Controleer of de stof niet binnenstebuiten zit en kijk even welke kant er in de lengte op het matras moet, en welke in de breedte. De meeste hoeslakens hebben elastieken hoeken die je om het matras heen kunt vouwen. Zorg dat de hoeken zo ver mogelijk om het matras heen vallen, dan krijg je een strak en glad resultaat.
En neem een voorbeeld aan de Franse manier van je bed opmaken: plaats een rolkussen tussen je hoofdbord en je kussens. Zo blijven je kussens mooi liggen en krijg je geen nekpijn wanneer je een boek leest of televisie kijkt in bed. Wanneer je gaat slapen, plaats je dit naast je bed.
Wil je de boxspring opmaken? Begin bij de topper, door daar een molton en een hoeslaken omheen te doen. Het is de belangrijke basis, waarmee je jouw topper goed kunt bedschermen en waarmee je zorgt voor een strakke onderlaag. Richt je vervolgens op het dekbed, waar je de dekbedovertrek omheen kunt doen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Als je een topper hebt die hoger is dan 12 cm, adviseren we je een normaal hoeslaken te kiezen. Indien je om de topper én het normale matras 1 hoeslakens wil, meet dan de hoogte van beide op, waarschijnlijk heb je een hoeslaken met hoge hoek nodig.
Een topmatras kunt u eigenlijk zien als een dunne matras, die bovenop een 'normale matras' kan worden gelegd. Deze matras ligt vervolgens weer op een bodem en daarmee is een topmatras dus het bovenste onderdeel van een slaapsysteem.
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Makkelijker en sneller verschonen
Een laken onder uw dekbed scheelt weer een wasbeurt van uw overtrekset. Minder vaak verschonen en een minder volle wastrommel. En toch dat frisse gevoel.
Ga daarom in plaats van de gebruikelijk twee hoofdkussens eens voor vier. En heb je de smaak te pakken: extra kussens in verschillende kleuren en formaten geven een nog speelser effect. Zet de hoofdkussens wat rechtop en de extra kussens er een beetje schuin en losjes erbij – hallo comfort!
Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan deze het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras. Een topper op een volwaardige gewone matras voelt voor veel mensen onnatuurlijk of onprettig.
De prijzen van kwalitatieve topdekmatrassen liggen tussen de 100 en 400 euro. Dat maakt ze goedkoper dan de meeste gewone matrassen. De populairste topdekmatrassen zijn de traagschuim-topper en koudschuim-topper.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken. Bij ons zitten er al kussenslopen bij het overtrek, dus dan bent u direct klaar.
Een matrasbeschermer is een laag tussen bedbodem en matras en kan van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals polyester of katoen. Een matrasbeschermer tussen matras en bedbodem heeft als voordeel dat het condensvorming kan tegengaan, omdat het helpt in de vochtafvoer. Dit kan namelijk schimmelvorming veroorzaken.
- Katoenen hoeslaken: een van de meest gebruikte materialen voor hoeslakens is katoen. Katoen ademt en is zacht en daarom voelt het prettig aan. Transpireer je 's nachts veel? Dan is een hoeslaken van katoen de beste keus voor jou, het hoeslaken neemt namelijk het vocht op.
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Eelt aan de voeten is ruw. Dit zorgt ervoor dat een hoeslaken veel sneller slijt dan een kussensloop of dekbedovertrek. Een levensduur van 1 jaar is niet verrassend.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.