Een ISOFIX autostoeltje met "Top-Tether" zijn autostoeltje zonder een steunpoot. Om de kantelbeweging toch tegen te gaan, is de autostoel voorzien van een extra gordel aan de achterzijde van de autostoel. Deze gordel dien je vervolgens vast te maken aan een extra bevestigingsoog in de kofferbak van de auto.
Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn. De Isofix bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig.
Zo bevestig je een autostoeltje met Isofix:
Klik het autostoeltje met de Isofix-haken aan de 2 Isofix-bevestigingspunten in de auto. Je vindt deze bevestigingspunten tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. Ze zitten vast aan de carrosserie van de wagen. Zeg maar de bovenbouw van de auto.
Je kan de meeste Isofix kinderzitjes wel gebruiken in auto's zonder Isofix. Dit komt omdat de meeste Isofix stoeltjes ook een universele goedkeuring hebben voor het gebruik met autogordels.
De FamilyFix is een praktische en gebruiksvriendelijke Isofix-basis die toelaat zowel voor- als achterwaarts te vervoeren. De audiovisuele feedback geeft aan of de basis en autostoel goed geïnstalleerd staan. Omdat de FamilyFix zelf ook enkele upgrades kreeg (FamilyFix2 en FamilyFix3) is het een goedkopere basis.
Omdat het autostoeltje met Isofix direct aan de auto vastklikt, zit er vaak minder speling in dit bevestigingssysteem dan bij het gebruik van een gordel. Dit is over het algemeen veiliger.
Zorg dat de riempjes altijd goed strak zitten bij de schouders, buik en heupen. Als ze te los zitten kan er bijvoorbeeld een schouder onderdoor glippen bij een botsing. Dit geldt voor riempjes van het autostoeltje zelf, maar ook voor de autogordel als je deze gebruikt.
Isofix is de veiligste en makkelijkste methode. Als jouw auto geen Isofix aansluiting heeft, dan kun je gebruik maken van een base die je met de 3-punts autogordel monteert.
Peuterstoeltjes worden bevestigd met behulp van de autogordel of door middel van het ISOFIX-systeem. ISOFIX heeft twee belangrijke voordelen: het systeem werkt eenvoudig en het kinderzitje zit rechtstreeks aan de auto bevestigd. Bij systemen zonder ISOFIX moet je het stoeltje zelf stevig vastzetten.
U vraagt of het mogelijk is om isofix in uw auto te (laten) monteren. Isofix monteren kan alleen indien de auto hier ook op is voorbereid. Deze bevestigingspunten zijn alleen veilig wanneer ze door de fabrikant zijn aangebracht en dus goedgekeurd zijn door middel van botsproeven.
De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken. Als jouw auto ISOFIX heeft, vind je een ISOFIX-logo of -label op je autostoel achterin de auto.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Nieuwe norm: R129 i-Size met ISOFIX
Ook mogen kinderen alléén nog achterstevoren in een kinderzitje voorin de auto worden vervoerd mits de airbag van de bijrijdersstoel wordt uitgeschakeld.
De FamilyFix is een IsoFix bevestigingsplatform van het topmerk Maxi-Cosi en is geschikt voor de autostoelen Pebble, CabrioFix en Pearl van Maxi-Cosi. Dit betekent dat de FamilyFix één base is voor twee opeenvolgende autostoeltjes van baby naar peuter. Hierdoor kunt u dus jarenlang van de FamilyFix gebruik maken.
De Isofix-base kan worden gebruikt voor de Maxi Cosi autostoeltjes Pebble, Cabriofix en Pearl. Dit zijn de oudere modellen Maxi Cosi's . Hierdoor kan de base in 2 fases gebruikt worden: van 0-13 kg met de Cabriofix en Pebble, en van 9-18 kg met de Pearl autostoel.
Wat is i-Size? I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.
Alle nieuwe modellen van kinderzitjes worden in de auto vastgeklikt met een Isofix-systeem. Alle recente auto's zijn voorzien van Isofix-verankeringspunten tussen het zitgedeelte en de rugleuning van de zetels.
De borstgordel loopt over je schouder (niet in je nek), tussen je borsten door, langs de zijkant van je buik. Ook deze gordel mag NIET over je buik heen lopen. Trek de gordel altijd strak aan. Zorg er altijd voor dat er minimaal 25 cm is tussen je buik en het stuur.
De aanwezigheid van hoofdsteunen in personenauto's is in Europa niet verplicht. Wel zijn er de richtlijnen ECE 25 en EEG 78/932 waarin eisen worden geformuleerd waaraan in auto's geplaatste hoofdsteunen moeten voldoen.
Volwassenen en autogordels
Volwassenen moeten voorin en achterin de auto de autogordel om. Volwassenen die kleiner zijn dan 1,35 meter hoeven geen kinderzitje te gebruiken. De regels voor het gebruik van een zogenaamd kinderbeveiligingsmiddel gelden alleen voor personen onder de 18 jaar.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.