Schaatsen is een fysiek en mentaal zware sport. Uren maken op en naast de ijsbaan en dan tot het uiterste gefocust zijn als het startschot klinkt. Regelmatig ervaren schaatsers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment.
Seizoenen. Schaatsers trainen in de zomer harder dan in de winter, want in de winter moeten ze ook uitgerust zijn om hard te kunnen schaatsen. In de zomer doen ze 4 keer per week krachttraining van ongeveer 2,5 uur per keer. In de winter doen ze twee keer per week krachttraining van een uur.
Waarom fiets je als schaatser zoveel? Fietsen is puur om een grote basisconditie te krijgen. Het is niet zozeer voor beenkracht, maar meer om je basisconditie op pijl te houden en in deze tijd te verbeteren, vandaar ook meer en langere tochten.
De opleiding tot topsporter is ingedeeld in zes fasen:
MJOP Langebaan per fase. MJOP Shorttrack per fase. KNSB Vaardigheidstesten schaatsen. KNSB Vaardigheidstesten inline-skaten.
Gemiddeld verbrand je met schaatsen zo'n 7 calorieën per uur. Weeg je bijvoorbeeld 65 kilo en ga je een uurtje naar de schaatsbaan, dan verbrand je ongeveer 7 x 65 = 455 calorieën. Weeg je daarentegen 77 kilo, dan verbrand je in een uurtje ongeveer 539 calorieën. Dit is vergelijkbaar met een uur joggen (6 km/u).
Skeeleren is een ideale vorm van fitness, je werkt aan je conditie en alle spiergroepen worden aangesproken. Tijdens het skeeleren train je vooral de bilspieren en de bovenbenen. Door de balans die je tijdens het skeeleren dient aan te houden train je ook je rug- en buikspieren.
Skaten is een cardio training maar dat niet alleen! Skaten zorgt ervoor dat bepaalde gedeeltes als buikspieren, bilspieren en beenspieren worden getraind en wie wilt er nu geen strakke buik? Na het skaten kan je dit ook goed voelen, je zult merken dat je buik-, bil-, en beenspieren gaan gloeien.
Schaatsers hebben regelmatig lage rugklachten, terwijl schaatsen op zich een goede training is voor de rug. De rugklachten ontstaan vaak door overbelasting of door valpartijen. De schaatser staat lange tijd voorover gebogen en in de bocht naar links geleund.
Schaatsen is een echte cardiotraining waarbij vooral je uithoudingsvermogen wordt getraind, maar je traint ook wel degelijk bepaalde spiergroepen. Ongemerkt kun je vooral je bovenbenen, billen en heupen goed trainen met schaatsen en zul je hier na verloop van tijd ook grotere spieren en een strakker lichaam krijgen.
"Gebruik je beide armen, dan verbruik je ook tweemaal zo veel energie", aldus oud-schaatskampioen Olympian Dan Jansen in Newsday. "Dus om energie te besparen voor later in de race, houd je een arm op de rug". Het gebruik van beide armen komt weer terug als de finish in zicht is om de schaatser een extra boost te geven.
Je verbrandt evenveel calorieën met rolschaatsen en skeeleren als met hardlopen. Voor lopers die graag wat extra kilo's kwijt willen is rolschaatsen of skeeleren een goede extra work-out. Je verbrandt namelijk met rolschaatsen en skeeleren ongeveer evenveel calorieën als met hardlopen.
Met een half uurtje skeeleren verbrand je tussen de 200 en 300 calorieën, afhankelijk van je gewicht en tempo. Zeker als je ook op je eetpatroon let, kun je door skeeleren afvallen!
Ook al is de zomer in aantocht, een heel goede oefening voor je billen is afkomstig uit het schaatsen. Je maakt deze schaatsbeweging door je linkerbeen naar voren te zetten en daar je gewicht naartoe te brengen.
TL;DR: je kunt zowel in de winter als in de herfst skeeleren. Zolang het niet sneeuwt, is het aangenamer in de winter. In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, is niet de regen de hoofdschuldige voor het gladde wegdek. Het zijn de vallende bladeren.
Glute bridges
Het werkt als volgt: ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je voeten op de grond. Druk dan (door kracht te zetten met je hakken) je bekken en billen omhoog. Houd dit een aantal seconden vast en ga dan weer terug naar je beginpositie. Herhaal dit een aantal keer.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Conclusie. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt). Kies je voor hardlopen, bedenk dat dan hardlopen blessuregevoelig is en je gewrichten sneller zullen slijten als je veel overgewicht hebt.
Schaatsen is moeilijk en het kan jaren duren voordat je het onder de knie hebt. Het kan eerst nogal overweldigend zijn, dus oefen enkele keren per week. Je zult het schaatsen uiteindelijk onder de knie krijgen en misschien wil je straks wel leren kunstschaatsen.
Een topschaatser kan prijzengeld verdienen voor internationale wedstrijden via de ISU. KPN keert premies uit op basis van de prestaties van Team Pursuit langebaan en relay shorttrack. De KNSB keert verder prijzengeld uit in de disciplines inline-skaten en marathon.
REMMEN MET SCHAATSEN
Je kan ook stoppen door de punten van je schaatsen vooraan naar elkaar toe te brengen dit noem je met skiën een pizzapunt. Of je kan stoppen zoals bij het skiën, door je twee voeten parallel naast elkaar te zetten en schuin af te remmen.