Rustige beweging in de buitenlucht kan helpen het slijm kwijt te raken. Zet een paard met natte neusuitvloeiing voor alle zekerheid even apart van de andere paarden. Bij twijfel kun je altijd even de dierenarts bellen.
Verschil acute en chronische hoest bij paarden
Bij acute hoest kunnen de symptomen na een goede behandeling al binnen één tot twee weken verdwijnen. Wel is een paard pas na ongeveer drie maanden weer in optimale conditie. Als de acute vorm niet tijdig behandeld wordt, kan het overgaan in een chronische variant.
Paarden zijn van nature “ontworpen” om 24u per dag buiten te lopen in de frisse lucht. Het feit dat paarden nu voornamelijk op stal gehouden worden zorgt ervoor dat ze makkelijk blootgesteld worden aan stof, virussen en bacteriën. Deze kunnen de luchtwegen gaan irriteren waardoor een paard begint te hoesten.
Symptomen geïrriteerde luchtwegen
Wanner jouw paard last heeft van prikkelende luchtwegen, dan zal het gaan hoesten. Je merkt duidelijk dat het moeite heeft met ademhalen en je zult zien dat het uithoudingsvermogen vermindert. Ademhalen kost bij problemen in de luchtwegen heel veel energie.
Kruiden zoals Foenegriek, Anijs, Pepermunt, Eucalyptus, Echinacea, Venkel, Smalle Weegbree, Tijm, Zoethout en Heemst worden veel gebruikt voor de luchtwegen en bieden verlichting op momenten dat dit nodig is, bijvoorbeeld als er veel fijne stofdeeltjes in het hooi of stro zitten.
Tijm en venkel bij hoest
Overgiet een eetlepel gedroogde rozenbottels met kokend water en laat 15 minuten trekken. Lees hier meer over rozenbottels. Voeg een schijfje citroen of sinaasappel en wat venkelhoning toe. Venkelhoning werkt goed tegen de hoest.
Wanneer je paard een lichte snotneus heeft, maar geen koorts, dan zal dit meestal een lichte verkoudheid zijn. Dit is vervelend voor het paard, maar het gaat meestal relatief snel vanzelf over. Als het lang duurt, erger wordt of je paard krijgt koorts, dan is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.
Van een simpele, ongecompliceerde, verkoudheid herstelt een gezond paard meestal binnen één week. Bij hoge koorts die langer dan 24 uur aanhoudt, is het raadzaam je dierenarts te raadplegen. Doe dat ook als je ziet dat de kleur van de neusuitvloeiing niet meer blank of wit, maar geel of groenig is.
Overige signalen van pijn: verwijde neusgaten, tandenknarsen, geluiden maken (bijvoorbeeld kreunen), het hoofd draaien, plotselinge hoofdbewegingen maken, zwaaien met de staart zonder dat er vliegen zijn, zweten, niet gehanteerd willen worden of bevriezen.
Wat kan je doen? Als een paard zich verslikt is het veelal nodig om gelijk de dierenarts te laten komen. Laat in de tussentijd je paard niet eten en blijf hem goed in de gaten houden.
Voor paarden met gevoelige luchtwegen is het wenselijk om het hooi eerst nat te maken. Dompel het hooi onder in een bak met water en laat het even uitlekken zodat niet de hele stal nat wordt. Voer het hooi vervolgens direct aan je paard.
Kuch is een grijsachtig stevig brood dat nogal zwaar op je maag ligt. En bonen, spreken voor zich.
Oorzaken. Verkoudheden ontstaan bijna altijd door virusinfecties en dan denken we aan influenza en rhinopneumonie, deze maken namelijk de weg vrij voor complicaties door bacteriën. Schimmels kunnen ook een vervelende rol hierbij spelen.
De volgende symptomen kunnen wijzen op luchtweg- en/of keelproblemen bij jouw paard:Hoesten. Neusuitvloeiing. Kortademigheid.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Net als bij mensen drinkt het ene paard meer dan het andere. Paarden kunnen bovendien best wel een paar uur zonder water. Maar als het warm is, of als je paard een fikse inspanning moet leveren, dan verliest hij veel vocht. Dat kan variëren van zo'n 7 tot wel 12 liter water per uur.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Paarden zijn van nature claustrofobische dieren. Ze hebben problemen met opsluiting en daar is te strakke teugels een vorm van. Veel paarden lopen met hun hoofd omhoog als reactie op te strakke teugels of een niet comfortabel bit. Het paard ervaart dit als beperking en opsluiting.
Vrije beweging, sociaal contact en gezond voer:
Wanneer je rekening houdt met de basisbehoeften van je paard heeft je paard alles wat zij/hij nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn.
Een paard voelt zich comfortabel in temperaturen van -7 tot +10 graden." "Alles onder -7 is koud voor een paard, alles boven die +10 is warm", legt Tondeleir uit. Dus paarden kunnen tijdens deze kou zonder problemen buiten blijven staan. "Maar ze moeten natuurlijk wel eten en drinken krijgen.
Een gezond paard heeft geen last van winters weer, maar oude, geschoren of magere paarden kunnen slechter tegen kou en aanhoudende regen, ze gaan dan rillen of worden dunner. Langdurig staan op een natte ondergrond kan leiden tot pijnlijke kwalen als rotstraal en mok.
Je paard kan gaan niezen of hoesten als mechanisch verdedigingsmechanisme. Ook gezond slijmvlies is een uitstekende barrière om indringers (zoals bacteriën en virussen) uit de bloedbaan (en dus uit het lichaam) te houden en infecties te voorkomen.
De gevaren van paracetamol
Omdat paracetamol voor mensen redelijk onschuldig is en zonder recept verkrijgbaar, wordt er vaak gedacht dat het geven ervan geen kwaad kan bij dieren. Maar het is absoluut niet verstandig om honden en katten paracetamol te geven.
Griep bij het paard is een virale ontsteking van de bovenste en diepere luchtwegen. Griep komt het meest voor bij jongere paarden of paarden die een verminderde weerstand hebben. Onder een groep paarden kan het influenza virus zich snel verspreiden en een echte epidemie worden in een bepaald gebied.
Zo weet je namelijk wat zijn normale lichaamstemperatuur is en wanneer zijn temperatuur te laag of te hoog is. De normale lichaamstemperatuur van het paard in rust is 37.5°C – 38.2°C. Een lichaamstemperatuur tussen 38.2°C en 38.5°C noemen we verhoging, boven de 38.5°C spreken we van koorts.