziet het al gauw bruin en ongeveer een jaar later zal de gevel mooi vergrijsd zijn.
Het Douglas hout beitsen beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het Douglas hout wordt verlengd en dat het Douglas hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt.
Douglas vergrijst onder invloed van Ultra Violette straling (UV-licht) ontzettende snel naar een blauw grijze kleur. Ook is het Douglas hout onbehandeld vatbaar voor blauwschimmel, algen en houtrot.
Interne invloeden van verkleuring bij hout
Een bekend voorbeeld hiervan is hars in grenen. Door de werking van de inhoudsstof hars zal grenen nog meer dan andere houtsoorten gaan vergelen. Vrijwel elke houtstof heeft typische inhoudsstoffen die bijdragen aan verkleuring van het houtproduct.
Het behandelde Douglas hout kan in de toekomst eenvoudig worden schoongemaakt met de Osmo Terrasreiniger en of de Osmo Power-Gel voor het ontgrijzen. Het aanbrengen van een nieuwe laag met Osmo kan zonder schuren. De producten gaan namelijk niet afbladderen of scheuren.
Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Om het hout te ontgrijzen wordt er een bovenlaagje van het hout “opgelost”. Hierdoor kan geïmpregneerd hout zijn werking verliezen. Het is daarom belangrijk dat je zachte houtsoorten weer behandelt na het ontgrijzen. De Turbogel is een erg krachtige ontgrijzer die biologisch afbreekbaar is.
Wat is er tegen te doen? De eenvoudigste oplossing is een houten vloer of meubels met een kleur olie te behandelen. Gebruik je een was-olie, dan is de vloer eenvoudig in onderhoud. Daarnaast kan een hout gerookt of geloogd worden.
Om uw onbewerkt hout (dat dus niet op voorhand werd behandeld) te beschermen, moet u het goed ontvetten, opschuren, opvullen waar nodig en het reinigen (als het vergrijsd is, gebruikt u een reiniger voor onbehandeld hout). Het oppervlak moet kurkdroog zijn. Goed voorbereid hout zal veel beter beschermd zijn.
Scheuren, kleine gaatjes, oneffenheden en noesten zijn natuurlijke kenmerken die de echtheid van het hout typeren. Dit zijn geen materiaalfouten, maar een handtekening die de natuur aan het hout heeft meegegeven. Zij geven het meubel juist het karakteristieke en doorleefde uiterlijk dat elk meubel uniek maakt.
Je hout vergrijzen met vergrijsmiddel is een goede mogelijkheid. Met vergrijzingmiddel ben je het natuurlijke proces van vergrijzing aan het versnellen. Het vergrijzingmiddel geeft het zelfde resultaat als 4 jaar blootstelling aan zonlicht. Hoe ouder het hout hoe beter het werkt.
Tannine-houdende houtsoorten zullen zeer snel reageren. Gebruik hiervoor een zeer verdunde oplossing. Dit geldt voor eiken, douglas, larix etc. Bij tannine-arme houtsoorten zoals grenen en vuren zal de werking bij vers hout niet snel zijn.
Door vaseline aan te brengen op hout, blijft verf minder goed zitten. Met dit inzicht kun je nieuw hout gemakkelijk die oude look geven. Voor een zo overtuigend mogelijk resultaat breng je de vaseline aan op plekken waar hout snel slijt, zoals de zijkanten en op de plekken waar hout veel wordt aangeraakt.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.