Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Om de diagnose mondkanker te stellen, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of er verdikkingen in de hals zijn die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Daarna krijg je een kijkonderzoek van de mond.
Wat is de overleving van mondkanker en tongkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 62 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Slechts 30–40% van de patiënten met mondkanker in een gevorderd stadium geneest, en zelfs bij degenen die de ziekte overleven is er sprake van blijvende en onvermijdelijke schade aan de mond, wat problemen veroorzaakt bij het kauwen, slikken en praten.
Als mondkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling die de ziekte kan remmen.
Oorzaken. Mondkanker ontstaat vaak door overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding of een virus. Het krijgen van mondkanker kan ook erfelijk bepaald zijn.
Mondkanker kan vaak worden opgemerkt in een vroeg stadium, door uw tandheelkundig team een grondig mondonderzoek te laten uitvoeren.
Behandeling van mondkanker die is teruggekomen
Ook als mondkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak nog wel een behandeling aanbieden. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.
Bij mondkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Bij kans op genezing is de operatie de meest gebruikte behandeling. Na de operatie volgt meestal een nabehandeling met bestraling, of met chemoradiatie. Als genezing niet meer mogelijk is, zijn er verschillende behandelingen die de ziekte kunnen remmen.
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke symptomen. Zoals keelpijn, pijn of problemen bij het slikken, blijvende heesheid en opgezette klieren in de hals.
Controlemiddel 1: Zicht. Het belangrijkste middel dat een tandarts of mondhygiënist heeft om mond- en keelkanker op te sporen is het zicht. Afwijkingen aan het slijmvlies kunnen wijzen op (voorstadia van) kanker.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
De klachten van mondkanker kunnen heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Vaak is er een andere oorzaak voor deze klachten.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 175 mensen botkanker. Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Er zijn verschillende soorten botkanker.
Mond- en keelkanker blijken wereldwijd steeds vaker op jonge leeftijd voor te komen. Bij jonge vrouwen tussen het 30-45 levensjaar is dat het vaakst op het mobiele deel van de tong.
Mondkanker is niet besmettelijk
Kanker is niet besmettelijk, ook mondkanker niet. Je kunt geen mondkanker krijgen van iemand die de ziekte heeft.
Mondholtekanker wordt voornamelijk door tabakgebruik (roken en pruimen) en alcoholgebruik veroorzaakt. Mondholtekanker is de meest voorkomende soort kanker binnen het hoofd-halsgebied en ontstaat meestal in het slijmvlies. Meestal bevindt de tumor zich in de tong of in de mondbodem.
U kunt mondkanker herkennen aan de volgende symptomen: zweren op de lippen of in de mond, knobbel(s) in de mond, abnormale witte en rode vlekken op het tandvlees, de tong en/of aan de binnenkant van de wang, moeite met eten en slikken, gezwollen lymfeklieren.
Röntgenfoto's bij de tandarts
Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Daarnaast kan, door het maken van röntgenfoto's, bekeken worden of er sprake is van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Symptomen bij een tumor in of op de tong
De tong doet pijn bij eten, slikken of praten. Hierdoor heb je moeite met deze dingen. Er zit een bultje op de tong. Let op: de achterste smaakpapillen van je tong zien er ook uit als bultjes.
Bij een ontsteking in je mond is er sprake van irritatie van het mondslijmvlies: de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de mondholte. Het mondslijmvlies is dan gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Dat kan komen door slechte mondverzorging of een droge mond.
Een patiënt kan genezen worden verklaard als er na vijf jaar geen nieuwe tumor wordt gevonden. Voor sommige tumoren geldt een langere termijn, vaak dan 10 jaar. Het is in ieder geval wel duidelijk dat des te langer er geen uitzaaiingen worden aangetroffen, des te beter de prognose is.