Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Komkommers zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Groenten zoals bijvoorbeeld komkommers bevatten ongeveer 14 kcal per 100 gram. Dat is erg weinig en zelfs door 1 kg komkommers te eten kom je nog maar aan 140 kcal. Daarom mag je vrijwel onbeperkt groenten eten als je wil afvallen.
Komkommer bevat onder andere vitamine C, B en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium [6]. Ook is komkommer rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Dit werkt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je lichaam.
De vezels in een komkommer helpen om de spijsvertering vlotter te doen verlopen. Dagelijks komkommer eten is daardoor een natuurlijk hulpmiddel tegen chronische constipatie. Door het hoge watergehalte en het lage aantal calorieën is de groente daarbovenop een ideaal voedingsmiddel voor mensen die willen afvallen.
Komkommers
De groene komkommerschil zit boordevol antioxidanten en vezels. Omdat komkommers voor het grootste deel uit water bestaan, hebben ze weinig voedingswaarde. De zaden en de schil zijn eigenlijk het voedzaamst. Laat deze zitten als je meer vezels en vitamines wilt opnemen.
1. Komkommerwater verlaagt het risico op hart-en vaatziekten. Komkommerwater aan je dieet toevoegen helpt je nieren om je lichaam te zuiveren van een teveel aan natrium en vermindert een hoge bloeddruk. En dat zorgt er dan weer voor dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten.
Je hebt altijd van alles een beetje nodig, zelfs van vet. Komkommer bestaat grotendeels uit water, wat je natuurlijk elke dag weer veel nodig hebt. Het komkommerdieet lijkt dus best een handig dieet, ware het niet dat je niet kunt leven op komkommer alleen.
Een portie komkommer komt overeen met 200 gram.
Een komkommer bevat voldoende suikers, vitamine B en elektrolyten die de nadelige effecten van een avondje doorhalen kunnen verzachten. Dus eet een paar schijfjes komkommer voordat je gaat slapen en je zult je de volgende dag veel beter voelen.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Tegen droog en beschadigd haar
Ze zouden je haar gezonder maken en de haargroei stimuleren. Droog en beschadigd haar – bijvoorbeeld door overmatig zonnebaden, zout en chloor – kun je spoelen met komkommersap in combinatie met water. Het eten van een komkommer zou je haar van binnenuit gezonder maken.
Zaadlijsten. Een komkommer bestaat voor het grootste deel uit water. Veel hiervan zit verstopt in de zaadlijsten met zachte, eetbare pitjes. Wil je een wat minder waterige komkommer, bijvoorbeeld voor in een wokgerecht, curry recept of voor het maken van tzatziki, verwijder die zaadlijsten dan.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Niet alleen bevat de schil voedingsvezels, die de stoelgang bevorderen, maar daarnaast zitten veel van de nutriënten in of net onder de schil. Kortom: komkommer met schil is veel gezonder.
Meestal eten we komkommer rauw. Hij kan ook gestoofd, gebakken en gekookt worden. Kook komkommer niet langer dan 10 minuten. Een komkommer hoeft niet geschild te worden voor gebruik.
Hoe werkt het ei dieet? Zoals al aangegeven eet je tijdens het dieet elke dag minstens 2 eieren en eet je maximaal 40 eieren per week. Door dit 1 à 2 weken vol te houden zal je 5-10 kilo afvallen. Dit komt doordat je per dag zo'n 500-1000 calorieën eet.
Hou er rekening mee dat koolsoorten (uitgezonderd bloemkool en broccoli), champignons, komkommer en paprika's zwaar verteerbare groenten zijn. Beperk het aantal vetrijke maaltijden. Zij kunnen 'op je maag blijven liggen'.
De hydraterende structuur van de groente zorgt voor een jongere, gezondere en zachtere huid. Komkommer zit boordevol vitamine B en C en bevat ook zink, ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast werkt het ook verkoelend, dé reden waarom we het op onze ogen leggen bij een doehetzelfgezichtsbehandeling.
De voedingswaarde van komkommer komt voor een groot deel voort uit de aanwezige voedingstof kalium. Snackkomkommers bevatten per portie van 80 gram 212,8 milligram kalium. Kalium is een belangrijke voedingstof voor een gezonde bloeddruk, de geleiding van ons zenuwstelsel en een goede werking van de spieren.
Komkommer (met Schil) (1/2 ) bevat 23 calorieën.