Ook hier is een ijsblokjesvorm weer handig om te doseren. Dit geldt ook voor het invriezen van kookroom of crème fraîche. Je kunt deze producten ook in zijn geheel invriezen, maar dan dien je het ook in zijn geheel te gebruiken. Denk van tevoren na over hoe je het eten na het invriezen wilt gaan gebruiken.
Heb je een gerecht met crème fraîche bereid? Dan kun je dit gerecht natuurlijk gerust invriezen. Kliekjes zijn meestal zo'n drie maanden houdbaar in de vriezer. Het ingrediënt crème fraîche verandert daar niets aan en kan dus gerust drie maanden ingevroren worden.
Crème fraîche ontdooien en bereiden
Crème fraîche langzaam en rustig in de koelkast laten ontdooien, en bij voorkeur direct uit de vriezer gebruiken. Wil je het toch laten ontdooien, roer het dan regelmatig om, dat kan schiften voorkomen.
Zet het product na gebruik altijd snel terug in de koelkast. Hierdoor blijft het langer goed. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Wil je jouw restjes crème fraîche liever langer dan een week bewaren? Je kunt crème fraîche ook invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder. Ingevroren blijft het tot wel drie maanden goed.
De kans dat het gaat schiften is vrij groot en dat verpest het gerecht meteen. De kans op schiften is bijna nul bij producten die meer dan 25 procent melkvet bevatten. Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden.
Zie je en ruik je geen abnormale dingen, dan kun je de creme fraiche best nog gebruiken als hij een paar dagen over de datum is. Doe hier niet te gek mee, als de room echt al weken over de datum is moet je hem gewoon weggooien.
Wat kun je met crème fraîche? Crème fraîche wordt gebruikt om warme gerechten romiger te maken en op smaak te brengen. Denk hierbij aan soepen, sauzen en bijvoorbeeld pastagerechten, maar ook in beslag voor cake wordt dit heerlijk romige product gebruikt.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet.Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Sommige producten, zoals eieren, kaas en kookroom, horen nu eenmaal niet in de vriezer thuis. Toch? Nou, dat blijkt dus helemaal niet waar te zijn. Die producten kun je namelijk ook gewoon langer bewaren door ze in de vriezer te stoppen.
Crème fraîche, wat in het Frans gewoon 'verse room' betekent, heeft een dikke consistentie en wordt gebruikt in zowel warme als koude gerechten. In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Maar er zijn uitzonderingen: Brood blijft ongeveer 1 maand goed in de vriezer. Rauw rundvlees en magere vis blijven ongeveer 6 maanden goed.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Crème fraiche is ideaal voor in warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt.
Crème fraîche heeft doorgaans een vetpercentage van 35% waardoor het de ideale kandidaat is voor gebruik in warme gerechten. Het hoge vetpercentage maakt de kans op schiften kleiner. Ook kun je crème fraîche goed gebruiken in koude gerechten, sauzen en dipjes. Let wel op het hoge vetpercentage.
Crème fraiche in het Engels ± sour cream.
Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.
In een geneesmiddel kan namelijk een zogeheten 'ontledingsreactie' ontstaan. Dit betekent dat er een reactie ontstaat waarbij een chemische verbinding van het medicijn afbreekt. Een medicijn kan dan giftig worden en orgaanschade veroorzaken. Neem dus nooit een medicijn in dat over de datum is!
Crème: crème in een tube is na openen één jaar houdbaar, maar crème in een pot is dat maar drie maanden. Dit komt omdat er in een pot sneller bacteriën (via de handen) terechtkomen.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.