In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Grüner Veltliner is het meest voorkomende witte druivenras in Oostenrijk (30% in totale wijnbouw). Kenmerken zijn een uitgesproken fruitig bouquet, fris, sprankelend en levendig. De wijngaarden liggen ten noordwesten van Wenen in de wijngebieden Wachau, Kamptal en Kremstal.
Een chardonnay kan wat frisser of juist wat voller van smaak zijn, maar hij laat altijd een zacht gevoel achter in de mond. Dit zijn de belangrijkste kenmerken: Smaakt naar: appel, peer, mango en ananas. Bij houtgerijpte chardonnays proef je ook tonen van vanille en karamel.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Over het algemeen zijn witte wijnen 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Wijnen met een hogere zuurgraad, zoals Riesling en Grüner Veltliner, zijn langer houdbaar: zo'n 3 dagen. Een geopende fles rosé of zoete witte wijn zijn ook langer te bewaren, deze smaken soms op de vijfde dag nog goed!
De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije als Zöldveltelini. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, maar citrus en honing is ook mogelijk.
De zalm is wat vettig in het mondgevoel. De frisse kruidigheid en het licht filmende van de Grüner Veltliner passen prima bij die smaken. Hij past ook fantastisch bij de Gnocchi met pesto en groene asperges. of de Ravioli met asperges.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Deze Grüner Veltliner heeft typische aroma's van groene appels in de geur en aroma's van witte peper en citrus in de mond. Spijs & moment: Geniet van deze wijn bij schaal- en schelpdieren, lichte visgerechten of een koud buffet. Tevens een geweldige wijn voor een weekendpicknick.
Smaragd: de meest rijke en krachtige Grüner Veltliner met minimaal 12,5% alcohol en vaak meer. Deze laatste term kunt u vergelijken met de term Spätlese (late oogst). De druiven worden laat geoogst en rijpen vaak langere tijd op roestvrijstaal en grote fouders.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
De gewonnen prijs is er niet zomaar een, het is een onderscheiding van de International Wine Challenge. In totaal werden er 391 medailles uitgereikt tijdens deze 'Oscaruitreiking voor wijnen'. De Fortezza Dei Colli Chianti Classico Reserva van Lidl ontving één van de veertien gouden medailles.
Het verschil tussen chardonnay en sauvignon zit hem vooral in de smaak. In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben.
Zachte, tropische en fruitige witte wijnen zijn heerlijk bij vis en rijke sausen. Dit zijn vaak wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel. Ze hebben frisse en romige geuren. Deze wijnen zijn meestal gemaakt van Chardonnay, Semillon of Viognier.
Bijna altijd zal van een Chardonnay een droge witte wijn worden gemaakt, aangezien wijndrinkers wereldwijd de Chardonnay kennen als een droge wijn.