Verschil kongeraal en rivierpalingDe zeepaling heeft een uítstekende snuit, waarbij de bovenlip boven de onderlip uitsteekt. Bij de rivierpaling is dat net andersom. Verder trekken echte zeepalingen nooit de rivieren op, ze blijven aan de kust hangen. De konger heeft ook grotere ogen.
Hondshaai wordt ook wel als zeepaling verkocht. Hij wordt onder andere gebruikt bij de bereiding van vissoepen. Doornhaai is een eerder vette vis met veel gezonde vetten die een gunstig effect hebben op hart-en bloedvaten en bovendien cholesterolverlagend werken.
De zeepaling was volksvoedsel. Het was niet duur, met fris blank vlees, fijn van smaak en had geen graten. En ook nog eens nauwelijks vet. Vis dus zoals vandaag graag gegeten wordt.
Voedsel. De typische paling jaagt voornamelijk op muggenlarven, muggenpoppen, tweekleppigen als driehoeksmossel en de exotische korfmossels, vlokreeften en andere kleine ongewervelden.
Alen en palingen zijn biologisch gezien één en dezelfde vis: de Anguilla anguilla. Toch is het benoemen van de vis al jarenlang voer voor discussie. Zo zou een aal een kleiner dier zijn dan een paling en zou de benaming 'aal' gebruikt worden voor een jonge paling.
Er zijn echter ook mensen die zeggen dat er wel degelijk een verschil is tussen beiden. Die groep zegt dat een aal een nog niet geslachtsrijpe paling is, te herkennen aan z'n lichtere en ietwat groenige kleur. De aal is over het algemeen wat zachter dan paling.
De aal (ook wel paling genoemd) is een langgerekte trekvis die opgroeit in zoetwater en zich voortplant in zee.
Zolang de zomerse temperaturen aanhouden kan je vaak goed paling vangen.De herfst is zelfs de actiefste tijd voor de paling met september als de beste maand. Je kan dagen meemaken dat het lijkt of ze uitgehongerd zijn en vetreserves voor de winter moeten aanleggen.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Palingen kunnen behoorlijk uithalen, want ook aalscholvers of reigers heb ik die dikkerds zien uitbraken nadat ze klaarblijkelijk van binnen werden gebeten. Zelfs als ze dood zijn kunnen stuiptrekkende zenuwen er nog voor zorgen dat het dier bijt. Dus hup, de kop eraf en de pyken veilig voeren.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
- Eiwitten: Gerookte paling is een goede bron van eiwitten, die essentieel zijn voor de groei en reparatie van weefsels in het lichaam. - Vitamine D: Gerookte paling is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten.
Hondshaai is een smaakvolle vissoort die zeker een plaats verdient op het menu. Het is een kraakbeenvis en bevat geen graten. Haaien hebben geen schubben, maar tandjes op hun vel: het voelt aan als schuurpapier. Het vel moet dan ook van de vis verwijderd worden.
Kraakbeenvisje, paling.
Schoongemaakt, gestroopt en in moten versneden lijkt hij sterk op paling. Vroeger werd hij daarom wel eens als 'zeepaling' verkocht. In tegenstelling tot paling is hondshaai een magere vissoort met gemiddeld 0,7 g vet per 100 g visvlees. Hondshaai is een uitstekend alternatief voor paling.
De verkoop van paling is legaal in Nederland, maar wij raden de consumptie dus sterk af. De meeste supermarkten verkopen daarom ook geen paling meer. Helaas is het nog wel ruim verkrijgbaar bij visspeciaalzaken, maar deze paling komt uit dezelfde populatie en is dus net zo goed bedreigd.
De wilde aal uit Ierland is een seizoensproduct en volgens veel kenners de lekkerste paling die er te vinden is. De wilde Ieren hebben een zachte en pure smaak en zijn daarom zeer goed om te roken. De Ierse aal wordt door Palingshop.nl schoongemaakt en eventueel gepekeld.
Paling, oftewel aal, staat als 'ernstig bedreigd' op de Rode Lijst van de IUCN. De Europese wetenschappelijk adviesraad ICES heeft aangegeven dat de sterfte van paling door menselijke handelen naar 0 moet. Dit betekent dat zowel de visserij als de kweek en consumptie van paling moet stoppen.
Meestal is dit een visgeur, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een blikje sardientjes of makreel. De vis en olie is hiervan prima in leem te mengen. Wil je de paling alleen lokken en niet voeren dan kan je zelfs gewoon leem met toevoeging van een of andere reukstof gebruiken.
De onderlijn kies je niet te lang, anders komt de haak te diep te zitten. Voor klein aas (als maden, casters en kleine wormen) volstaat al 30 cm, voor groot aas (aasvisje, dikke wormen) een centimeter of 50.
U mag dus maximaal 5 exemplaren groter dan 15 cm mee naar huis nemen. Voor paling en snoekbaars is het aantal beperkt tot maximaal 3 stuks. Hebt u bijvoorbeeld al 3 snoekbaarzen en 1 blankvoorn gevangen, dan mag u nog maximaal 1 paling in bezit houden. Let op: u mag enkel dode vissen bijhouden en vervoeren.
Zelf staat de paling op het menu van ondermeer de aalscholver. De grootste vijand van de paling is echter de mens.
De maximale lengte van een paling komt tot 137 cm (vrouwtje), maar gemiddeld worden vrouwtjes ongeveer 40 tot 60 cm en mannetjes tussen de 30 en 40 cm. Palingen kunnen behoorlijk oud worden; de oudste in Nederland gevangen paling was meer dan 80 jaar oud.
Van wilde glasaal
Palingen planten zich in gevangenschap namelijk niet voort. Om aan kweekpaling te komen, wordt wilde glasaal gebruikt. Gedurende een reis van acht maanden steekt de jonge paling de Atlantische oceaan over naar de Europese kust. Hier wordt de wilde glasaal massaal weggevangen voor de palingkwekerijen.