Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Plegers hebben vaak een somatoforme of nagebootste stoornis. Mensen met een somatoforme stoornis hebben lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden is. Mensen met een nagebootste stoornis verzinnen of veroorzaken klachten bij zichzelf.
Wanneer je die angst om ziek te worden hebt, dan heb je mogelijk last van hypochondrie. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen worden gezien als teken van een ernstige ziekte, zoals een steek, jeuk of kramp, terwijl er medisch niets te vinden is. Het is erg moeilijk om iemand met hypochondrie gerust te stellen.
Hypochondrie is een psychische aandoening die ook wel 'ziektevrees' wordt genoemd. Wie lijdt aan hypochondrie heeft een overmatige angst om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl hiervan uit onderzoek niets blijkt.
De oorzaken. Zoals met veel stoornissen is er niet één duidelijke oorzaak. Erfelijkheid speelt hierin mogelijk een rol. Daarnaast kunnen de omgeving waarin je bent opgegroeid en eerdere ervaringen met ziekten de kans op hypochondrie verhogen.
Iemand met hypochondrie is bang om een ernstige ziekte te hebben of krijgen. Maar onderzoek door de dokter geeft keer op keer aan, dat dit niet zo is. Hypochondrie is een angststoornis. Iedereen heeft wel eens last van lichamelijke klachten zoals kramp of een vlekje of puistje.
Behandeling van hypochondrie
Als u een dagboek heeft bijgehouden, kan het helpen om daar met uw huisarts over te praten. U kunt uw angst er beter door begrijpen. En u leert hoe de dingen die u doet invloed hebben op uw angst. Vaak kunt u zelf dingen doen om uw angst minder te maken.
Mensen met hypochondrie zijn constant bang dat zij een (ernstige) ziekte hebben. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen, zoals kramp, een steek of jeuk worden gezien als bevestiging dat er iets mis is. Hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd.
Gevoel van ziek zijn
Die kun je zien als boodschappers van je immuunsysteem. In je brein zorgen deze cytokines voor een breed scala aan veranderingen in je gevoel en gedrag. Je hebt geen trek in eten, voelt je lusteloos, uitgeput, slaapt meer, bent gevoeliger voor pijn, hebt moeite je te concentreren en zondert je af.
hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten. droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree.
Bekende klachten zijn duizeligheid, wazig zien, droge mond, hartkloppingen, gevoel van kloppend hart in de keel, ademnood, naar adem snakken, pijn op de borst, misselijkheid, trillen, transpireren, opvliegers of koude rillingen, aandrang om te moeten plassen of poepen, slappe of “elastieken” benen.
Al decennialang is er het vermoeden dat stress van invloed is op het risico om ziek te worden en op het verloop van de ziekte. Specifiek voor griep was dit nog weinig onderzocht. Nu blijkt dat vooral stressvolle mannen die het hart op de tong hebben extra vatbaar zijn voor griep.
Vaak grieperig of ziek zijn
Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem en kan een verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken.
Door psychische klachten heeft u minder plezier in het leven.U voelt u bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. U kunt zelf veel doen om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld veel bewegen en zorgen voor een goede dagstructuur.
Er is sprake van Munchausen als er wordt voldaan aan de volgende criteria: Doen alsof er sprake is van lichamelijke of psychische klachten of verschijnselen, of het doelbewust opwekken van ziekte of verwonding, terwijl aantoonbaar sprake is van misleiding. Zichzelf als ziek, gehandicapt of gewond presenteren.
Cockerham -> Ziektegedrag = gedrag naar aanleiding, en gericht op (vermindering) van klachten en symptomen. Het is een onderdeel van 'copen' met ziekte, waarbij aanpassing aan de leefomgeving en aan de eigen mogelijkheden en beperkingen centraal staan.
verkoudheidsverschijnselen zoals snotteren, hoesten en een loopneus. pijn, zoals: keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, stijve en pijnlijke ledematen. geïrriteerd (rood) slijmvlies van uw neus en/of keel. geen zin in eten.
Een verkoudheid begint vaak met een loopneus, terwijl griep meestal plotseling begint met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Grieppatiënten hebben vaak ook meer last van zware vermoeidheid die langere tijd aanhoudt.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Vaker geïrriteerd of boos, veel minder fut, sneller huilen … Ook snelle schommelingen in de stemming kunnen een teken zijn. Bij mensen die psychisch in de knoop zitten, overheerst vaak hopeloosheid. Men heeft het gevoel dat de situatie uitzichtloos is en nooit meer beter wordt.
Sinds kort is het niet meer nodig om een medisch attest (het zogenaamde 'doktersbriefje') binnen te brengen als je één dag ziek bent. Dit geldt voor maximaal drie keer per jaar.
Wanneer men een patiënt met een hypochondrie medicamenteus wil behandelen kunnen antidepressiva worden overwogen. Op basis van onderzoek en ervaring bij andere angststoornissen komen SSRI's en de TCA's imipramine en clomipramine in aanmerking in de streefdosering zoals gebruikt bij de paniekstoornis.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hypochondrie, maar meestal ligt de focus op cognitieve gedragstherapie. Hierbij leert iemand om angstgevoelens te verminderen en op een meer gezonde wijze om te gaan met lichamelijke verschijnselen, door bijvoorbeeld te focussen op positieve gedachten.
De gezondheidstoestand wordt herhaaldelijk gecontroleerd of doktersafspraken en ziekenhuizen worden vermeden. Hypochondrie komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Hypochondrie is officieel geen fobie, angst- of dwangstoornis, maar een aan somatisch-symptoomstoornis verwante stoornis.