Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
Cava heeft vaak een iets lagere zuurgraad dan veel champagnes, waardoor het een zachter en gladder gevoel in de mond geeft. Perfect om de vettigheid van gebakken of gefrituurd voedsel te compenseren. Voor cava's met een hoger suikergehalte zijn de fruitige smaken een aanvulling op gevogelte en varkensvlees.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen. Vergeet ook niet, deze vruchten zitten boordevol vitaminen en antioxidanten.
Traditioneel gezien is er niets tegen om de biscuits roses gecombineerd te nuttigen met een andere klassieker uit de regio: de bruisende champagne! Ook een rode wijn uit de wijngaarden van de Champagne past er goed bij. Van de mensen in Reims mag je ze zelfs gewoon soppen in je glas.
Heerlijk met een handje gezouten nootjes of kaaskoekjes. Champagne met vis is ook een goede combinatie, vooral als er in het gerecht ook brood of iets romigs terug is te vinden.
Pinot Noir & Spijs
Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
Amuse = ... elijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. De volledige term voor een amuse is amuse-gueu......
Ook bij nagerechten en zelfs sommige kaassoorten (Brie en Camembert) kan Crémant lekker zijn. Extra aanraders qua combinaties: een toastje gerookte zalm of forel, een voorafje met gevogeltepaté en kaasfondue - die laatste kan machtig zijn, en dan kan een Crémant de smaak lekker verfrissen.
1. Champagne wordt (terecht) door velen beschouwd als aperitief (komt van het Latijn aperire = openen, opent de maaltijd en de appetijt). Dat komt door de vele zuren in champagne die de maagzuren doen werken en de honger opwekken.
Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut . Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Prijs per persoon: € 39,50 p.p. Vanaf 2 personen: € 34,50 p.p.
Zwarte peper intensiveert de smaak van de aardbeien waardoor hun zoetigheid meer naar voren komt. Een spannende combinatie die zeker de moeite waard is eens te proberen. Ook lekker heerlijk een bolletje ijs.
Probeer ze eens te serveren met fijne snippers verse munt of wat balsamico en basilicum. Of pureer enkele aardbeien, verwarm de puree en meng met stukjes verse aardbei tot ze lauw zijn. Kortom, je kan eindeloos creatief zijn om de vruchten op een originele en smaakvolle manier te serveren.
Wat is de Italiaanse aperitivo? Zoals de naam al duidelijk impliceert gaat het om de paar uur voor het diner waarbij je een aperitief nuttigt om de eetlust op te wekken. In Italië gebeurt dit veelal door het drinken van een Spritz met bijvoorbeeld Aperol of Campari.
Het heet daar 'aperitivo'. Wat natuurlijk eigenlijk best een logische naam is als je er over nadenkt. Aperitief is een drankje (meestal alcoholisch) voor het eten om de eetlust op te wekken. De Italianen houden van bitter, of in elk geval van bittere drankjes voor het eten.
Bubbels en een droge witte wijn zijn altijd een goede keuze. Voor een originele toets kun je een smaakje toevoegen (vlierbloesemsiroop, een aardbei, frambozen,…). Succes verzekerd! Maar ook bier komt in aanmerking: frisse zomerse bieren met een zachte citroensmaak of een lichtzurig frambozenbier zijn heerlijk vooraf.