Prei lukt beter op een vruchtbare zandleem- of klei dan op armere zandgrond. Prei heeft minder aantastingen op een open, winderige plek. Bloemkolen: eerder zware grond, moeilijker op zandgrond. Radijs: beschutte zandgrond is ideaal in het voorjaar.
Kleibodems hebben over het algemeen een goede natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Zanddeeltjes verweren nauwelijks en bevatten over het algemeen weinig voedingsstoffen. Zandgronden zijn voor de nutriëntenlevering sterk afhankelijk van organische stof.
In zandgrond die voldoende voeding en humus bevat en een losse structuur heeft zullen bijna alle tuinplanten goed groeien.
Welke groenten kunnen tegen droogte? Sommige gewassen (zoals oude Franse bindsla- en bataviarassen, pastinaak, kliswortel, snijbiet,...) wortelen dieper en kunnen dus beter tegen droogte. Kerstomaten groeien en wortelen sterker dan vleestomaten.
Appels en kersen verkiezen een zandgrond terwijl peren een iets nattere grond verdragen. Fruitbomen hebben licht nodig en worden best noord-zuid geplaatst. Peren zijn het minst vorstgevoelig, daarom worden deze vaak aan de buitenzijde geplaatst.
Gras kan wel wortels krijgen van 30 cm lang, dus je moet het witte zand tot minstens tot 30 cm afgraven en zwart zand storten! Gras kun je ook op wit zand leggen. Wij leggen gras in grote voetbalstadions op puur wit zand om de afwatering te bevorderen. Zeer regelmatig beregenen en mesten is dan wel noodzakelijk.
Wanneer de grond droog aanvoelt na een natte periode, klopt er iets niet met de waterhuishouding. In dat geval kun je de droge grond verbeteren door het verspreiden van compost. Het bodemleven gaat daar vervolgens mee aan de gang. De compost wordt gegeten en uitgepoept waardoor er een humuslaag ontstaat.
Enkele haagplanten die onder andere goed gedijen in een zandgrond zijn de zuurbes, de liguster, de vlinderstruik en de Japanse lariks, een conifeersoort. Dit zijn haagplanten die erg slecht tegen vocht kunnen en weinig voeding nodig hebben om te kunnen groeien.
Artisjok als alternatief. De artisjok kan redelijk goed tegen een beetje zout en ook tegen droogte. Het lijkt dan ook een goed alternatief voor gewassen die problemen hebben met de toenemende verzilting. De plant is wel gevoelig voor vorst, maar die zal steeds minder voorkomen.
De pH-waarde wordt uitgedrukt in een schaal van 1 tot 14; 7 is neutraal, daaronder zuur en daarboven basisch ofwel kalkrijk. Gewoonlijk is zandgrond lichtzuur en humus-arm met een pH onder de 6. Veengrond is humusrijk met een pH tussen 4 en 6. Bij klei zit je vaak boven de 6 tot wel 7,5 en hoger.
Dus een mix van tuinaarde, klei en zandgrond is perfect voor de perenboom. Als je grond dit niet is dan zul je deze moeten verbeteren. Zandgrond zul je moeten mengen met tuinaarde, organisch materiaal en kleigrond.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Bij het zand zakt het regenwater snel in de grond. De wortels van het plantje kunnen het water niet opzuigen. Het plantje gaat dood. Bij tuingrond is dat anders.
Je hebt voor een ophoging van een cm aarde 10 liter tuinaarde nodig per m². Voor drie cm zand heb je 30 liter zand nodig per m². Vaak wordt de inhoud van zakken zand en aarde aangegeven met “kuub”. Een kuub staat gelijk aan 1000 liter.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.