Deze cactus groeit als klimplant, kruiper of hangplant, naargelang de omgeving. Hij kan in bomen klimmen dankzij de luchtwortels die aan de stengels verschijnen. Het is een nachtbloeier met heel grote, gele, geurende bloemen van 30 cm lang en 15 cm in diameter.
Hoe lang duurt het voordat het drakenfruit groeit? In zijn oorspronkelijke omgeving begint de plant na ongeveer 6-8 maanden vruchten af te werpen. Bij drakenfruitplanten die in potten groeien kan het wat langer duren. Meestal produceert de plant na twee jaar vruchten.
De pitaja (ook wel bekend als pitahaya of drakenvrucht) is de vrucht van verschillende cactussoorten, vooral van de geslachten Hylocereus en Selenicereus. Deze planten komen van nature voor in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.
Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties.
Pitahaya's komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de pitahaya ook veelvuldig in Zuidoost-Azie gekweekt. Wanneer is de pitahaya verkrijgbaar: Pitahaya's zijn het gehele jaar te verkrijgen.
Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden. De pitjes zijn in de verte krokant en kun je dus gewoon prima mee eten.
Zoek drakenvruchten die rood of geel zijn. Een rijpe vrucht heeft een helder- en gelijkmatig gekleurde buitenste schil. Als er donkere plekken op de schil van de vrucht zitten die lijken op de beurse plekken op een appel, kan de vrucht overrijp zijn. Het is echter normaal dat de vrucht een paar plekjes heeft.
Mediterraan Drakenfruit (Dragon Fruit / Pitaja) kopen en bestellen - Vanaf € 12.99 in pot!
De pitahaya, ook wel drakenfruit of drakenvrucht, is een rode of gele, ovaalvormige vrucht met grote, platte schubben die aan de bovenkant groen gekleurd zijn. Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die lijkt op de smaak van de peer.
Het is eigenlijk een cactusvrucht. Drakenfruit heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenfruit. Het aromatische vruchtvlees van de witte zoete drakenvrucht zit vol eetbare kleine zwarte pitjes en doet denken aan kiwi.
Drakenfruit wordt ook wel Pitaja (drakenvrucht) genoemd, en is de vrucht van enkele cactus-soorten die groeien in Midden- en Zuid-amerika en Mexixo, in China en andere landen in Azië worden ze gekweekt en ze heten daar dus dragon fruit.
Het beste antwoord. Drakenfruit of Pitaya koop je bij de beter gesorteerde groenteboer en incidenteel in de supermarkt.
Qua smaak is het drakenfruit verrassend lekker. Het vruchtvlees heeft een redelijk zoetzure smaak en is misschien nog het beste te vergelijken met een peer of een meloen. Bij ons op de redactie waren er ook mensen die de smaak omschreven als relatief smaakloos.
Bij Groentebroer.nl kun je heerlijke gele pitahaya bestellen. Gele pitahaya is een ovale cactusvrucht met een knalgele, geschubde schil. Het vruchtvlees van een gele pitahaya is wit en bevat vele kleine zwarte pitjes die eetbaar zijn. De smaak van gele pitahaya is sappig en zoeter dan andere varianten van pitahaya.
Je kunt rijpe drakenvruchten een paar dagen in de koelkast bewaren. Leg nog wat onrijpe vruchten op de fruitschaal om verder te rijpen. Halveer de vrucht en schep het vruchtvlees eruit.
Drakenfruit hoort een felrode of roze schil te hebben. Het smaakt het beste als het goed rijp is, net als een kiwi of een perzik. Druk met je vingers in de vrucht. Als de schil een beetje meegeeft, is de vrucht waarschijnlijk rijp.
Pithaya's | De pitahaya of dragon fruit, de woestijnvrucht. Een fijn vel geschubd, daarom ook drakenfruit genaamd, is purper of geel van kleur. Een wit vruchtvlees met zwarte kleine pitjes die eetbaar zijn.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Zuurstoftekort ontstaat door verkalking van de slagaders in de benen, en dat komt bij diabetes nogal eens voor. De bekendste klacht is krampende pijn in de kuit die optreedt bij lopen en snel verdwijnt bij rust. Dat wordt etalagebenen genoemd. Zenuwpijn treedt juist op in rust en verbetert vaak bij lopen.