Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Welke materialen zijn wel veilig? Om de nadelige gezondheidseffecten van synthetische kleding te vermijden, kun je dus beter geen materialen zoals polyester, polyamide, nylon en viscose dragen. Katoen, wol en andere natuurlijke vezels zijn wel veilig.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Polyester is goed bestand tegen zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten de draden niet aan. De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig.
Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen. En ook fijn: het is gemakkelijk schoon te krijgen. Katoen en linnen zijn geliefde stoffen omdat ze goed vocht opnemen en lekker aanvoelen op het lichaam, maar ze zorgen wel voor natte, donkere vlekken.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Polyester is kreukvrij, stevig en ademend. Doordat de stof, in tegenstelling tot katoen, geen vocht opneemt blijven er geen gele (zweet)vlekken achter. Het nadeel is echter dat je dus relatief snel zweet in polyester en de natte plekken juist wel zichtbaar zijn.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Stoffen die je beter kunt vermijden in de zomer - What not to wear. Vermijd op warme dagen zoveel mogelijk kleding dat gemaakt is van polyester, vinyl, fleece, acryl, nylon, denim, leer of nylon. Je zweetklieren draaien overuren in deze synthetische stoffen.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom.
Dit kan leiden tot oververhitting, uitputting en zelfs een zonnesteek als je niet voldoende afkoelt en hydrateert. Sommige mensen kunnen een gevoelige reactie hebben op polyester en andere synthetische materialen.Dit kan leiden tot huidirritatie, roodheid, jeuk en zelfs allergische reacties.
Polyester en polyamide zijn in de basis stoffen die geen vocht opnemen, maar juist vocht naar buiten sturen. Beide stoffen zijn duurzaam, sterk, vormvast, kreukvrij en flexibel.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
Minder geschikte alternatieven zijn wol of polyester, omdat zij de huid niet voldoende laten ademen. In termen van prijs en comfort kan katoen een goed compromis vormen tussen zijde en polyester. Kies voor flanel als je gevoeliger bent voor de kou.
Zoals bij vrijwel alle textiel, is het verstandig om polyester binnenstebuiten te wassen. Hierdoor voorkom je dat er stofbollen ontstaan op het kledingstuk. Het beste is om polyester niet heel warm te wassen, dan raakt het sneller uit model. Was polyester op maximaal 40 graden en bij voorkeur op 30 graden.
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren.Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.
Wol verkoelt en ventileert namelijk. Daarnaast absorbeert het vocht, waardoor het tot wel 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder nat aan te voelen. Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op.
Een nadeel is dat het materiaal viscose niet kreukvrij is en dat je moet oppassen als de viscose nat is. De viscose stof is dan namelijk minder sterk. Verder kan er op het gebied van milieu nog het een en ander beter, omdat hout wordt behandeld met chemicaliën om er een viscose vezel van te maken.
De belangrijkste positieve eigenschappen van polyester ten opzichte van katoen zijn haar kleurvastheid, elasticiteit en maatvastheid. Daar staat tegenover dat katoen een zuiver natuurproduct is. Het is zacht, luchtdoorlatend, warmte-isolerend, huidvriendelijk en zorgt voor een uitstekende vochtopname.
Polyester zorgt ervoor dat een product niet snel kreukt, de vorm goed blijft en goed isoleert. Van polyester textielvezels kunnen verschillende typen materialen worden gemaakt, zoals het gladde polyester satijn en het pluizige fleece. Polyester kan bijvoorbeeld worden toegepast in regenkleding en fleece truien.
Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet nodig. Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester en je kan zelf kiezen of je wel of geen wasverzachter toevoegt.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Draag natuurlijke materialen
Kledingstukken die gemaakt zijn van synthetische stoffen, zoals polyester of nylon, laten weinig lucht door, waardoor die stoffen niet goed 'ademen'. Hierdoor kan de warmte onder jouw armen niet weg en ga je sneller zweten. Dit zorgt ervoor dat je die zweetplekken in je kleding krijgt.
- Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt. Hoewel dit materiaal soepel en bestendig is, is het niet ideaal om in de winter te dragen.