Gebraden kip of gebakken kip kun je, mits afgedekt, nog twee dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dit gebraden vlees ook invriezen, dan is het nog drie maanden houdbaar.
Ingevroren kip kun je na invriezen een aantal maanden bewaren in de diepvries. De houdbaarheid verschilt echter wel per product. Rauwe kip kun je maximaal 9 maanden in de vriezer bewaren en voorgegaarde kip maximaal 3 maanden.
Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
Gebakken kip bewaren in de vriezer
Gebakken kip bewaar je eenvoudig in een afsluitbare en luchtdichte diepvriesbak of -zak. Wanneer je de kip invriest kan deze tot wel een maand goed blijven. Gebruik deze kip niet om koud te serveren, maar warm de kip op voordat je deze weer gaat eten.
Bereide kip
Laat de restjes nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Zorg ook hierbij ervoor dat je koelkast 4,5°C of kouder is. Zo kun je de kip zo'n drie tot vier dagen bewaren.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
Of toch maar in de oven? Verwarm de oven voor op 150°, haal de kip uit de zak en gebruik vervolgens een ovenschotel. Plaats de kip in de oven gedurende 15 minuten. Extra tip: voor zowel de microgolf als voor de oven kan je braadsaus vragen!
Verwarm je oven voor op 180°C en gaar de kipfilets dan, afhankelijk van de grootte en de dikte 10 à 15 minuten. Wanneer ze klaar zijn, haal je ze best uit de oven, draai je ze om en bedek je ze even met wat aluminiumfolie, zodat het vlees nog even kan rusten en het sap door het vlees kan stromen.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Kijk of de kleur veranderd is.
Verse, rauwe kip heeft een roze, vleesachtige kleur. Als kip niet goed meer is zal het vlees grijs worden. Als je ziet dat het vlees valer van kleur wordt, moet je het binnen korte tijd bereiden voordat het niet goed meer is. Als het vlees meer grijs dan roze is, ben je al te laat.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Bewaar het vlees niet té lang in je diepvries.
Vlees dat al gebraden of gebakken is blijft zo'n 2 tot 3 maanden goed. Stoofpotjes blijven zeker 3 maanden goed.
"Groenten, brood, fruit, cake... Alles mag je invriezen en herinvriezen." Ze waarschuwt echter dat het proces de textuur, de kleur en de smaak van je product kan beïnvloeden. "Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was."
Kip of ander gevogelte: Vers kippenvlees kan ongeveer 6 maanden in de vriezer. Gemalen, gekruide of gemarineerde kip zoals kipschnitzels, gemarineerde kipfilet of kiprollade ongeveer 1 maand. Lamsvlees en kalfsvlees: Vers lams- of kalfsvlees kan tot zo'n 3 maanden ingevroren worden.
Hun expert op dit gebied geeft aan dat vershoud- of zilverfolie in principe prima gebruikt kan worden in de vriezer, maar dat aluminiumfolie niet altijd ideaal is. Er wordt ons verteld dat u dit soort folie beter niet kunt gebruiken om heel zure of zoute producten in te verpakken of af te dekken.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
“Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt voor niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Wanneer de kip een temperatuur van 75 °C heeft kun je hem veilig opeten. Warm de kip vijf minuten op in de oven als je knapperige kip wilt. Als je wilt dat de hele kip knapperig wordt, warm hem dan op in een oven met een temperatuur van 180 °C. Zorg dat de kip op een ovenbestendig bord ligt en verwarm hem vijf minuten.
Ja, dat kan. Op één voorwaarde: de kip moet gloeiendheet zijn, zowel de binnenkant als de buitenkant moet maar liefst 75 °C zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus haal zo'n ding in huis (ook handig voor een perfect rosé gebraad of biefstuk).
Verwarm de oven in de heteluchtstand naar 180 graden, leg de kip op de bakplaat en verwarm de kip ongeveer 15 tot 20 minuten. Ook hier geldt regelmatig zelf even controleren. Elke oven is anders.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten.
Hoe lang moet een bevroren kip in de oven? Wees voorzichtig als je bevroren kip klaarmaakt. Het zou bijvoorbeeld ongeveer twee uur duren om een ontdooide kip van 2,2 kilo te bereiden op 177 °C. Een bevroren kip van vergelijkbare afmeting zou ongeveer drie uur nodig hebben op dezelfde temperatuur om goed te garen.