Rijg de zoom met de machine vast op ongeveer 0,5 tot 1 cm vanaf de vouw. Leg de stof met de verkeerde kant boven op de machine. Vouw de zoom onder de goede kant van de stof zodanig dat de onderste (gevouwen) laag van de stof zichtbaar is. Plaats de geleiding van Blindzoomvoet #5 tegen de vouw en stik de zoom.
Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een tweelingnaald gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt.
Wanneer je geen lockmachine hebt kun je de randen afwerken met een naaimachine. Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.
Mijn eerste tip aan jou: Maak je eerst vertrouwd met jouw materialen, voordat je aan een eerste project begint. Naai bijvoorbeeld eerst een paar naden met jouw naaimachine en een stofsoort waar je mee wilt werken en probeer alles goed in te stellen. Veel plezier bij het naaien!
Zelf een nieuwe vergadering in Zoom starten doe je door op 'New Meeting' te klikken. Jij wordt dan de 'Host' van een nieuwe vergadering, zodat jij ook je collega's kunt uitnodigen. Met 'Schedule' plan je vast een toekomstige vergadering. Je hoeft dan alleen nog de Meeting ID te delen.
Naaien voor Beginners: leer werken met een naaimachine
Wanneer je iets met kleding maken en ontwerpen wil gaan doen, dan moet je natuurlijk wel met een naaimachine overweg kunnen. Een cursus Naaien voor Beginners is dan een goede start. Bij NHA kun je een dergelijke cursus volgen.
Hoewel de meeste mensen een beetje hulp nodig hebben, kun je eigenlijk volledig autodidact zijn. Als je echter een complete beginneling bent en als er niemand in de familie is die je de basisprincipes laat zien, raad ik je aan om de eerste paar lessen op een plaatselijke buurthuis, naailes of workshop te volgen.
Een lockmachine, overlockmachine of locker is een soort naaimachine. Het verschil ligt in de techniek waarmee de steken worden gemaakt. Bij een lockmachine borgen de lusjes elkaar; bij een naaimachine gebeurt dit met hulp van een kleine spoel.
Nee, de lockmachine is een aanvulling op de naaimachine. De lockmachine maakt met 2, 3 of 4 draden (soms 5) een ander soort steken dan een gewone naaimachine. Met de lockmachine kunt u: naden stikken en afwerken in een handeling.
Om rafelen van de stof in je kledingstuk te voorkomen, werken we de binnenkant van de naden altijd af. Dit kan met een kartelschaar (1), of door met een zigzagsteek precies langs de rand te stikken (2).
Algemene tips voor het naaien met rekbare stoffen:
Gebruik altijd een stretch naald, of een jersey naald. Met een tweelingnaald kan je mooi je zomen afwerken. Een lock machine is ideaal voor rekbare stoffen, maar zeker geen must. Gebruik een smalle zigzag steek voor je naden op een normale naaimachine.
Tricot en jersey zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof. Het is een enkelvoudige gebreide stof die een voor- en achterkant heeft. Het is een lichte en luchtige stof die door zijn structuur van nature rekbaar is, en door toevoeging van bijvoorbeeld elastaan ook goed terug veert.
Hoeveel kost een naaimachine? Er zijn al naaimachines verkrijgbaar voor minder dan € 100. Andere kunnen een pak meer kosten. Welk model het meest geschikt is, hangt helemaal af van wat je ermee wilt doen.
Gratis 100en patronen: honderden gratis patronen en handleidingen op het fantastische blog van Eloleo. Naaipatronen.nl geeft een overzicht van leuke patronen die te downloaden zijn bij diverse patronenwebsites. Bij elk patroon staat een link waar u op kunt klikken naar de betreffende website.
Qua aangezicht is de rand letterlijk 0 cm hoog want je ziet geen naad in het zicht, de naad wordt dan precies op de kopse kant gemaakt. De extra stof wordt gebruikt om de noodzakelijke zomen te maken waar de achterkant van het gordijn mee afgewerkt wordt.
Een rolzoom is een heel smal zoompje dat op je overlock gestikt wordt met 3 draden, 1 bovendraad en je 2 grijperdraden. Door de spanning op je bovenste grijperdraad, wordt de onafgewerkte zijde van de stof naar de achterkant 'gerold' en komt mooi tussen je draden te zitten.