Lentigo senilis/solaris zijn pigmentvlekken in de opperhuid, die ontstaan door blootstelling aan zonlicht. Ze lijken soms op sproeten, maar kunnen ook groter zijn. In tegenstelling tot sproeten verdwijnen deze vlekken niet.
Ze groeien oppervlakkig en zijn meestal rond, soms wat grilliger. Ook kunnen er meerdere kleuren bruin (tot zeer donker bruin, bijna zwart) in voorkomen. Daardoor kunnen ze er soms heel verontrustend uitzien, als een kwaadaardige moedervlek (melanoom).
Ouderdomswratten zitten vaak in het gezicht. Vooral aan de zijkant, bijvoorbeeld vóór uw oren of op uw slapen. Ze kunnen ook op uw rug, borst of nek zitten. De meeste ouderdomswratten zijn een halve tot 3 centimeter groot.
Daarom wordt geadviseerd de huid regelmatig op ouderdomsvlekken te controleren. Breng als een ouderdomsvlek van grootte, vorm of kleur verandert of gaat jeuken of bloeden een bezoek aan een dermatoloog om uit te sluiten dat het om een kwaadaardige tumor gaat.
Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Een enkele keer worden de vorm en de kleur van de vlek grilliger en ontwikkelt een lentigo zich kwaadaardig.
Met de Observ 520 kijken we heel diep in je huid
Ouderdomsvlekken hebben een gelijke vorm. Ze zijn rond of ovaal en egaal van kleur. Heeft een vlek op je huid een grillige vorm of is er duidelijk kleurverschil te zien, dan duidt dat mogelijk op een vorm van huidkanker.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Afhankelijk van de pigmentvlek zal de behandeling herhaald moeten worden. Dit varieert van 1 tot 10 keer. Helaas is er geen garantie dat de pigmentvlek definitief wegblijft. Sterker nog: in sommige gevallen kan de pigmentvlek juist groter of donkerder worden.
Rond het tweede levensjaar worden de pigmentvlekken meestal donkerder en dus beter zichtbaar. Vaak groeien ze bij het groter worden mee. Heb je een donkere huid? Dan is de kans op café-au-lait vlekken groter.
Bij 12 van de 100 mensen met huidkanker gaat het om een melanoom. Bij een melanoom krijg je vaak plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid. De vlek groeit snel. Of je hebt een moedervlek die ineens groter wordt en een andere vorm of kleur krijgt.
De drie belangrijkste symptomen van een huidkanker zijn: een ruw, makkelijk bloedend plekje. een wondje dat niet vanzelf geneest of. een vreemd rood of zwart gezwelletje dat u niet kan verklaren.
Kunnen ouderdomsvlekken klachten geven? Over het algemeen geven ouderdomsvlekken geen klachten. Sommige ouderdomsvlekken geven klachten van jeuk of irritatie. Sommige bloedblaartjes kunnen soms een klein beetje bloeden, vooral als ze ergens blijven haken of wanneer er flink aan de huid wordt gewreven.
Een intens serum of whitening crème tegen pigmentvlekken kunnen goed werken tegen lichtere pigmentvlekken. Chemische peeling die de huid verdiept en dode cellen uit de huid verwijdert is ook effectief. Je kunt hem door een dermatoloog laten uitvoeren of probeer milde chemische peeling thuis.
Ouderdomsvlekken zijn lichtbruine tot zwarte verkleuringen van de huid. Omdat ze in de loop der jaren in aantal en intensiteit toenemen, worden ze ''ouderdomsvlekken'' genoemd. Maar het zijn eigenlijk pigmentvlekken die ontstaan bij huidveroudering en door jarenlange blootstelling aan de zon.
Pigmentvlekken crèmes en -serums
Probeer bijvoorbeeld eens een anti-pigmentserum van Biodermal, Vichy Liftactiv of Eucerin Anti-Pigment. Deze verminderen de zichtbaarheid van pigmentvlekken én beschermen de huid tegen veroudering. Kijk ook eens naar producten met het ingrediënt niacinamide.
Bijna iedereen heeft wel gekleurde vlekjes op de huid staan zoals moedervlekken of sproeten. Er bestaan veel verschillende soorten pigmentvlekken waarvan de meeste gelukkig genoeg goedaardig zijn. Toch bestaan er ook kwaadaardige pigmentvlekken die een vorm van huidkanker zijn.
Soorten pigmentvlekken
Ouderdomsvlekken zijn bijna in alle gevallen goedaardig, het kan zich echter ontwikkelen tot huidkanker. De vlek is dan niet meer egaal van kleur maar grillig gepigmenteerd.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Color of kleur: normale pigmentvlekken hebben meestal één kleur. Een kwaadaardige vlek vertoont vaak kleurschakeringen met verschillende tinten bruin tot roze of zelfs zwart. Diameter: een vlekje met een doorsnede tot 6 mm is meestal onschuldig, een grotere vlek is een reden om op te letten.
Hoe zien pigmentvlekken in het gezicht eruit ? Lichte vlekken kunnen soms licht schilferig zijn of geheel wit. Donkere vlekken kunnen meerdere kleuren hebben zoals lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw. Donkere vlekken kunnen ook licht schilferig zijn.
Blootstelling aan de zon: wanneer de huid herhaaldelijk wordt blootgesteld aan UV-licht, treedt schade door de zon op. De huid maakt dan teveel melanine aan om zich te beschermen en daardoor ontstaan pigmentvlekken genaamd hyperpigmentatie.
Huidkanker ontstaat doordat huidcellen kwaadaardig worden en zich ongeremd gaan delen. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat meestal in de cellen van de opperhuid. Dit is de bovenste laag van de huid.
Het voorstadium van plaveiselcelcarcinoom heet actinische keratose en is een zonlichtbeschadiging van de huid. Dit uit zich meestal als ruw aanvoelende, schilferende huidafwijkingen. De plekjes zijn vaak lichtrood tot roodbruin gekleurd met een grijzig oppervlak.
Een ouderdomsvlek komt vaak voor bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd en is een goedaardige huidafwijking, die meestal lichtbruin van kleur is. Een ouderdomsvlek, levervlek of lentigo solaris, zoals de aandoening ook genoemd wordt, kan echter ook rood of heel donker van kleur zijn.