Hoe merk je dat je te zuur bent? Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Een pH strip is een strookje van lakmoespapier waarmee je de pH-waarde van een vloeistof kan meten. De stof in het papier zorgt ervoor dat de test strip bij een verschillende zuurgraad een andere kleur laat zien. De officiële pH schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 0 heel zuur is en 14 heel basisch.
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Verzuring verhoogt de kans op het krijgen van diabetes, hypertensie, osteoporose, een lage immuniteit, vermoeidheid en hart- en vaatziekten. Door het herstellen van uw zuurtegraad houdt u dus het interne milieu van u lichaam gezond en helpt u tal van gezondheidsproblematieken te voorkomen!
Drink veel water. Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Stilstaand water en kruidenthee zijn het beste om de nieren te ondersteunen.
Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
Acidose en alkalose
Bij een te hoge pH (hoger dan 7,45, te basisch) heeft de patiënt een alkalose. Een gezond lichaam zal de zuurgraad van het bloed bij afwijkingen herstellen via de longen en de nieren. Een alkalose ontstaat als iemand veel zuur verliest, zoals bij heftig braken.
Ons lichaam heeft een constante pH of zuurgraad om normaal te kunnen functioneren. Zogenaamde verzurende voedingsmiddelen, stress of een onregelmatig leven hebben daar geen effect op. Gelukkig maar, want als je echt zou verzuren, ben je doodziek en moet je naar het ziekenhuis.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee.
Ontzuringsthee (20 zakjes - Jacob Hooy) Verzuring betekent een te lage pH waarde. Jacob Hooy ontzuringsthee is een uitstekende mix van basische kruiden die een gezonde pH waarde ondersteunt. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Verzuring door voeding
Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren. Ook kun je beter geen alcohol of cafeïne gebruiken.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.
Alka Thee: Ontzuren en genieten
Kruiden zijn de kracht uit de natuur! Ieder kruid bevat energierijke elementen die de bouwstenen vormen van ons lichaam. Met een selectie van maar liefst 52 soorten kruiden bevat Alka Thee het gehele spectrum aan elementen die zorgen voor een optimale ontzuring van het lichaam.
Bèta-alanine is een bewezen effectief supplement om de verzuring uit te stellen en zodoende korte maximale prestaties die gepaard gaan met verzuring, prestaties 'in het rood dus', te verbeteren.
De volgende stappen laten zien hoe je drinkwater in alkalisch water kunt veranderen: Bereid eerst vloeibare ons water voor (houd er rekening mee dat je het vooraf moet zuiveren) en een 1/8 eetlepel zuiveringszout. Daarna doet u de soda in het water. Schud en roer vervolgens het mengsel totdat de soda goed is opgelost.
Lever en nieren filteren die afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook resten van medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals resten bestrijdingsmiddelen, worden in de lever afgebroken. Daarna verlaten de stoffen het lichaam, via urine of ontlasting.