Voor het testen van een zekering kun je haar gebruiken als een ohmmeter (een meter die weerstand test) of een ampèremeter (een meter die de elektrische stroom test). Een multimeter heeft een positieve en negatieve voedingslijn.
Trek de zekering die je wil meten uit de zekeringkast. De twee pennen van de zekering ,daarop houd je op de ene de rode meetpen en op de andere de zwarte van je multimeter. (maakt niet uit welke op welke als de meet pennen elkaar maar niet raken).
Een defecte zekering is eenvoudig te herkennen aan de zwart geworden isolerende en transparante buitenlaag of geleidende strip. Ook kan de metalen draad in de zekering doorgebroken zijn om de stroom te onderbreken. Raadpleeg het autoboekje om te weten waar het zekeringenkastje en de betreffende zekering zich bevinden.
Als de zekering is doorgebrand, toont de meter een weerstand die naar oneindig gaat, of helemaal niets, of de meter signaleert de onderbreking van de kabel met een akoestisch en/of lichtsignaal.
Een zekering gaat niet zomaar kapot. Hier volgen enkele oorzaken van een defecte zekering: Er kan een verkeerde zekering zijn gemonteerd: in plaats van een 20 A zit er een 10 A; Er zijn te veel verbruikers op één zekering aangesloten, bijv.
Als er een zekeringsschakelaar uitgevallen is, hebben we 2 mogelijkheden: Er is een kortsluiting. Je verbruikt te veel.
Ga op je elektriciteitsplan na welke stopcontacten, schakelaars en andere installaties op de betreffende zekering zijn aangesloten. Zet alle aangesloten apparaten en installaties uit en trek de stekker van elk apparaat uit het stopcontact. Schakel de automaat weer aan of vervang de smeltzekering.
Hoe werkt een zekering? Als er te veel vermogen over één groep loopt, zal de zekering doorsmelten en zal daardoor de stroomtoevoer stop worden gezet. Als dit niet gebeurt, kan er door de hoge hoeveelheid stroom warmte ontwikkelen en uiteindelijk brand ontstaan. De stroom stroomt vaak door verschillende zekeringen.
Een zekering brand door als er kortsluiting of overbelasting in het spel is. Toch kan het heel goed zijn dat na het vervangen van een zekering deze niet opnieuw door zal branden. De oorzaak kan dan de combinatie van een oudere zekering met een piekspanning moment zijn.
Stap 2: Zekering vervangen bij de stoppenkast
Het apparaat wat je het laatst aan hebt gezet voordat de stoppen sprongen is de veroorzaker, zet dit apparaat eerst af. Schakel de groepsschakelaar uit. Schroef de stop los. Vervang de stop met een nieuwe stop, let erop dat deze dezelfde sterkte heeft als de oude stop.
Een doorgeslagen stop herkennen
U herkent een doorgeslagen stop aan het venstertje in de schroefdop van een stop. Als dit venster afwijkt van de andere stoppen in de meterkast, wat wil zeggen dat het witte plaatje kapot is, zal deze doorgeslagen zijn.
12V SIGARETTEN AANSTEKER PLUG MET ZEKERING - 12 volt sigaretten aansteker plug met zekering, Met interne MAX 3A zekering.
Vuistregel voor het bepalen van zekering-amperage:
Voorbeeld: een 12 naar 230 volt omvormer van 1000 watt maximaal continu vermogen op een accu van 12 volt. Dan wordt de maximale stroom 1000/12 = 83A. De eerstvolgende mega zekering-grootte is 100 ampere.
Je kan met een multimeter ook een batterij controleren, bijvoorbeeld een van 1,5 volt. Accu meten. Zwarte meetsnoer in COMM en de en de rode in V, je kan dan spanning met op de pollen. Tussen de 12,3 en de 12,7 Volt is de accu vol en bij 11,6 is de accu leeg.
Een doorbeltest is een snelle test om te zien of een stroomkring onderbroken of gesloten is. Alleen een gesloten, volledige stroomkring (die is ingeschakeld) heeft doorgang. Deze test maakt vaak deel uit van dubbelpolige spanningszoekers en/of multimeters.
Oneindige weerstand (open stroomkring) wordt op het display van sommige multimeters weergegeven als OL. Dit betekent dat de weerstand groter is dan het instrument kan meten. Weerstandsmetingen moeten plaatsvinden bij spanningsloze stroomkring, anders zou het meetinstrument of de stroomkring beschadigd kunnen raken.
De meeste huisinstallaties hebben een 1x25 Ampère hoofdzekering of, in geval van een 3-fase installatie, 3x25 Ampère. Echter, komt het steeds vaker voor dat een hoofdzekering naar de 1x35A gezet is.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
Wanneer er door een kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom loopt, smelt de smeltdraad van de veiligheid, en wordt de stroomkring onderbroken. Hierdoor wordt voorkomen dat door warmteontwikkeling schade aan de bedrading, elders in het elektrisch circuit of zelf brand zou ontstaan.
In uw meterkast heeft u opgeschreven welke ruimtes er achter welke zekering / groep zitten. De stop die gesprongen / doorgeslagen is, is te herkennen aan het veertje dat uit de zekering komt op de plek waar u nog een gekleurd metalen plaatje zag. Deze kleur is grijs bij een zekering van 16A, rood bij 10A.
Het kan zijn dat de stoppen doorslaan omdat er een oude stop vervangen moet worden of dat de bedrading moet worden vernieuwd. Maar in de meeste gevallen wordt het doorslaan van stoppen veroorzaakt door een overbelasting van een bepaalde groep.
Stroom kan voor lange en korte tijd uitvallen, bijvoorbeeld door werkzaamheden, overbelasting van het netwerk of extreem warm weer. Soms is een stroomuitval snel weer verholpen, maar het kan langer duren.