Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
In Nederland zijn er een aantal regels over wat internetproviders met jouw informatie mogen doen. Zo zijn ze verplicht om alle data die ze van hun gebruikers hebben minimaal 6 maanden te bewaren. De politie kan namelijk een beroep op deze gegevens doen.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
De Veilige Wi-Fi-functie
Met de functie 'Veilige Wi-Fi' van Samsung (vanaf Android 9) is zo'n openbaar wifi-netwerk wel veilig. Als de functie aanstaat wordt informatie gecodeerd verstuurd via een server die VPN-technologie gebruikt. Gebruikers kunnen elke maand gratis 250 MB beveiligen.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
En docenten op school kunnen ook op onze beeldschermen kijken als we zijn ingelogt op de computer en alles zien wat we doen en onze Browsergeschiedenis bekijken.
,,Wil je baas die inzien, dan is de vraag: wiens belang weegt meer, jouw privacy of zijn redenen om je WhatsApp-berichten te bekijken?” Je werkgever heeft niet zomaar het recht om e-mails of appjes te lezen die heel duidelijk over jouw privéleven gaan: dat schaadt namelijk jouw recht op privacy in je eigen levenssfeer.
Iets terugzoeken in de browsergeschiedenis kan veelal tot ongeveer 90 dagen. Wat ouder is dan 90 dagen wordt automatisch verwijderd. Dat zijn nu nog de voordelen van het bewaren van de browsergeschiedenis.
Het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft in een arrest bepaald dat de politie het IP-adres van de computer van een verdachte mag achterhalen zonder medeweten van verdachte. De politie mag echter niet zelf of via derden in computers snuffelen.
Jazeker! Op het moment dat je ouderlijk toezicht niet hebt ingeschakeld verzameld jou besturingssysteem als nog wat je allemaal doet, zij hebben dus ook inzicht in bijna alles wat jij online doet. Ook bij jou besturingssysteem kun je opvragen welke gegevens zij allemaal over jou verzameld hebben, dit is jou recht.
Providers bewaren dus geen gegevens over je zoekhistorie of ander internetgebruik. Ze kunnen niet zien welke websites je bezoekt.
Je naam en profielfoto kunnen worden bekeken door andere mensen die gebruikmaken van Google-services waarin het hoofdprofiel van je Google-account wordt getoond, ook wanneer je communiceert of content deelt. Tip: Voor andere gegevens die u toevoegt, kunt u kiezen of ze privé zijn of zichtbaar voor iedereen.
Google History kan al je bladwijzers en geschiedenis terugzetten, volg daarvoor de volgende stappen: Ga naar Google History > Log in met je Google account. Hier krijg je een overzicht van alle geschiedenis in Chrome met datum en tijd.
Browsegeschiedenis: Als je je browsegeschiedenis wist, worden de volgende items verwijderd: Webadressen die je hebt bezocht, worden verwijderd van de pagina 'Geschiedenis'. Snelkoppelingen naar die pagina's worden verwijderd van de pagina 'Nieuw tabblad'.
Iedereen kan meekijken
Omdat het netwerk openbaar is, is het vaak niet afgeschermd met een wachtwoord. Dat betekent in de praktijk dat iedereen kan inloggen. Als iedereen goede bedoelingen zou hebben zou dat geen probleem zijn, maar het is goed te realiseren dat ook kwaadwillenden kunnen inloggen en meekijken.
Alles over VPN verbinding is anoniem
Wanneer je een VPN verbinding gebruikt wordt al jouw verkeer versleuteld en dus via een server van de VPN service verstuurd en ontvangen. Dit betekent dat het niet uitmaakt of je met Google Chrome, Safari, Firefox, Edge, Internet Explorer of een andere browser surft.
IP's zijn eigendom van internetproviders en elk IP-adres wordt toegewezen. Wanneer je verbonden bent met het netwerk van je werk, kan je werkgever mogelijk alles zien en volgen wat je online doet – waardoor je geen privacy hebt.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Als u 'Privacywaarschuwing' ziet onder de naam van het netwerk van uw provider in de wifi-instellingen, zou uw mobiele identiteit kunnen worden achterhaald als uw apparaat verbinding zou maken met een kwaadaardige hotspot die zich voordoet als het wifinetwerk van uw mobiele aanbieder.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.