Opgevangen prikkels worden in de zintuigcellen omgezet in een soort elektrische stroompjes. Impulsen. Via de zenuwen worden deze impulsen naar de hersenen vervoerd. In de hersenen wordt je je bewust van de opgevangen prikkel uit je omgeving.
Sensibele neuronen merken een impuls op, zetten deze om in een elektrisch signaal en sturen deze naar de hersenen, waar het in een specifiek deel verwerkt wordt. Om de reactie tot stand te brengen wordt er vanuit de betreffende delen van de cortex weer elektrische signalen via motorische neuronen naar spieren gestuurd.
Zintuigcellen zetten prikkels om in impulsen. Het lichaam is namelijk niet in staat prikkels te vervoeren, maar impulsen wel. Opgevangen prikkels worden door de zintuigcellen omgezet in impulsen. De geproduceerde impulsen worden via gevoelszenuwen(cellen) richting het centraal zenuwstelsel vervoerd.
Gezonde hersenen laten alleen prikkels door die op dat moment belangrijk zijn.De rest van de prikkels wordt genegeerd en later verwerkt. Dat gebeurt onbewust. Door overprikkeling (veel te veel prikkels) kunnen de hersenen minder goed werken en daardoor ook minder goed alle prikkels verwerken.
Als een prikkel sterker is dan de drempelwaarde, zetten zintuigcellen de prikkel om in een elektrisch signaal (impuls). Deze impulsen worden doorgegeven aan zenuwcellen, die samen zenuwen vormen. Via zenuwen worden impulsen naar het brein begeleid, waar de prikkels vervolgens verwerkt worden.
De functie van de zintuigcellen in de zintuigen is het transformeren van een prikkel naar een impuls. Als de zintuigcel voldoende gestimuleerd wordt door de uitwendige prikkel, dan moet de zintuigcel in staat zijn om een impuls te creëren op de sensorische zenuw waaraan hij verbonden is.
Een prikkel of impuls is een elektrisch signaal, dat ontstaat doordat de hoeveelheid geladen stofjes (ionen) verandert over de celmembraan, het spanningsverschil tussen binnen en buiten verandert. De ionen (natrium, kalium en chloor) kunnen niet zomaar de cel in en uit, dat regelt de celmembraan.
Als je prikkels niet goed kunt selecteren en/of prikkels langzamer dan gebruikelijk verwerkt dan ontvangen de hersenen teveel prikkels. Alles komt tegelijkertijd en/of even sterk binnen. Hierdoor raakt je brein overbelast en kun je geen nieuwe informatie meer opnemen of verwerken.
Magnesium ondersteunt (on)rechtstreeks het energieniveau, de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen. Het bevordert spierontspanning, kalmeert een overprikkeld zenuwstelsel en vermindert spanningshoofdpijn.
Een overactief sympathisch zenuwstelsel draagt in belangrijke mate bij aan overprikkeling van het brein. Vaak gehoorde symptomen hiervan zijn klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, vergeetachtigheid, slaapproblemen en een opgejaagd gevoel.
Wanneer raak je sneller overprikkeld? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat jouw brein de prikkels die je binnenkrijgt niet goed filtert, waardoor je te veel prikkels binnen krijgt. Een andere oorzaak is dat je brein geen onderscheid maakt tussen hoofd- en bijzaken.
Regelmatige beweging in de buitenlucht en voldoende slaap zijn daarbij essentiële pijlers voor een gezond functionerend zenuwstelsel. Ook regelmatig mediteren draagt aanzienlijk bij: het normaliseert de bloeddruk en verlaagt de niveaus van cortisol en adrenaline.
Er zijn verschillende zintuigen waar mensen prikkels mee waarnemen. Aristoteles benoemde in de klassieke oudheid al vijf zintuigen, namelijk: zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Tegenwoordig worden bij zintuigelijke prikkels ook evenwicht, proprioceptie en interoceptie genoemd.
Een prikkelverwerkingsstoornis, ook wel sensorische informatieverwerkingsproblemen, is vaak te herkennen wanneer uw kind last heeft van harde geluiden, moeite heeft met stil zitten en/of een afkeer tegen knuffelen. Deze dingen zorgen vaak voor hinder in het dagelijks leven.
Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Dit noemen we externe prikkels. Ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels; zogenaamde interne prikkels.
Diepe ademhaling: neem diepe, langzame ademhalingen om jezelf te kalmeren en stress te verminderen. Adem in door je neus, houd even vast, en adem dan rustig uit door je mond. Beweeg: ga even wandelen, stretchen, of doe een korte lichaamsbeweging om endorfines vrij te maken en stress te verminderen.
Magnesium Malaat: Goed voor de werking van de spieren, ook draagt magnesium bij aan de geestelijke energie. Liefst vroeg op de dag innemen.
Om jezelf beter te ondersteunen, kan je het zenuwstelsel kalmeren door middel van lichaamsoefeningen – diep ademhalen, diep zuchten, zelfs een vriendelijke aanraking. Deze bewegingen helpen de perceptie van en reacties op gevaar in onze hersenen te stabiliseren.
Dan worden ze meestal behandeld met psychotherapie of met antidepressiva. Diazepam dempt emoties en werkt daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.
Overprikkeling ontstaat als er relatief te veel prikkels binnenkomen dan de hersenen kunnen verwerken. Het zij doordat gezonde hersenen tijdelijk overbelast zijn, het zij doordat door een hersenaandoening de hersenen een lagere belastbaarheid kennen.
Deze therapie is al jaren een succes bij jonge comapatiënten tot 25 jaar. Vanaf januari komen ook volwassenen voor de behandeling in aanmerking. Prikkeltherapie heeft als doel het bewustzijn van iemand die uit een coma is ontwaakt, te vergroten, zegt Annemieke Becks, revalidatie-arts van Libra Revalidatie.
Gebruik een zonnebril, een zonnehoed of pet als je veel last hebt van licht. Pas de verlichting in huis aan. Vraag of vrienden en bekende rekening willen houden met je geurgevoeligheid, bijvoorbeeld door geen parfum op te doen. Vertel je partner hoe jij aanrakingen ervaart en wat wel of niet pijnlijk is.
De gevolgen van overprikkeling
Naast hoofdpijn en vermoeidheid kun je ook last krijgen van een verhoogde hartslag, een onrustig gevoel, evenwichtsproblemen en chronische stress. Je komt moeilijker uit je woorden, je kunt je haast niet meer concentreren en je hebt (nog meer) last van moodswings.
emoties. Een emotie ervaren bij jezelf of signaleren bij een ander is een prikkel die door meerdere zintuigen wordt geregistreerd en vaak door het filter in onze hersenen wordt gezien als 'belangrijk'. Dit geldt met name voor sociale situaties, dus in contacten met andere mensen.