De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
De maximale (vergunningvrije) hoogte is 1 of 2 meter. Deze hoogte hangt af van het gedeelte van uw perceel. In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen. In de achtertuin is in veel gevallen 2 meter vergunningvrij toegestaan.
De hoogte van de daknok mag in ieder geval maximaal 5 meter hoog zijn, en wordt verder in hoogte begrensd volgens de formule: (afstand daknok tot de perceelsgrens [m] x 0,47) + 3= maximale daknokhoogte [m].
Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. Je mag wel tegen zo'n muur bouwen.
De totale opppervlakte van alle bijgebouwen samen mag dus slechts 40 m² bedragen. Hoogtebeperking van 3,5 meter hoog:In de hoogte is je tuinhuis of bijgebouw beperkt tot 3,5 meter hoogte. Voor een doorsnee tuinhuis zal dit geen probleem geven want de standaard formaten zijn allemaal kleiner dan 3 meter hoog.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
Als je zonder vergunning een schuurtje wilt bouwen tegen de erfgrens, dan mag het dak van de schuur maximaal 3 meter hoog zijn. Hoe hoog mag een overkapping zijn op de erfgrens? Wil je zonder vergunning een overkapping tegen de erfgrens plaatsen, dan mag deze maximaal 2 meter hoog zijn.
De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.
Buiten de 4 meter mag een schuur altijd 3 meter hoog zijn. Dit is voor een schuur gelukkig een prima hoogte. Wil je toch hoger bouwen dan die 3 meter, dan zal je aan nog net iets meer regels moeten voldoen. Deze hebben te maken met de dakvorm en de afstand van de schuur ten opzichte van het erf van de buren.
Je mag geen verdieping plaatsen op de uitbouw. Een vergunningsvrije uitbouw mag nooit meer dan 30 centimeter boven de eerste verdieping uitkomen. Een vergunningsvrije uitbouw mag nooit hoger zijn dan 5 meter. Een vergunningsvrije uitbouw mag niet dieper zijn dan 4 meter.
Vergunning nodig: bezwaar tegen omgevingsvergunning
Als de omgevingsvergunning voor het bouwen van de uitbouw al verleend is, kunt u tot 6 weken na het verlenen van de vergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. De gemeente zal de vergunning dan heroverwegen.
Plaats je de terrasoverkapping aan huis (binnen 4 meter), dan geldt een maximale hoogte van de eerste verdieping + 30 centimeter. Een vrijstaande terrasoverkapping mag, vergunningvrij, maximaal 3 meter hoog zijn. Een overkapping mag in Nederland en Duitsland niet groter zijn dan 30 m² om vergunningsvrij te bouwen.
Wat is de maximale hoogte van een overkapping? De maximale hoogte van uw vergunningsvrije overkapping heeft te maken met de 2,5 meter zone. Als uw overkapping binnen 2,5 meter van uw achtergevel staat, mag hij maximaal 4 meter hoog worden (zonder vergunning).
De regels voor bouwen zonder bouwvergunning in Nederland zijn overal hetzelfde. Voorbeelden van wat je zonder vergunning mag bouwen zijn: Een aanbouw, serre of garage. Een bijgebouw zoals een schuur of een tuinhuis.
Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.
Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.
De maximale hoogte van een tuinhuis of tuinkast die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger zijn dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Als het gebouw verder dan 4 meter weg staat van het hoofdgebouw dan is de minimaal toegestane hoogte 3 meter. De maximale hoogte is 5 meter.
Bebouwde oppervlakte zijn de volgende bouwwerken:
Schuur. Overkapping. Aanbouw. Houthok.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Een vergunning voor een tuinhuis of carport is niet nodig wanneer: het bijgebouw niet hoger is dan 3,5 meter (dit is de totale hoogte, gemeten van de grond tot het hoogste punt van het bijgebouw)
Sterker nog, sinds 2014 mag in veel gevallen vergunningsvrij gebouwd worden. De tuin overkapping moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen: De overkapping staat op het achtererf. De overkapping valt binnen een zone van 2,5 meter en is niet hoger dan 4 meter.
Mag ik mijn schuur bouwen tegen de erfgrens? Het is toegestaan om een schuur tegen de erfgrens te bouwen, maar alleen als deze grens zich bevindt tussen jouw perceel en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dien je een afstand van 1 meter aan te houden.
Hierbij geldt meestal dat u tot 5 meter vergunningvrij mag bouwen. Wilt u hoger bouwen? Dan heeft u een vergunning nodig. Over het algemeen geldt de som: Nokhoogte = (afstand tussen daknok en erfgrens) x 0,47.
Ingevolge artikel 1, onder 16, wordt onder bijgebouw verstaan een opzichzelfstaand, al dan niet vrijstaand, gebouw dat niet in directe verbinding staat met het hoofdgebouw en dat door de vorm onderscheiden kan worden van het hoofdgebouw en in architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.